ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Βομβαρδισμένο» τοπίο η Λεμεσός

Μαρτυρίες πολιτών - «Νόμιζα θα πεθάνουμε»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει η Λεμεσός μετά το ξέσπασμα της κακοκαιρίας τα ξημερώματα της Τετάρτης. Στη περιοχή της Γερμασόγειας, το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου προκάλεσε την πτώση γερανού και την αποκοπή δέντρων, ενώ ζημιές προκλήθηκαν σε σπίτια. Παράλληλα, πολίτης υπέστη ακρωτηριασμό δακτύλων κατά το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου ενώ βρισκόταν στην οικία του με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο ΓΝ Λευκωσίας. Να σημειωθεί ότι στη περιοχή της Γερμασόγειας έσπευσε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου για να ενημερωθεί για τις ζημιές από τον έπαρχο Λεμεσού και τον Δήμαρχο Γερμασόγειας. 

Κάτοικοι της Γερμασόγειας περιέγραψαν στη κάμερα του ΡΙΚ τα όσα έζησαν σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «είμαι σχεδόν 70 χρονών, έτσι πράγμα δεν ξαναέζησα… Άρχισαν χτυπήματα πάνω στο σπίτι, έπεφταν πράγματα».

Οι ζημιές είναι τεράστιες σε οικίες και υποστατικά ανέφερε ο Δήμαρχος Γερμασόγειας Κυριάκος Ξυδιάς

Μιλώντας στον «ΣΠΟΡ FM 95.0» και την εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, δήλωσε ότι στον Δήμο Λεμεσού δεν παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα. Στο Ζακάκι, είπε, σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων, ωστόσο οι ζημιές δεν ήταν εκτεταμένες. Τα συνεργεία έχουν ήδη επιληφθεί των θεμάτων αυτών, πρόσθεσε. Σημείωσε μάλιστα ότι οι ανεμοστρόβιλοι ήταν δύο και ότι εκείνος που κατέληξε στη Δυτική Λεμεσό δεν ήταν ο ίδιος με αυτόν της Γερμασόγειας.

Αυτοψία Ιωάννου – Επιθεώρησε τις πληγείσες περιοχές

Τις περιοχές της Γερμασόγεια στην Λεμεσό και τις οικίες που πλήγηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν σήμερα τα ξημερώματα, επισκέφθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου. Ο κ. Ιωάννου έτυχε ενημέρωσης από τον Έπαρχο Λεμεσού και τον Δήμαρχο Γερμασόγειας για τις υλικές ζημιές, ενώ στη συνέχεια μετέβη στα σημεία που επηρεάστηκαν για επιθεώρηση των ζημιών.

Μιλώντας μετά το πέρας της σύσκεψης στο Δημαρχείο Γερμασόγειας, ερωτηθείς εάν γνωρίζουμε τον αριθμό των οικιών που υπέστησαν ζημιές, ο κ. Υπουργός είπε ότι γίνεται αυτή τη στιγμή η καταγραφή ζημιών, επισημαίνοντας ότι έχουν καθαριστεί όλοι οι δρόμοι και αναμένεται, σύμφωνα με την ενημέρωση από την ΑΗΚ, η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης εντός δύο ωρών. Όπως δήλωσε ο κ. Ιωάννου, ήδη τα συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης και του Δήμου Γερμασόγειας προβαίνουν σε καταγραφή των ζημιών. «Έχουν δοθεί τηλέφωνα με τα οποία μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος. Για όσους είναι τέτοιες οι ζημιές στα σπίτιά τους που δεν μπορούν να μείνουν μέσα, να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα και έχει διευθετηθεί ξενοδοχείο για να μεταφερθούν», ανέφερε ο κ. Υπουργός.

Μετέφερε, επίσης, τη διαβεβαίωση ότι εκεί και όπου μπορεί να δοθεί αποζημίωση βάσει συγκεκριμένων δεδομένων (π.χ. εγκεκριμένες οικοδομές, κτλ), το Κράτος θα σταθεί αρωγός για αποκατάσταση των ζημιών. Όπως τόνισε, προέχει η ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών, ο καθαρισμός των σπιτιών και η στέγαση του κόσμου.

Ακολούθως, ο κ. Ιωάννου ευχαρίστησε τον Έπαρχο Λεμεσού και τη Διοικήτρια της Πολιτικής Άμυνας, καθώς και το προσωπικό των δύο Τμημάτων του Υπουργείου που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στα σημεία που πλήγηκαν με συνεργεία, καθώς και τον Δήμαρχο Γερμασόγειας για την πολύτιμη συμβολή και βοήθεια που έδωσε από την πρώτη ώρα.

Από πλευράς του, ο Δήμαρχος Γερμασόγειας κ. Κυριάκος Ξυδιάς ευχαρίστησε τον Έπαρχο Λεμεσού, την Πολιτική Άμυνα, την Αστυνομία και την Πυροσβεστική και όλες τις Υπηρεσίες που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν επιτόπου για αντιμετώπιση της κατάστασης και αποκατάσταση των ζημιών. «Έχουμε αποκαταστήσει τη λειτουργία του οδικού δικτύου. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ενημερώσουμε τους δημότες ότι, εκτός από δύο τοπικών προβλημάτων, θα αποκατασταθεί και η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος εντός δύο ωρών. Μένει το τελευταίο που είναι η καταγραφή των ζημιών και η βοήθεια στον κόσμο για τις υλικές ζημιές στις οικίες και τα επαγγελματικά υποστατικά», σημείωσε.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι επηρεάζονται περίπου έξι οικίες. Δήλωσε επίσης ότι, σε επικοινωνία του με τους δημότες, του ανέφεραν ότι η επιθυμία τους είναι να αποκαταστήσουν τις ζημιές για να μπορέσουν να μείνουν στα σπίτιά τους απόψε. Ωστόσο, ανέφερε, εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, έχουν γίνει διευθετήσεις για να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο.

Κληθείς να πει εάν από θαύμα αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, ο κ. Ξυδιάς είπε ότι, ευτυχώς, υπάρχουν μόνο υλικές ζημιές και ένας τραυματισμός.

Ο κ. Ξυδιάς ευχαρίστησε, τέλος, τον Υπουργό Εσωτερικών για την άμεση ανταπόκρισή του και την παρουσία του στην Γερμασόγεια.

Η κατάσταση στο οδικό δίκτυο

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία, κλειστός παραμένει ακόμη ο παραλιακός δρόμος Λεμεσού, από τον Αστυνομικό Σταθμό Γερμασόγειας, μέχρι και την οδό Αριάδνης (δρόμος Κ-Cineplex), λόγω αποκοπής και πτώσης δέντρων.

Οι δρόμοι Παραμύθας – Γεράσας, Σπιτάλη – Φασούλας, Φασούλας – Λεμεσού και Αψιού – Μαθηκολώνης, έχουν δοθεί στην κυκλοφορία για όλα τα οχήματα (προηγούμενη ενημέρωση 4Χ4 και αντιολισθητικές αλυσίδες).

Στο Δημαρχείο Γερμασόγειας ο ΥΠΕΣ

Στο δημαρχείο Γερμασόγειας βρίσκεται από τις 9.30 ο Υπουργός Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος ενημερώνεται από τον έπαρχο Λεμεσού και τον Δήμαρχο για τις ζημιές από τους ανεμοστρόβιλους που έπληξαν την περιοχή.

Ο Υπουργός αναμένεται να επισκεφθεί στη συνέχεια τις πληγείσες περιοχές.

Πολίτης υπέστη ακρωτηριασμό δακτύλων από την κακοκαιρία

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Γερμασόγειας Κυριάκος Ξυδιάς ανέφερε ότι η δημοτική Αρχή βρίσκεται σε κινητοποίηση από τις 03:00 τα ξημερώματα για την αντιμετώπιση των ζημιών και προβλημάτων που προκάλεσαν τουλάχιστον δύο ανεμοστρόβιλοι.

Οι ζημιές είναι τεράστιες σε οικίες και υποστατικά, ανέφερε ο Κυριάκος Ξυδιάς, κάνοντας λόγο για δύο τουλάχιστον ανεμοστρόβιλους που έπληξαν την Γερμασόγεια, από την περιοχή του ξενοδοχείου Apollonia και βορειότερα προς την περιοχή Πανιότη.

Εικόνες από τη παραλιακή περιοχή Γερμασόγειας -Στάση λεωφορείου βρέθηκε σε παρακείμενο χωράφι 

«Έπεσαν δέντρα και πάσσαλοι της ΑΗΚ, καταστράφηκαν φυτώρια, έσπασαν τζάμια και έφυγαν κεραμίδια από στέγες» είπε και σημείωσε ότι «αυτό που ζήσαμε ήταν πρωτόγνωρο».

Περίπου 20 δρόμοι, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, έκλεισαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, λόγω της πτώσης δέντρων και πασάλων, ενώ στην οδό Ανδοκίδου υποχώρησε και ανατράπηκε γερανός από εργοτάξιο.

Το πρωί κλειστή παραμένει η λεωφόρος Πανιώτη και ήδη ενημερώθηκε η διεύθυνση του δημοτικού ότι το σχολείο θα παραμείνει σήμερα κλειστό, συμπλήρωσε.

Δορυφωρικό πιάτο έπεσε δίπλα από μαγαζί - Παραλιακή Γερμασόγειας

Από την πρώτη στιγμή, συνέχισε, συνεργεία του Δήμου, σε συνεργασία με την Πολιτική Άμυνα, την Αστυνομία, Πυροσβεστική Υπηρεσία και Επαρχιακή Διοίκηση, βρίσκονται στην περιοχή για παροχή βοήθειας και διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών.

Ο κ. Ξυδιάς είπε ακόμη ότι έχει επικοινωνήσει με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, ζητώντας να βρεθεί χώρος φιλοξενίας σε όσες οικογένειες δεν μπορούν να διαμείνουν στις οικίες τους.

Στάση λεωφορείου σε χωράφι - Παραλιακή Γερμασόγειας

Πληροφορία που έδωσε ο Δήμαρχος Γερμασόγειας, για τραυματισμό ενός προσώπου, επιβεβαιώθηκε από την Αστυνομία, σύμφωνα με την οποία, άνδρας υπέστη ακρωτηριασμό δακτύλων δεξιού χεριού, κατά το πέρασμα ανεμοστρόβιλου στην οικία όπου διέμενε.

Ο τραυματίας, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για να υποβληθεί σε επέμβαση συγκόλλησης δακτύλων.

Συγκλονίζουν μαρτυρίες από τη Λεμεσό - «Νόμιζα θα πεθάνουμε» (βίντεο)

Το «χτύπημα» του ανεμοστρόβιλου τρομοκράτησε τους κατοίκους της Γερμασόγειας, οι οποίοι σοκαρισμένοι περιέγραψαν στην εκπομπή «Πρώτη Ενημέρωση», του ΡΙΚ, τα όσα βίωσαν, «είμαι σχεδόν 70 χρονών, έτσι πράγμα δεν ξαναέζησα… Άρχισαν χτυπήματα πάνω στο σπίτι, έπεφταν πράγματα», είπε φανερά αναστατωμένος πολίτης, ο οποίος στη συνέχεια περιέγραψε πως μόλις που πρόλαβαν να πάρουν από το κρεβατάκι του μωρό δύο ετών πριν στο δωμάτιο σπάσουν τα τζάμια.

Από πλευράς της η κα Μαρία με δάκρυα στα μάτια ανέφερε, «νόμιζα θα πεθάνουμε… δεν έζησα ξανά τέτοιο πράγμα», συμπληρώνοντας πως αν και οι υλικές ζημιές είναι αρκετές αυτό που έχει σημασία είναι πως όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Η πρόγνωση για τον καιρό

Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση

Σε ισχύ μέχρι σήμερα στις 17:00 βρίσκεται η κίτρινη προειδοποίηση για μεμονωμένες ισχυρές καταιγίδες που εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας.

Όπως αναφέρεται, μεμονωμένες ισχυρές καταιγίδες αναμένεται να επηρεάσουν αρχικά το δυτικό μισό του νησιού και προοδευτικά και τις υπόλοιπες περιοχές. Σε καταιγίδα αναμένεται να πέσει και χαλάζι ενώ οι άνεμοι είναι δυνατό να μεταβάλλονται και να ενισχύονται. Η ένταση της βροχής αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 35 και 55 χιλιοστών ανά ώρα.

Η πρόγνωση του καιρού 

Χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Η σκόνη που αιωρείται στην ατμόσφαιρα, σταδιακά υποχωρεί.

Σήμερα ο καιρός αρχικά θα είναι κυρίως συννεφιασμένος με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες που ενδεχομένως να συνοδεύονται από χαλάζι, με τα φαινόμενα ωστόσο σύντομα να καθίστανται μεμονωμένα, κυρίως σε δυτικές και βόρειες περιοχές. Από το μεσημέρι και μετά, νεφώσεις που θα αναπτύσσονται αναμένεται να δώσουν εκ νέου μεμονωμένες βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά, στο εσωτερικό και στα ανατολικά. Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους, ενδέχεται να πέσει χιόνι ή χιονόνερο. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί και αρχικά τοπικά νοτιοανατολικοί ως νότιοι, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ και σταδιακά στα προσήνεμα παράλια μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι γενικά λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 19 στα νοτιοανατολικά και στα ανατολικά παράλια, γύρω στους 18 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 7 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε, τοπικά αυξημένες νεφώσεις αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές, χωρίς να αποκλείεται και μεμονωμένη καταιγίδα, κυρίως στα παράλια. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά κυρίως νοτιοδυτικοί ως δυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ, ωστόσο αργότερα θα καταστούν κυρίως καταβατικοί, ασθενείς, 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί σταδιακά μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 9 στα νότια, στα ανατολικά και στα βόρεια παράλια, γύρω στους 11 στα δυτικά παράλια και γύρω στους 2 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά, όπου τοπικά αναμένεται να σχηματιστεί παγετός.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή αναμένεται αστάθεια στην περιοχή, με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, τις απογευματινές κυρίως ώρες. Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους, ενδέχεται να πέσει χιόνι ή χιονόνερο. Το Σάββατο, σταδιακά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και το απόγευμα αναμένονται μεμονωμένες βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.

Η θερμοκρασία μέχρι την Παρασκευή θα σημειώσει σταδιακά μικρή πτώση, για να κυμαίνεται κοντά στις μέσες κλιματολογικές τιμές, ενώ το Σάββατο θα σημειώσει μικρή άνοδο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση