ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανώτατο για Πόθεν Έσχες δικαστών: Έλλειψη πληροφόρησης των βουλευτών

Η ανακοίνωση του Ανωτάτου σχετικά με δηλώσεις που έγιναν από τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Επιτροπής Θεσμών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ανακοίνωση εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο σε σχέση με δηλώσεις βουλευτών για το πόθεν έσχες των Δικαστών στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι δηλώσεις «οφείλονται σε έλλειψη πληροφόρησης των Μελών της Επιτροπής».

Η ανακοίνωση

Το Ανώτατο Δικαστήριο ενημερώθηκε για χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου και Μελών της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής των Αντιπροσώπων, σχετικές με το πόθεν έσχες των Δικαστών. Σύμφωνα με τις δηλώσεις αυτές, η Δικαστική Εξουσία «δεν έπραξε τίποτα», «αν είδατε εσείς πόθεν έσχες των Δικαστών, είδαμε κι εμείς» και αμφισβητείται η «ύπαρξη πολιτικής βούλησης από πλευράς των Δικαστών να το πράξουν». Γίνεται επίσης λόγος για «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Οι πιο πάνω δηλώσεις, προφανώς, οφείλονται σε έλλειψη πληροφόρησης των Μελών της Επιτροπής, δεδομένου ότι, το Ανώτατο Δικαστήριο, με σχετική ανακοίνωσή του ημερομηνίας 15.12.2022, ενημέρωνε ότι «προχώρησε στη σύσταση επιτροπής η οποία υπέβαλε εισήγηση προς το Σώμα για ετοιμασία σχετικού Κανονισμού. Το Σώμα αποφάσισε όπως αποδεχθεί την εισήγηση, ο Κανονισμός βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας του και θα δημοσιευτεί στο προσεχές διάστημα». Ο υπό αναφορά Κανονισμός, ετοιμάστηκε και πήρε, μετά από επανειλημμένες συζητήσεις του Σώματος, την τελική του μορφή. Θα δημοσιευθεί αμέσως μετά την 1.7.2023, οπόταν και θα επέλθει ο διαχωρισμός του σημερινού Ανωτάτου Δικαστηρίου σε Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο και Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς επίσης και η σύσταση Εφετείου. Κρίθηκε επιβεβλημένη η δημοσίευσή του αμέσως μετά την 1.7.2023, για σκοπούς αλληλοελέγχου των Δικαστικών Σωμάτων, αλλά και κάλυψης του όλου φάσματος της νέας δικαστικής δομής με την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες.

Το Ανώτατο Δικαστήριο εκφράζει τη λύπη του για τα όσα διαμείφθηκαν χωρίς επαρκή πληροφόρηση, αλλά, ιδιαίτερα, για το ύφος των δηλώσεων, το οποίο δεν συνάδει με τον απαιτούμενο θεσμικό σεβασμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση