ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανησυχία για τους θανάτους από ηλεκτροπληξία - «Μείναμε με νομοθεσίες του '41»

«Το νομοσχέδιο θα επανέλθει με κάποιες μικρές τροποποιήσεις, αν χρειαστεί να γίνει διαβούλευση θα γίνει», ανέφερε στην «Κ» ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης

Του Μάριου Χριστοφή

Προβληματισμό αλλά και η ανησυχία προκάλεσαν στον Σύνδεσμο Αδειούχων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων οι τρεις θάνατοι με τον τρόπο που ήρθαν από ηλεκτροπληξία, όπως επίσης και η καθυστέρηση του Υπουργείου Μεταφορών να επαναφέρει το νομοσχέδιο για επανέλεγχο των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων. Το εν λόγω νομοσχέδιο είχε κατατεθεί με τροποποιητικούς κανονισμούς από την προηγούμενη κυβέρνηση, κατά τους οποίους προέβλεπαν την εμπλοκή και ιδιωτών αδειούχων ηλεκτρολόγων στον επανέλεγχο. Ωστόσο, η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου ήθελε ο πρώτος έλεγχος να γίνεται από την ίδια, με το παρών Υπουργείο Μεταφορών με αφορμή τη συγκεκριμένη διαφωνία αποφάσισε να το αποσύρει και να το επαναφέρει με διορθώσεις σε μεταγενέστερο στάδιο. Η απουσία όμως νομοσχέδιου σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αδειούχων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων, Γιώργου Κυριάκου φέρνει στην επιφάνεια κενά ασφαλείας εξαιτίας του μη επανελέγχου ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, οι οποίες με το πέρασμα των χρόνων φθείρονται με αποτέλεσμα ο βαθμός επικινδυνότητας να είναι μεγάλος.

Κυριάκου: «Μείναμε με νομοθεσίες του '41»

Σε δηλώσεις του στην «Κ» ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αδειούχων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων, Γιώργος Κυριάκου ζήτησε συνάντηση με τον Υπουργό Μεταφορών, Αλέξη Βαφεάδη μετά την απόσυρση του νομοσχεδίου, κατά την οποία παρόντες ήταν και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, με τον Υπουργό να τους αναφέρει ότι θα κάνουν διορθώσεις στο νομοσχέδιο, όπως επίσης και δημόσια διαβούλευση. Ο κ. Κυριάκου του απάντησε πως δεν χρειάζεται άλλη διαβούλευση καθώς έγιναν πολλές από το 2017 και ότι αν γίνει θα χρειαστούν άλλα 5 χρόνια μέχρι να τεθεί ξανά στη Βουλή.

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος των ηλεκτρολόγων ανέφερε «όλος ο κλάδος του κάναμε κοινή επιστολή στην οποία του λέγαμε είναι ανεπίτρεπτο αυτό που έκανες και τράβηξες πίσω την νομοθεσία και η απάντηση του ήταν ‘’ήρθατε να με επηρεάσετε;’’». Ο κ. Κυριάκου τόνισε «μείναμε με νομοθεσίες του '41 και ο Υπουργός τραβά πίσω το νομοσχέδιο γιατί αντιδρούν οι συντεχνίες της Ηλεκτρικής. Αυτή είναι η Κύπρος».

Ερωτηθείς αν υπήρχε νομοσχέδιο θα είχαν αποτραπεί οι τρεις θάνατοι, ο κ. Κυριάκου απάντησε «σίγουρα ναι, διότι θα πηγαίναμε υποχρεωτικά σε επιθεώρηση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων».

Βαφεάδης: To ν/σ θα επανέλθει

Από πλευράς του Υπουργείου Μεταφορών, ο κ. Βαφεάδης δήλωσε στην «Κ», «το νομοσχέδιο θα επανέλθει με κάποιες μικρές τροποποιήσεις, αν χρειαστεί να γίνει διαβούλευση θα γίνει και θα ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες». Ο Υπουργός σημείωσε όταν θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο θα ξαναπεράσει από το Υπουργικό Συμβούλιο και ακολούθως θα τεθεί ενώπιον της Βουλής.

Κληθείς να απαντήσει για τα χρονοδιαγράμματα της ετοιμασίας του νομοσχεδίου, ο Υπουργός είπε ότι δεν τα έχει, λέγοντας «συναντήθηκε με τον Υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Παπαναστασίου και συμφωνήσαμε την πορεία και προχωρούμε».

Οι τρεις θάνατοι από ηλεκτροπληξία

- Στις 5 Ιουνίου, 64χρονος φέρεται να κτυπήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα εκτελώντας εργασίες σε ιδιωτική έπαυλη και ενώ προσπαθούσε να επιδιορθώσει την πισίνα της κατοικίας. Ο 64χρονος φέρεται να κρατούσε στα χέρια του κρουστικό τρυπάνι, το γνωστό κάγκο, με σκοπό να ανοίξει αυλάκι για την αντικατάσταση του εξοπλισμού της πισίνας όταν κάτω από συνθήκες που διερευνώνται κτύπησε ενεργό καλώδιο που βρισκόταν στο έδαφος και το οποίο μάλιστα δεν ήταν καλυμμένο με πλαστική σωλήνα. Τον 64χρονο αναζήτησαν συγγενικά του πρόσωπα, όταν δεν απαντούσε στις κλήσεις τους, εντοπίζοντας τον αναίσθητο στην αυλή της κατοικίας. Ο άτυχος οικογενειάρχης μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Πόλεως Χρυσοχούς όπου διαπιστώθηκε ότι ήταν νεκρός.

- Στις 08 Ιουνίου, απεβίωσε το αγοράκι 22 μηνών που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση ύστερα από ηλεκτροπληξία. Το αγοράκι υπέστη ηλεκτροπληξία, ενώ βρισκόταν στο σαλόνι της οικίας του, στην περιοχή Ύψωνα, στη Λεμεσό. Το αγοράκι είχε διακομιστεί αρχικώς με ασθενοφόρο, στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, όπου διαπιστώθηκε ότι υπέστη καρδιοαναπνευστική ανακοπή. Διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε στο Μακάρειο όπου απεβίωσε το Σάββατο 08/06.

- Στις 14 Ιουνίου 76χρονος βρετανός μόνιμος κάτοικος Αγίας Νάπας έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία, ενώ έκανε κηπουρικές εργασίες στην αυλή του σπιτιού του. Ο 76χρονος στην προσπάθεια του να αφαιρέσει ασφάλεια από extension που είχε συνδεδεμένο σε παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, φαίνεται να δέχθηκε κτύπημα από το ηλεκτρικό ρεύμα, που είχε είσοδο/έξοδο από το δάκτυλο και το κεφάλι του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μάριου Χριστοφή

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση