ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

28 Ιουλίου οι εκλογές για νέο Μητροπολίτη Κιτίου

Ο Τοποτηρητής του Θρόνου Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ απέστειλε την εγκύκλιο

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Σε διαδικασία προετοιμασίας για την διεξαγωγή εκλογών βρίσκεται και επίσημα η Μητρόπολη Κιτίου. Ο Τοποτηρητής του Θρόνου Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ εξαπέλυσε τη σχετική εγκύκλιο με την οποία τίθενται σε εφαρμογή οι πρόνοιες του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας για την πλήρωση, στη συγκεκριμένη περίπτωση, του κενού που προκάλεσε η παραίτηση του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου.

Στην εγκύκλιο ορίζεται η 28η Ιουλίου ημέρα Κυριακή ως η ημερομηνία διεξαγωγής της πρώτης φάσης ανάδειξης νέου Μητροπολίτη. Την ημέρα εκείνη θα διεξαχθεί η κληρικολαϊκή ψηφοφορία μόνο εντός των ορίων της Μητροπόλεως Κιτίου. Από τη ψηφοφορία θα προκύψει το λεγόμενο τριπρόσωπο, δηλαδή οι τρείς κληρικοί που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους, προκειμένου στη συνέχεια η Ιερά Σύνοδος να επιλέξει τον έναν.

Η 28η Ιουλίου είναι η πρώτη Κυριακή μετά την παρέλευση του σαρανταημέρου που ορίζει ο Καταστατικός Χάρτης ως το κενό διάστημα από τότε που ο Θρόνος της Μητροπόλεως Κιτίου κηρύχθηκε εν χηρεία.Η ψηφοφορία

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Τοποτηρητή, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί μεταξύ των ωρών 10 π.μ. και 5 μ.μ., μετά διαλείμματος μίας ώρας μεταξύ των ωρών 1 μ.μ. και 2 μ.μ. Δικαίωμα ψήφου έχουν πάντες οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ηλικίας άνω των 18 ετών, κάτοικοι της Μητροπολιτικής Περιφερείας Κιτίου και οι διαμένοντες μονίμως, από ενός τουλάχιστον έτους, εις την Μητροπολιτικής Περιφέρεια Κιτίου, πλην των προσφύγων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο κατά την πρώτη φάση, κλήρος και λαός θα ψηφίσουν απ’ ευθείας το πρόσωπο της επιλογής τους. Προς διευκόλυνση των ψηφοφόρων ο σχετικός κατάλογος κάθε εκλογικού κέντρου θα δημοσιευθεί εις τους ιερούς ναούς ενοριών και κοινοτήτων της Μητροπολιτικής περιφέρειας Κιτίου. Ενστάσεις επί των καταλόγων μπορούν να γίνουν εντός τριών ημερών από της αναρτήσεως του καταλόγου.

Οι όποιες ενστάσεις υποβληθούν θα εξετασθούν από τον Τοποτηρητή εντός πέντε ημερών. Γενικός υπεύθυνος των εκλογών ορίσθηκε ο Ιωάννης Χαριλάου Διευθυντής του Ελεγκτικού Τμήματος της Εκκλησίας της Κύπρου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

«Βάρτους φωθκιά να φέρουν τον νου τους»

«Η ανοχή που έδειξαν οι αρχές στο θέμα των παραλιών, των χελώνων κτλ, μας οδήγησε στις σημερινές κακόβουλες, ...»
Ένας Πολίτης  |  13:09

Με βίτσες και διαβατήρια είπαν στον Αρχιεπίσκοπο «Εις πολλά έτη Δέσποτα»

«Εις πολλά έτη Δέσποτα.... στο μοναστήρι σου... Τα καλύτερα έπονται!!!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:51

Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κτιρίου στα Εξάρχεια

«Αντε επιτελους, μετα απο 40 χρονια αποφασισε η ελλαδα να συμπεριφερθει σαν κανονικο κρατος. Ελπιζω ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:52

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Προεδρικό ή γιάφκα; Ιδού το ερώτημα!!!»
Ai Em  |  09:38

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X