ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 08:50
 

Αρχές Απριλίου ψηφίζεται ο νόμος για την παρενοχλητική παρακολούθηση

Πρόταση νόμου για την άσκηση του επαγγέλματος του δικηγόρου

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη, αφού προηγηθεί τοποθέτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, θα είναι ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής το νομοσχέδιο για την προστασία από παρενόχληση και την παρενοχλητική παρακολούθηση.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου, η Επιτροπή ολοκλήρωσε τη συζήτηση και μέσα από αμφίδρομο διάλογο κατέληξε στο κείμενο που θα οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής προς ψήφιση.

Πρόταση νόμου για την άσκηση του επαγγέλματος του δικηγόρου

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή κατά τη συνεδρία της Τετάρτης εξέτασε πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, για τροποποίηση του νόμου που διέπει την άσκηση του επαγγέλματος του δικηγόρου.

Στη δήλωση του, ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι τροποποιείται η νομοθεσία για την εισδοχή και άσκηση του επαγγέλματος στην ΕΕ και στις χώρες κράτη – μέλη και που άπτονται της λειτουργίας του πειθαρχικού συμβουλίου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις εξήγησε πως τροποποιείται η εγγραφή και άσκηση δικηγορίας εντός Κύπρου ενώ σε ό,τι αφορά την άσκηση του επαγγέλματος στα κράτη – μέλη, ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι υπήρχαν περιορισμοί που αίρονται.

Απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε ότι στην πρόταση υπάρχει πρόνοια για άτομα που έχουν αποκτήσει άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος, έχουν εγγραφεί αλλά δεν εξασκούν το επάγγελμα του δικηγόρου που εργάζονται είτε σε τράπεζες, είτε άλλους οργανισμούς. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν και άλλες απόψεις που θα συζητηθούν στις 3 Απριλίου, με στόχο να βρούμε λελογισμένη λύση ώστε να μην αποκλείεται δια παντός άτομο που κατέχει άδεια, όταν απέχει από το επάγγελμα. Θα αναζητηθούν ασφαλιστικές δικλείδες, επειδή το θέμα πρέπει να έχει όριο και να μην αφεθεί ανεξέλεγκτο όπως είναι σήμερα.

Η πρόνοια είτε θα αφορά δικαστές που αφυπηρετούν και την επόμενη ημέρα ανοίγουν γραφεία, δικαστές στην Κύπρο, ή άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ, συνέχισε που εξεταστεί στο πλαίσιο της συζήτησης.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι το κόμμα του συμφωνεί ότι η σχετική νομοθεσία χρήζει εκσυγχρονισμού και ανέφερε πως το κόμμα του εισηγείται όπως το κείμενο που κατατέθηκε τροποποιηθεί ώστε άτομο που κατέχει άδεια εξασκήσεως του επαγγέλματος να μην χάνει την άδεια του όταν για ένα χρονικό διάστημα δεν εξασκεί το επάγγελμα.

Συμμόρφωση με κεκτημένο σε ότι αφορά το νόμο για την καταπολέμηση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες

Η Επιτροπή Νομικών όπως είπε ο κ. Γεωργίου, άρχισε να συζητά την τροποποίηση του νόμου για την παρεμπόδιση και καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργίου, ο νόμος εναρμόνισε την εθνική με την κοινοτική νομοθεσία και κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου, η Επιτροπή Νομικών τροποποίησε το κείμενο και εισήγε πρόνοια που έδινε εξαίρεση προς τα άνω στο όριο των 10.000 ευρώ που επιτρέπονται για αγορά αγαθού με μετρητά, για αγορές οχημάτων, πινάκων και πολύτιμων λίθον.

Εξήγησε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έκανε αποδεκτή την τροποποίηση που έθεσε προθεσμία δύο μηνών με σχετική ειδοποίηση στις 25 Ιανουαρίου στην Κυπριακή Δημοκρατία να συμμορφωθεί.

Μετά από αυτό η πρόνοια που εισήγε η Βουλή διαγράφεται, ανέφερε τονίζοντας ότι καμμία συναλλαγή για ποσό ίσο ή πέραν των 10.000 ευρώ σε μετρητά θα επιτρέπεται.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κτιρίου στα Εξάρχεια

«Αντε επιτελους, μετα απο 40 χρονια αποφασισε η ελλαδα να συμπεριφερθει σαν κανονικο κρατος. Ελπιζω ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:52

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Προεδρικό ή γιάφκα; Ιδού το ερώτημα!!!»
Ai Em  |  09:38

Εξαπλάσια απ' ό,τι θεωρείτο προηγουμένως η ηλικία του Νείλου

«Ας μην ξεχνούμε ότι το όνομα του ποταμού Νείλος είναι καθαρά αρχαίο Ελληνικό από το γιο του Κόδρου, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  22:26

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Ο Νουρής σαν βουλευτής πιέζει για ικανοποιήσεις συμφερόντων και «πολεοδομικές χαλαρώσεις» όπως με το ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  10:43

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X