ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αυξήθηκαν κατά 50% οι καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας εν μέσω πανδημίας

Στο μικροσκόπιο της Βουλής η ενδοοικογενειακή βία

ΚΥΠΕ

Για τις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας ενημερώθηκε, σε σημερινή συνεδρία της, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής.

Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνεδρίας, η αναπληρώτρια Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αννίτα Δημητρίου, η οποία προέδρευσε της συνεδρίας, είπε ότι η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ευκαιρίας δοθείσης και της Παγκόσμιας Μέρας κατά της βίας των γυναικών πριν λίγες μέρες, ενημερώθηκε σήμερα για τις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας.

Όπως είπε, το σίγουρο είναι ότι χρειάζονται δομές στο σύστημα και αποφασιστικές παρεμβάσεις.

«Τέτοια σημαντική δομή είναι το Σπίτι της Γυναίκας με την πολυθεματική διαχείριση παρουσία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι έχουν ενημερωθεί για το πώς ακριβώς θα λειτουργεί το Σπίτι της Γυναίκας «και αυτό που συμφωνούμε όλοι είναι ότι χρειάζεται να στοχεύσουμε στην ενημέρωση, να γνωρίζει δηλαδή καθένας και καθεμία το τι περιλαμβάνει το Σπίτι της Γυναίκας και πώς εφαρμόζονται στην πράξη όλα αυτά τα πολύ σημαντικά πρωτόκολλα και δράσεις».

«Τα στοιχεία καταδεικνύουν ειδικότερα λόγω της πανδημίας, μία σημαντική αύξηση σχεδόν 50% ως έχει λεχθεί των καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας, οπότε χρειάζεται ακριβώς για ένα λόγο περισσότερο να υπάρχει συστηματική διαχείριση μέσω και του Σπιτιού της Γυναίκας όλων αυτών των περιπτώσεων», σημείωσε.

Η κα. Δημητρίου είπε, επιπρόσθετα, ότι «αναμένουμε επιτέλους την κατάθεση του νομοσχεδίου της ποινικοποίησης της έμφυλης βίας».

«Από ό,τι ενημερωθήκαμε σήμερα δεν βρίσκεται καν στη Νομική Υπηρεσία, έχει επιστρέψει στο Υπουργείο για διαβούλευση, οπότε χρειάζεται να κατατεθεί το συντομότερο δυνατόν στη Βουλή των Αντιπροσώπων όπως επίσης χρειάζεται να ψηφιστεί και το Νομοσχέδιο για τη ποινικοποίηση της παρενοχλητικής παρακολούθησης. Είναι ακριβώς το πλαίσιο το συγκεκριμένο, νομοθέτησης και υιοθέτησης των προνοιών της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, είναι αυτό το ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο θα ενισχύσει την επαρκή αντιμετώπιση όλων των υποθέσεων βίας», πρόσθεσε.

Οπότε, συνέχισε η κα. Δημητρίου, πρέπει το συντομότερο δυνατόν να προχωρήσουν αυτά τα δύο Νομοσχέδια που θα είναι η βάση για να μπορέσουν όλες οι υποθέσεις αυτές να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά.

«Αλλά και ο δικός μας ρόλος να αξιολογούμε την εφαρμογή όλων αυτών των προνοιών εκεί και όπου χρειάζονται βελτίωση», κατέληξε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση