ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανυπόμονοι οι Ιεράρχες να εκλέξουν νέο Αρχιεπίσκοπο πριν τις γιορτές

Κατά πλειοψηφία η απόφαση των Συνοδικών για εκλογές στις 18 Δεκεμβρίου με υποψηφιότητες και ψηφοδέλτια

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Μόνο ερωτηματικά προκαλεί η σπουδή που επέδειξαν αρκετά μέλη της κυπριακής Ιεραρχίας, στη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου η οποία έθεσε την Εκκλησία σε διαδικασία ανάδειξης νέου Προκαθημένου. Θεού Θέλοντος και Ιεράς Συνόδου επιτρεπούσης η αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κύπρου θα εορτάσει το χαρμόσυνο γεγονός της Γεννήσεως του Ιησού Χριστού με νέο Αρχιεπίσκοπο. Με βάση τη βούληση της πλειοψηφίας των Συνοδικών στις 18 Δεκεμβρίου, ημέρα Κυριακή, θα στηθούν κάλπες προκειμένου οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί να εκφράσουν την προτίμησή τους για τους τρείς υποψηφίους που θα πάρουν το χρίσμα για να τεθούν ενώπιον των μελών της Ιεράς Συνόδου η οποία θα επιλέξει τον νέο Αρχιεπίσκοπο.

Δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο η Ιερά Σύνοδος να προχωρήσει στην εκλογή παραμονές της Γεννήσεως του Χριστού.

Το χρονοδιάγραμμα μέχρι την πρώτη φάση, όπως παραδέχθηκε και ο Τοποτηρητής του Θρόνου Μητροπολίτης Πάφου είναι οριακό και ενδεχομένως να αναγκασθεί να συνέλθει εκ νέου η Ιερά Σύνοδος για να αναθεωρήσει την ημερομηνία. Στο εύλογο ερώτημα γιατί δεν δόθηκε χρόνος για τις προετοιμασίες, ο Μητροπολίτης Πάφου ήταν αποκαλυπτικός. «Δεν θέλησαν κάποιοι αδελφοί, γιατί όταν είναι κάποιοι έτοιμοι δεν θέλουν να δώσουν χρόνο στους άλλους να ετοιμαστούν». Αιχμές που στρέφονταν προς συγκεκριμένους Ιεράρχες οι οποίοι εργάζονταν για την επόμενη μέρα στην Εκκλησία πολύ πριν η υγεία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου επιδεινωθεί.

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος

Εάν Η Ιερά Σύνοδος δεν αναθεωρήσει την απόφασή της, για το στήσιμο καλπών στις 18 Δεκεμβρίου πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως θα πιεστούν και τα χρονοδιαγράμματα για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου, πριν τα Χριστούγεννα. Δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο η Ιερά Σύνοδος να προχωρήσει στην εκλογή παραμονές της Γεννήσεως του Χριστού. Η περίπτωση εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου από την Ιερά Σύνοδο να μετατεθεί για μετά τις εορτές συγκεντρώνει λιγοστές πιθανότητες. Στη Σύνοδο ένα από τα επιχειρήματα που παρουσιάσθηκαν από την πλειοψηφία ήταν οι διαδικασίες στην Εκκλησία να μην τρέξουν σε κοντινή απόσταση από τις προεδρικές εκλογές.

Με ψηφοδέλτια και υποψηφίους

Για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθούν εκλογές στην Εκκλησία οι οποίες έχουν κοινά χαρακτηριστικά με άλλες διαδικασίες, βουλευτικές ή προεδρικές. Ο χαρακτηρισμός ενδιαφερόμενος παύει να υφίσταται και επίσημα πλέον καθιερώνεται ο κοσμικός όρος του υποψήφιου και στις αρχιεπισκοπικές εκλογές. Αυτό σημαίνει πως οι πιστοί που θα ψηφίσουν θα έχουν να επιλέξουν ένα Ιεράρχη από ψηφοδέλτιο που θα τυπωθεί και στο οποίο θα αναγράφεται το όνομα του υποψηφίου Ιεράρχη. Τα ψηφοδέλτια εκτός από τα ονόματα θα φέρουν και τη φωτογραφία του κάθε υποψήφιου. Το πιο σημαντικό ωστόσο είναι πως στις 22 Νοεμβρίου θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες των Ιεραρχών που έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν τον αρχιεπισκοπικό θώκο. Οι αλλαγές στις διαδικασίες όπως ανάφερε ο Τοποτηρητής του Θρόνου έγιναν από την Ιερά Σύνοδο προκειμένου να διευκολυνθούν οι καταστάσεις. Ανέφερε ότι για την λήψη αυτής της απόφασης υπήρξε ψηφοφορία με αποτέλεσμα 15 προς 1, με έναν να είναι ο διαφωνών. Ωστόσο, ανέφερε ότι με πλειοψηφία 3/4 της Ιεράς Συνόδου το καταστατικό μπορεί να τροποποιηθεί. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον νέο Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας που είχε εγκριθεί το 2010 οι ψηφοφόροι θα μπορούσαν να αναγράψουν στο ψηφοδέλτιο το όνομα οποιουδήποτε κληρικού τηρούσε τις προϋποθέσεις.

Εκλογικά Κέντρα

Εν αντιθέσει με τις προηγούμενες, οι επόμενες αρχιεπισκοπικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν με τη συνδρομή κρατικών λειτουργών. Όπως αποφασίστηκε στα Εκλογικά Κέντρα θα προεδρεύουν κυβερνητικοί λειτουργοί και όπως σε αυτά παρίστανται εκπρόσωποι των υποψηφίων. Η Ιερά Σύνοδος ανέθεσε την ευθύνη της ετοιμασίας των εκλογικών καταλόγων και της προετοιμασίας των εκλογών στον Ιωάννη Χαριλάου, διευθυντή του Κεντρικού Εκκλησιαστικού Ταμείου. Επίσης ο Μητροπολίτης Πάφου ανέφερε ότι οι σχετικές επαφές με το Υπουργείο Εσωτερικών θα αρχίσουν από τώρα.

Στις εκλογές δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί που διαμένουν στην Κύπρο, εδώ και ένα χρόνο, είτε είναι υπήκοοι της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε όχι. Όπως διευκρινίστηκε από τον Μητροπολίτη Πάφου όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι, όπως οι πολίτες άλλης χώρας, έχουν τρεις μέρες για να υποβάλουν ένσταση ώστε να εγγραφούν. Η εγγραφή, πρόσθεσε, θα πρέπει να συνοδεύεται από υποβολή δικαιολογητικών ότι είναι μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου και ότι είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Για να αποδείξουν το τελευταίο θα πρέπει να προσκομίζουν πιστοποιητικό βάπτισης από τη χώρα τους, κατάλληλο και κυρωμένο. Ερωτηθείς αν μπορούν να το πράξουν με πιστοποιητικό γάμου, είπε ότι αυτό θα μπορεί να γίνει δεκτό μόνο αν αναγράφει ότι το πρόσωπο αυτό που αιτείται εγγραφής, είναι Ορθόδοξος.

ΣΧΟΛΙΑ

Το γοργόν και χάριν έχει.

Γ. Αργυρού
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση