ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:07
 

Πανεπιστημιακό, το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

Μνημόνιο Συνεργασίας του Υπουργείου Υγείας και Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Υπουργείο Υγείας και Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Κύπρου υπέγραψαν την Πέμπτη, Μνημόνιο Συνεργασίας, βάσει του οποίου φοιτητές της Σχολής έχουν πρόσβαση στα δημόσια νοσηλευτήρια, με αρχή το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, το οποίο μετατρέπεται στο πρώτο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της χώρας.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν στην Πανεπιστημιούπολη, ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, στην παρουσία του Προέδρου του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μάνθου Μαυρομμάτη, του Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής, Ζαχαρία Ζαχαρίου και του Αντιπρύτανη Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης, Καθηγητή, Κωσταντίνου Κωνσταντίνου.

Ο Υπουργός Υγείας, κατά την τελετή υπογραφής, τόνισε την προσήλωση του “στο στόχο, που είναι η νομοθετική ρύθμιση της συνεργασίας του Πανεπιστημίου Κύπρου με την πολιτεία να θεσμοθετηθεί με ένα άρτιο τρόπο, ο οποίος θα καθορίζει και θα ρυθμίζει όλα τα επιμέρους ζητήματα”.

Χαιρέτισε “ως πρώτο βήμα, την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας για την ολοκλήρωση του οποίου εργάστηκε άοκνα ο Αντιπρύτανης, Καθηγητής, Κωσταντίνος Κωνσταντίνου, ο Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής, και η Συμβουλευτική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας, τους οποίους ευχαριστώ τον κάθε ένα εξ ημών προσωπικά”.

Ο Υπουργός Υγείας είπε πως το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων είναι “μια πράξη η οποία, κατά την προσωπική μου άποψη, έχει ήδη καθυστερήσει πάρα πολύ και ήταν μια οφειλόμενη ενέργεια”.

Εξέφρασε την ευαρέσκειά του “που έφθασε σήμερα η ημέρα της ολοκλήρωσης των τυπικών διαδικασιών, ούτως ώστε να μπορέσει να αρχίσει η συνεργασία μεταξύ αυτών των δύο σημαντικών ιδρυμάτων της χώρας μας, δηλαδή του κρατικού μας πανεπιστημίου αφενός και αφετέρου των κρατικών νοσηλευτηρίων, τα οποία αποτελούν και την ραχοκοκαλιά της υγείας στη χώρα μας”.

Ο Γιώργος Παμπορίδης είπε ότι η πιο δόκιμη “μέθοδος η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εισαχθεί αυτό το πλαίσιο συνεργασίας βεβαίως θα ήταν ο νομοθετικός και αυτός παραμένει ο στόχος, ωστόσο, στο μεσοδιάστημα, υπάρχει αδήριτη ανάγκη, να δοθεί πρωτίστως πρόσβαση στους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου στα δημόσια νοσοκομεία μας”.

Επίσης, συνέχισε, “να ρυθμιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσαν να συνεργάζονται πανεπιστημιακοί ιατροί με τους ιατρούς των δημοσίων νοσηλευτηρίων, προκειμένου αφενός η εκπαίδευση που θα λαμβάνουν οι φοιτητές να είναι η αρτιότερη δυνατή και αφετέρου να χρησιμοποιηθούν οι γνώσεις και οι επιστημονικές ικανότητες του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Κύπρου”.

Με αυτό τον τρόπο, είπε ο Υπουργός Υγείας, “θα εμπλουτισθεί ποιοτικά η υπηρεσία που προσφέρεται μέσω των κρατικών νοσηλευτηρίων στους ασθενείς μας, ενώ παράλληλα να εμβολιασθεί η πανεπιστημιακή κοινότητα με την εμπειρία και την επιστημοσύνη την οποία φέρουν οι δικοί μας ιατροί ούτως ώστε να υπάρχει μια κοινωνία θεωρίας και πράξης απαραίτητα στοιχεία για ένα κλάδο, ο οποίος είναι πρωτίστως επιστημονικός αλλά επίσης και τεχνικός”.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΠΚ, Μάνθος Μαυρομμάτης χαρακτήρισε την 28η Ιουλίου “πολύ σημαντική μέρα για τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Κύπρου με το Υπουργείο Υγείας και ιδιαίτερα βέβαια για τη συνεργασία της Ιατρικής Σχολής με τα δημόσια νοσηλευτήρια του τόπου”.

Ευχαρίστησε τους συντελεστές αυτής της κατάληξης, “η οποία σίγουρα δεν ήταν εύκολη και αποτελεί μια πρωτοποριακή εξέλιξη για τον τόπο”, όπως είπε ο κ. Μαυρομμάτης, ο οποίος απηύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες προς την ομάδα του Υπουργείου Υγείας και προσωπικά προς τον Υπουργό Υγείας, ο οποίος με προσωπική εργασία και θέληση χαράζει νέους δρόμους”.

Ο Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής Ζαχαρίας Ζαχαρίου δήλωσε πως “με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας γίνεται το πρώτο βήμα για την εξέλιξη του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας στο πρώτο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του κράτους”.

Ανέφερε πως “κατοχυρώνεται η εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κύπρου και ενδυναμώνεται η συνεργασία μεταξύ των πανεπιστημιακών ιατρών και των συναδέλφων νοσοκομειακών ιατρών με απώτερο σκοπό βέβαια να υπάρχει παροχή βέλτιστης ιατρικής σε όλους τους Κύπριους”.

Ο Αντιπρύτανης, Καθηγητής Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, δήλωσε ότι μέσω των προνοιών της συμφωνίας, “θα μπορούμε να παρέχουμε άρτια εκπαίδευση, ενώ παράλληλα θα μετεξελίξουμε τα δημόσια νοσηλευτήρια σε χώρους έρευνας και αξιοποίησης επιστημονικών δεδομένων στην καθημερινή ιατρική πρακτική”.

Ευχαρίστησε τον Υπουργό Υγείας, “για την αποφασιστικότητά του και την προσήλωση στον στόχο του, καθώς και τη μικτή Συμβουλευτική Επιτροπή που είχε καταρτιστεί κατά την προετοιμασία της συμφωνίας και η οποία αποτελείτο από εκπροσώπους του Υπουργείου Υγείας και του Πανεπιστημίου Κύπρου και είχε ως Πρόεδρο τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Χρίστο Σχίζα”.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου δήλωσε πως η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας” σηματοδοτεί μία συνέργεια - σταθμό που θα οδηγήσει στο να αποκτήσουν οι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής την απαιτούμενη ιατρική εκπαίδευση και κατάρτιση, θεωρητικά και εμπειρικά”.

Όπως είπε ο κ. Χριστοφίδης, “θέλουμε να παρέχουμε στους φοιτητές μας ποιοτική εκπαίδευση, ούτως ώστε να εξυπηρετούν άρτια τους ασθενείς, όπως επίσης, θέλουμε να ξεχωρίζουν για την κατάρτιση και την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται στις υψηλές απαιτήσεις του επαγγέλματός τους”.

“Η συμφωνία με το Υπουργείο Υγείας κινείται προς αυτή την κατεύθυνση”, είπε, τέλος, ο Πρύτανης.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας διαλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών υγείας στο Υπουργείο Υγείας από το Πανεπιστήμιο Κύπρου μέσω των Πανεπιστημιακών Ιατρών που εκλέγονται σε ακαδημαϊκές θέσεις Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) ή σε θέσεις Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ).

Οι Πανεπιστημιακοί Ιατροί θα τοποθετούνται στα Δημόσια Νοσηλευτήρια νοουμένου ότι απαραιτήτως θα είναι εγγεγραμμένοι ιατροί από το Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου και μέλη του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Με το Μνημόνιο Συνεργασίας είναι δυνατή “η κάλυψη διδακτικών/ ερευνητικών αναγκών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου από το Υπουργείο Υγείας μέσω των Νοσοκομειακών Ιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας τους οποίους το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα επιλέγει σε θέσεις Ειδικού Επιστήμονα για να αναλάβουν τα καθήκοντα αυτά”.


Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Αυτοί οι δρόμοι κλείνουν σήμερα στη Λευκωσία

«Ποια η σκοπιμότητα ; Στην ανάρτηση της ‘Καθημερινής’ στο διαδίκτυο, σήμερα, Δευτέρα 17 /2 / 2020, ...»
YIANNOULIS  |  10:21

Ν. Νουρής: Στοπ σε εικονικούς φοιτητές και γάμους για άσυλο

«Κύριε Υπουργέ, θα σου βγάλω το καπέλο αν καταφέρεις αυτό που οι προηγούμενοι υπουργοί δεν κατόρθωσαν ...»
ΑΚΑ  |  09:49

Πρώην και νυν ΥΠΟΙΚ αντιδρούν κατά Άντρου

«ΤΟ ΔΙΣ ΕΞΑΜΑΡΤΕΙΝ… Οπωσδήποτε, με τις εμπειρίες, που ελπίζω να αποκτήσατε, στη διαχείριση των οικονομικών ...»
YIANNOULIS  |  13:22

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Η θερµοκρασία θα σηµειώσει µικρή πτώση την Κυριακή, κυρίως στα δυτικά και τα ορεινά.

Συννεφιά και αέρας σήμερα

Οι άνεµοι θα πνέουν βορειοανατολικοί ως ανατολικοί και τοπικά µέχρι νοτιοανατολικοί, στα προσήνεµα µέτριοι µέχρι ισχυροί, ...
Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ
 |  ΚΥΠΡΟΣ
X