ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αντιπαραθέσεις στην Ελέγχου με φόντο τις συμβάσεις του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου

Διασταύρωσαν τα ξίφη τους κατά τη συνεδρία Οδυσσέας Μιχαηλίδης και Κίκης Καζαμίας

Newsroom K

Την εφαρμογή της σύμβασης μεταξύ του κράτους και του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου και του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου εξέτασε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου στην παρουσία του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη και της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας Χριστίνας Γιαννάκη. Κατά τη συνεδρία, Ο Γενικός Ελεγκτής και ο Πρόεδρος του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου Κίκης Καζαμίας ήρθαν σε αντιπαράθεση.

Σε ό,τι αφορά στη σύμβαση μεταξύ κράτους και Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου, όπως αναφέρθηκε στη συνεδρία, παραμένει η διαφορά στον τρόπο υπολογισμού της πληρωμής του ιατρικού κέντρου, δηλαδή κατά πόσο θα πληρώνεται ανά συνεδρία ή ανά θεραπεία για την Ενδοϊστική Βραχυθεραπεία.

Οι τιμές που ζητήθηκαν εξ’ αρχής στην προσφορά του Υπουργείου Υγείας ήταν ανά συνεδρία και για τα δύο είδη θεραπείας, όπως ήταν και στους όρους προσφοράς, αλλά και όπως ακριβώς τιμολογούταν και γίνονταν αποδεκτές από το Υπουργείο για χρόνια και αφορούσε επιδοτούμενους ασθενείς.

Το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο θα διεκδικήσει τα δεδουλευμένα του από το κράτος

Όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο «εξάντλησε όλα τα περιθώρια φιλικού διακανονισμού για την εξασφάλιση των δεδουλευμένων του», ενώ σημειώθηκε ότι το επόμενο βήμα είναι η διεκδίκηση μέσω της νομικής οδού και με απαίτηση κατανομής προσωπικής ευθύνης, για την επιβάρυνση του δημοσίου, με επιπλέον αποζημιώσεις λόγω υπέρμετρης καθυστέρησης υλοποίησης ουσιώδους υποχρέωσης από πλευράς του Υπουργείου Υγείας.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου, Κίκης Καζαμίας είπε πως «το ΓΟΚ έχει αποδείξει με ατράνταχτα στοιχεία ότι έχει δίκαιο στις διεκδικήσεις του, ότι η προσφορά του εκφράζει εξόφθαλμα το δημόσιο συμφέρον».

«Το Υπουργείο λανθασμένα και αυθαίρετα δεν καταβάλλει μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων του και με τους υπολογισμούς του ήταν έτοιμο να υπογράψει με ψηλότερες τιμές», είπε.

Σημείωσε ότι «το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο ενώ το γνώριζε δεν το εκμεταλλεύθηκε σε καμία φάση των διαπραγματεύσεων».
Εξάλλου, είπε ότι μετά από πολύμηνη ταλαιπωρία και επιμονή του ιατρικού κέντρου έγινε κατορθωτό να ικανοποιηθούν από το Υπουργείο Υγείας, δύο από τα τρία αιτήματα του.

Αντιπαράθεση Μιχαηλίδη – Καζαμίας εντός της συνεδρίας

Αναφερόμενος στο Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, κατά τη διάρκεια τη συνεδρίας, ο Πρόεδρος του Γερμανικού Κέντρου έκανε λόγο για «νοοτροπία αυτοπαρουσίασης ενός Ρομπέν των δασών, που νομίζει ότι είναι ο μόνος που εκπροσωπεί το δημόσιο συμφέρον».

Επίσης, είπε ότι ο Γενικός Ελεγκτής ομολόγησε πως προκάλεσε καθυστέρηση με τις "παράλογες απαιτήσεις" του κατά τη συνομολόγηση της σύμβασης του κράτους με το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο.

Κατά τη συζήτηση, έγιναν αναφορές από τον Γενικό Ελεγκτή, οι οποίες καταγράφονται και σε έκθεση που ετοίμασε και αφορούν το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο και οι οποίες κάνουν λόγο για «προσπάθεια παρέμβασης» στις διαδικασίες του ιδίου, πριν από την υπογραφή της Σύμβασης μεταξύ Γερμανικού Ογκολογικού και κράτους.

Όπως αναφέρθηκε από τον Γενικό Ελεγκτή, ο κ. Καζαμίας έστειλε επιστολή σε μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του κράτους, κάτι που όπως είπε, «ενδεχόμενα να ενέχει και το στοιχείο του ποινικού αδικήματος».

Από την πλευράς του ο κ. Καζαμίας εξήγησε ότι η επιστολή στάλθηκε τον Απρίλιο, πριν να αρχίσει η λειτουργία του Γερμανικού Ογκολογικού, γιατί είχε γίνει εξαγγελία από πλευράς κυβέρνησης από τον Ιανουάριο, ότι το Κέντρο που θα έδινε ανάσα στους ασθενείς της Πάφου και της Λεμεσού, θα άρχιζε τη λειτουργία του.

Εξήγησε περαιτέρω ότι η αναφορά αφορούσε επιστολή που απέστειλε ο ίδιος στον συντονιστή της διαπραγματευτικής ομάδας για τη συνομολόγηση της σύμβασης, στην οποία ζητούσε επίσπευση της διαδικασίας, έτσι ώστε να αρχίσει το Κέντρο να εξυπηρετεί καρκινοπαθείς.

Επιπρόσθετα, σημείωσε το Κέντρο δεχόταν πιέσεις από ασθενείς και πρόσθεσε ότι σε μελέτη που έγινε για την ογκολογία στην Κύπρο, με στοιχεία του 2011, αναφέρεται πως εάν οι ασθενείς της Λεμεσού και της Πάφου είχαν πρόσβαση σε θεραπεία, όπως οι ασθενείς της Λευκωσίας, θα σώζονταν 25 ζωές το χρόνο.

«Είναι αυτά τα κενά που ήθελε να καλύψει και τελικά κάλυψε το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο», είπε.

«Εδώ υπάρχει μια μεγάλη απάτη από πλευράς του Γενικού Ελεγκτή. Υπήρχε μια τρίμηνη καθυστέρηση από πλευράς του Υπουργείου και η μία συνεδρία αναβαλλόταν μετά την άλλη. Ασθενείς από Λεμεσό και Πάφο αποτείνονταν κοντά μας και τους λέγαμε ότι η σύμβαση με το κράτος δεν έχει ακόμα υπογραφεί και τους παραπέμπαμε στο Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου», ανέφερε.

«Άψογος χειρισμός εκ μέρους του Υπουργείου», λέει ο Ο. Μιχαηλίδης

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, είπε ότι εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας έγινε άψογος χειρισμός του θέματος της σύμβασης με το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο, προσθέτοντας ότι οι όποιες διαφορές προκύπτουν στην εφαρμογή της μπορούν να επιλυθούν μέσα από τις πρόνοιες που περιλαμβάνονται.

Ανέφερε ακόμα ότι «η διαφορά που έχει προκύψει αφορά ένα συγκεκριμένο είδος ακτινοθεραπείας, για το οποίο το Κέντρο επιθυμεί να πληρώνεται ανά συνεδρία και όχι ανά περιστατικό».

Επίσης, αναφέρθηκε στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, λέγοντας ότι για πολλά χρόνια εργαστήριο υπερχρέωνε το Κέντρο σε υπηρεσίες, που όπως διαπιστώθηκε, το πραγματικό κόστος τους ήταν λιγότερο από το μισό της χρέωσης.

Όπως σημείωσε, η ετήσια χρέωση κυμαινόταν από το 1,3 μέχρι 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, δήλωσε ότι η σύμβαση με το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο είναι σε τροχιά ανανέωσης, για να διαβεβαιώσει ότι τόσο το Κέντρο αυτό όσο και το Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου θα είναι στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ).

«Το Υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει αυτή την κατάθεση προσφοράς, που κάνει για όλους τους καρκινοπαθείς συνανθρώπους μας, αλλά και για όλους τους ασθενείς. Αυτό έχει αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, Ζαχαρίας Κουλίας, είπε ότι οι συμβάσεις που έχει το κράτος ιδιαίτερα του Γερμανικού Ογκολογικού, που είναι σύμβαση μέχρι σήμερα, «έχει εκτελεστεί άψογα».

«Το Υπουργείο Υγείας χειρίστηκε μαζί με την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ) κατά άψογο τρόπο κατά τον Ελεγκτή και τα χρήματα που καταβλήθηκαν καταβλήθηκαν με το σωστό τρόπο», είπε.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, ρωτήθηκε για τη σύγκρουση μεταξύ Γενικού Ελεγκτή και του Κίκη Καζαμία, λέγοντας ότι «θα πρέπει να προστατεύσουμε εαυτούς, διαδικασία και θεσμούς σε αυτό το κράτος».

Ανέφερε ότι ο Γενικός Ελεγκτής έχει κάνει την έκθεσή του και σημειώνει συγκεκριμένα στοιχεία, ενώ έχει δικαίωμα και ο κ. Καζαμίας να τοποθετηθεί.

«Δεν πρόκειται για μια διμερή διαφορά, πρόκειται για μια σύμβαση που αφορά το κράτος και αρμόδια αρχή να το εξετάσει είναι η Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ)», είπε.

«Από τη στιγμή που η ΚΕΕΑ δηλώνει ότι έγινε σωστός χειρισμός, αυτό μας ικανοποιεί και προστατεύονται οι ασθενείς και το δημόσιο συμφέρον», συνέχισε η κ. Δημητρίου.

Είπε ακόμα ότι «η ΚΕΑΑ είναι η αρμόδια αρχή για τυχόν επανεξέταση του θέματος και όχι οι βουλευτές και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δοθεί η εικόνα είτε χάους, είτε λανθασμένων ενεργειών».

Τέλος, η βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε ότι «πρώτα και πάνω από όλα είναι το δικαίωμα των καρκινοπαθών ασθενών σε άμεση και ποιοτική περίθαλψη ή θεραπεία και χαιρόμαστε που πλέον οι επιλογές που προσφέρονται είναι προς όφελος των ασθενών, αλλά βεβαίως και του δημοσίου συμφέροντος».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση