ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αφαίρεση κυρτωμάτων - Σκέψεις για «μαξιλαράκια» και νησίδες αντί καμερών

Τα συγκεκριμένα μέτρα μελετώνται από τους εμπειρογνώμονες και ανάλογα με την περίπτωση του κάθε δρόμου θα ληφθεί και το ανάλογο σύστημα, ανέφερε στην «Κ» ο Υπουργός Μεταφορών

Του Μάριου Χριστοφή

Συνεχίζεται η αφαίρεση των κυρτωμάτων από το οδικό δίκτυο της Κύπρου, με τις αρμόδιες αρχές να μελετούν την εγκατάσταση «μαξιλαριών» (χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό) και νησίδων αντί για καμερών στα σημεία όπου χρειάζονται μέτρα για την οδική ασφάλεια.

Όπως ανέφερε στην «Κ» ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, «μέχρι σήμερα αφαιρέθηκαν πέραν των 50 κυρτωμάτων», ενώ στην ερώτηση αν παρατηρείται καθυστέρηση στο «ξήλωμα» τους ο Υπουργός απάντησε αρνητικά, επισημαίνοντας παράλληλα «έχω πει πολλές φορές ότι αυτό δεν θα γίνει σε ένα χρόνο, είναι μία δράση η οποία θα συνεχιστεί. Τα κυρτώματα ξεκίνησαν το 2000 περίπου επί Αβέρωφ Νεοφύτου, αν μας πήρε 24 χρόνια να φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, δεν μπορεί σέ ένα μήνα να γίνει μία ανατροπή. Εκεί όπου δεν χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα κυκλοφοριακής ύφεσης τα κυρτώματα αφαιρούνται».

Όσον αφορά πόσο κοστίζει μία αφαίρεση κυρτώματος, ο Υπουργός είπε πως μία απλή αφαίρεση και συμπλήρωμα του κενού με άσφαλτο κοστίζει γύρω στα 1500 ευρώ αλλά σε πολλές περιοχές θα κοστίσει περισσότερα για το λόγο ότι θα πρέπει να γίνουν έργα κυκλοφοριακής ύφεσης.

Ερωτηθείς αν στη θέση των κυρτωμάτων θα τοποθετηθούν μόνο κάμερες ο κ. Βαφεάδης απάντησε «οι κάμερες δεν είναι η πρώτη επιλογή αλλά η τελευταία. Εμείς θέλουμε να εγκαταστήσουμε ένα παθητικό στοιχείο στα σημεία που με την παρουσία του να αναγκάζει τον οδηγό να μειώνει την ταχύτητα του όπως για παράδειγμα τα λεγόμενα «μαξιλαράκια» τα οποία είναι σαν το κύρτωμα αλλά σε σχήμα τετραγώνου και επιτρέπει στους οδηγούς να περάσουν δεξιά ή αριστερά του αλλά για να τα καταφέρουν πρέπει να ελαττώσουν την ταχύτητα τους. Επίσης υπάρχουν οι νησίδες και άλλα μέτρα, τα οποία τα Δημόσια Έργα έχουν στην εργαλειοθήκη τους». Τόνισε τα συγκεκριμένα μέτρα μελετώνται από τους εμπειρογνώμονες και ανάλογα με την περίπτωση του κάθε δρόμου θα ληφθεί και το ανάλογο σύστημα.

Υπενθυμίζεται ότι θα αφαιρεθούν 2.500 κυρτωμάτα που βρίσκονται στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ τα μόνα  κυρτώματα που θα παραμείνουν είναι μόνο έξω από τα σχολεία για λόγους ασφαλείας. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μάριου Χριστοφή

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση