ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βραβεύτηκαν οι επιχειρήσεις με την καλύτερη φιλοξενία για το 2023

Τα Cyprus Hospitality Awards ανέδειξαν τους άριστους επαγγελματίες

Του Ανδρέα Καραμήτα

Τα Κυπριακά βραβεία φιλοξενία πραγματοποιήθηκαν χθες στην Λεμεσό στο ξενοδοχείο Crown Plaza. Τα βραβεία διοργάνωσαν από κοινού το Υφυπουργείο Τουρισμού και ο φορέας Κύπρια Φιλοξενία ενώ βραβεύτηκαν οι επιχειρήσεις εκείνες που παρέχουν σε τουρίστες και καταναλωτές υπηρεσίες φιλοξενίας. Τα βραβεία είναι ένας τρόπος να επιβραβευθούν οι άριστοι επιχειρηματίες που προσθέτουν επιπλέον αξία στο κυπριακό τουριστικό προϊόν. Τα βραβεία ήταν κατηγοριοποιημένα σε δύο πυλώνες αυτόν της εμπειρίας φιλοξενίας και της διαδικτυακής φήμης .

«Τα βραβεία Cyprus Hospitality Awards αποτελούν μία μοναδική εμπειρία να επιβραβεύσουμε την δημιουργικότητα, την επαγγελματική αφοσίωση, την πρωτοπορία, και την αγάπη των ανθρώπων για παροχή άριστης φιλοξενίας, μίας αξίας που στον ελληνικό χώρο, παραμένει η ίδια και απαράλλακτη από αρχαιοτάτων χρόνων» ανέφερε στην ομιλία του ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Κώστας Κουμής. Εν συνεχεία ο Υφυπουργός έκανε αναφορά και στα αμιγώς κυπριακά προϊόντα τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εμπειρίας που έχει κάποιος τουρίστας στο νησί. Ιδιαίτερα ο κ. Κουμής είπε «Τιμούμε επίσης απόψε ένα θησαυρό της Κυπριακής γης, το πρώτο και μοναδικό κρασί με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, ένα γλυκό κρασί κρασί που θεωρείτε ένα από τα παλαιότερα στον κόσμο, ακολουθώντας την ίδια μέθοδο παραγωγής στο βάθος των αιώνων. Ένας οίνος λοιπόν με μακρά ιστορία και παράδοση. Σήμερα η κουμανταρία αποτελεί σύμβολο φιλοξενίας προσφέροντας σε κάθε γεύση μία πλούσια εμπειρία και ένα ταξίδι στην κουλτούρα και την ιστορία της Κύπρου». ; Ο κ. Κουμής πρόσθεσε επίσης  ότι: «η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερα σημαντική για την κουμανταρία, αφού συμπληρώνονται 800 χρόνια από το μεγάλο γεγονός της βράβευσης της με το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου ‘La Bataille des Vins’, που διεξήχθη το 1224, υπό την υψηλή προστασία του Βασιλιά Φίλιππου της Γαλλίας» ενώ με αφορμή το γεγονός αυτό και με πρωτοβουλία του Υφυπουργείου Τουρισμού, το 2024 ανακηρύσσεται σε «Έτος Γαστρονομίας και Κουμανταρίας» και προγραμματίζεται σειρά δράσεων προβολής και προώθησης. Στόχος του Υφυπουργείου Τουρισμού, σημείωσε ο κ. Κουμής, «είναι η διεθνοποίηση της κυπριακής γαστρονομίας και των τοπικών οίνων, μεταξύ άλλων και της κουμανταρίας, με τα μοναδικά αρώματα, τις γεύσεις και την πλούσια ιστορία τους.

Πρωτοβουλία για δημιουργία ετήσιας ημέρας κυπριακής φιλοξενίας

 Ο  πρόεδρος και ο εμπνευστής του θεσμού των βραβείων κ. Πόλυς Καλλής σημείωσε πως  «γιορτάζουμε την έννοια που μπορεί να μετασχηματίσει μια συνηθισμένη εμπειρία, σε ένα αξέχαστο ταξίδι – την αυθεντική φιλοξενία στον τουρισμό». Η αυθεντική φιλοξενία, συνέχισε, δημιουργεί δεσμούς που υπερβαίνουν τις γλωσσικές και πολιτιστικές διαφορές και υπέδειξε πως «όταν οι ταξιδιώτες αισθάνονται αληθινά ευπρόσδεκτοι, αλληλοεπιδρούν με την τοπική κουλτούρα και δημιουργούν σχέσεις με τους ανθρώπους που συναντούν». Ο κ. Καλλής, συνέχισε, η αυθεντική φιλοξενία δημιουργεί εμπιστοσύνη, αφού όταν οι ταξιδιώτες αισθάνονται φροντίδα και αξία, εμπιστεύονται τις συστάσεις των ντόπιων και εξερευνούν νέα μονοπάτια, ενώ σημαντικότερο ίσως είναι το γεγονός ότι η αυθεντική φιλοξενία δημιουργεί μια διαχρονική θετική ανάμνηση. Έπειτα ο πρόεδρος του Φορέα Κύπρια Φιλοξενία ανακοίνωσε και την πρωτοβουλία του φορέα για τη δημιουργία ετήσιας ημέρας κυπριακής φιλοξενίας.

Οι κατηγορίες των βραβείων

Στον πρώτο πυλώνα βραβευτήκαν η εμπειρία διαμονής, τα εστιατόρια εντός ξενοδοχείων και άλλων καταλυμάτων, εστιατόρια εκτός ξενοδοχείων, η εμπειρία ταξιδιού, της ψυχαγωγίας, αναψυχής, και ευεξίας αλλά και η εμπειρία εμπλουτιστικής δραστηριότητας, διακίνησης και ξενάγησης, αυτή της εκδήλωσης , του αγροτουρισμού,  της κοινωνικής ευθύνης της αειφορίας  και η πιο καλή φιλοξενία του έτους. Στον δεύτερο πυλώνα οι κατηγορίες που βραβεύθηκαν αφορούσαν την διαμονή σε ξενοδοχείο, για την διαμονή σε αγροτουριστικό κατάλυμά, το καλύτερο εστιατόριο γεύσης, αυτό με το καλύτερο πρόγευμα, καλύτερο οινοποιείο, η παραλία με γαλάζια σημαία, το μονοπάτι της φύσης, το καλύτερο κέντρο υγείας και ευεξίας, πολιτιστικά σημεία, αθλητικές υποδομές και υπηρεσίες ενώ και ένα θεματικό πάρκο.  Επιπρόσθετα υπήρξαν και κάποια τιμητικά βραβεία τα οποία αφορούσαν τις προαναφερθείσες κατηγορίες.

Οι επαγγελματίες που βραβεύθηκαν

Νίκος Κασιουρής ,Ευθύμιος Στρούθος, Γιώργος Ζαχάρογλου, Πανίκος Μιχαήλ , Χαράλαμπος Περικλέους, Νίκη Αγαθοκλέους, Δώρος Σταύρου, Αντρέας Χρίστου , Σάββας Ιεζεκιήλ, Γιώργος Ταβάλης, Ανδρέας Κοράδου, Λεύκιος Τσιρπονούρης, Ξενακής Τσιαηλής, Παναγιώτης Χαραλάμπους , Λεβάν Γκούγκο , Σωτήρης Γιασεμή, Μιχάλης Λεωνίδου, Δημήτριος Λάμπρου , Χριστίνα Χαραλάμπους , Γιώργος Μιλτιάδους, Κυριακή Κασεντζή και Κατερίνα Σουλιώτη.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Καραμήτα

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση