ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΑμεΑ: Ιατρεία και νοσοκομεία δεν είναι προσβάσιμα - Τι καταγγέλλουν

Αίτημα προς την Επίτροπο Διοικήσεως να μελετηθεί η πιθανότητα η στάση του ΟΑΥ να αποτελεί έμμεση διάκριση

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Νέα επιστολή προς τον Επίτροπο Εποπτείας του ΓΕΣΥ και την Επίτροπο Διοικήσεως απέστειλε η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου, καταγγέλλοντας ότι δεν διασφαλίζεται η προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρίες σε αρκετές υπηρεσίες υγείας.

Μιλώντας στην ραδιοφωνική εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» της Οριάνας Παπαντωνίου (ΣΠΟΡ FM 95,0) ο Πρόεδρος Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, Δημήτρης Λαμπριανίδης, δήλωσε ότι υπάρχουν νοσοκομεία τα οποία δεν έχουν πλήρη προσβασιμότητα, δεν έχουν προσβάσιμους χώρους υγιεινής σε κάθε όροφο και κάθε θάλαμο, υπάρχουν προσωπικά ιατρεία γιατρών σε πολυκατοικίες οι οποίες έχουν μικρούς ανελκυστήρες ή σκαλιά στην είσοδο και ότι υπάρχουν κέντρα αποκατάστασης τα οποία έχουν σκαλιά για να μπεις μέσα.

Σύμφωνα με τον κ. Λαμπριανίδη δεν γίνεται κανένας έλεγχος ενώ ο ΟΑΥ προσπαθεί να κρατήσει αποστάσεις από το θέμα υποστηρίζοντας ότι ο έλεγχος δεν είναι δική του ευθύνη. Διευκρίνισε ότι η Οργάνωση Παραπληγικών θεωρεί ότι είναι ευθύνη του ΟΑΥ να συνεργάζεται μόνο με παρόχους υπηρεσιών υγείας που έχουν προσβάσιμα υποστατικά ούτως ώστε να διασφαλίζεται το δικαίωμα κάθε δικαιούχου να εξυπηρετείται ισότιμα, με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

Πρόσθεσε ότι παρόμοιο πρόβλημα υπάρχει στα ξενοδοχεία και στα σχολεία και τόνισε ότι οι τοπικές αρχές και οι αρμόδιοι φορείς κλείνουν τα μάτια ενώ πολλοί νόμοι παραμένουν στα χαρτιά. Καταλήγοντας είπε ότι αυτό που απαιτούν και θα διεκδικήσουν δυναμικά είναι να γίνουν προσβάσιμοι όσοι συνεργάζονται με τον ΟΑΥ και επεσήμανε ότι θα ακολουθήσει αίτημα προς την Επίτροπο Διοικήσεως να μελετηθεί η πιθανότητα η στάση του Οργανισμού να αποτελεί έμμεση διάκριση προς τα άτομα με αναπηρίες, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κινηθούν νομικά εάν και εφόσον κριθεί αναγκαίο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση