ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΔΕΟΚ: Η επιστροφή στην κανονικότητα θα εξαρτηθεί από τον δραστικό έλεγχο της νόσου

Τιμούμε την φετινή Εργατική Πρωτομαγιά κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στην Κύπρο

ΚΥΠΕ

Τιμούμε την φετινή Εργατική Πρωτομαγιά κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στην Κύπρο, στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο, αναφέρει σε διακήρυξη της για την Εργατική Πρωτομαγιά, η ΔΕΟΚ, προσθέτοντας ότι η νόσος COVID-19 αναμένεται να έχει σοβαρό αντίκτυπο με εκτεταμένες επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εργάζονται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η ΔΕΟΚ αναφέρει, επιπρόσθετα, ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα εξαρτηθεί από τον δραστικό έλεγχο της νόσου σε συνδυασμό με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας και την ασφάλεια των εργαζομένων και αναμένει ότι η Κυβέρνηση θα πάρει δραστικά μέτρα με στόχο την επάρκεια και την αποτελεσματικότητα των δημόσιων υποδομών υγείας.

«Η παρούσα υγειονομική κρίση αποτελεί ένα οδυνηρό μάθημα και διαψεύσει των νέο συντηρητικών κύκλων που στο όνομα του νεοφιλελευθερισμού οδήγησαν τα κρατικά νοσηλευτήρια σε υποβάθμιση και αποψίλωση. Η κρίση της πανδημίας αποδεικνύει με τον πιο δραματικό τρόπο ότι οι αγορές δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το κράτος σε βασικές και σημαντικές κοινωνικές λειτουργίες που συνδέονται με την παροχή ουσιωδών υπηρεσιών προς τους πολίτες», προσθέτει.

Η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για την διασφάλιση και την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα των οργανισμών κοινής ωφελείας και καλεί την πολιτεία να στηρίξει αποτελεσματικά τον ΟΚΥΠΥ στην διαδικασία εκσυγχρονισμού και διασφάλισης της οικονομικής βιωσιμότητας, των κρατικών νοσηλευτηρίων ώστε να αποτελέσουν ισχυρό βραχίονα υπηρεσιών υγείας στα πλαίσια λειτουργίας του ΓΕΣΥ.

Αναμφισβήτητα, συνεχίζει η ΔΕΟΚ, οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η εργατική τάξη του τόπου στο νέο οικονομικό και εργασιακό περιβάλλον θα είναι μεγάλες.

«Τα μέτρα για την κοινωνική προστασία και την στήριξη των εργαζόμενων λήφθηκαν στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου με την συμβολή και συνεισφορά όλων των Κοινωνικών Εταίρων. Η δέσμευση της Υπουργού Εργασίας ότι ο διάλογος θα είναι συνεχές και συγκροτημένος ώστε να εξευρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους είναι εξαιρετικής σημασίας για το συνδικαλιστικό κίνημα. Το μέγεθος των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων θα εξαρτηθεί από την έκταση της δημοσιονομικής παρέμβασης για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και οι απασχολήσεις κατά την κρίσιμη περίοδο των περιοριστικών μέτρων», σημειώνει.

Αναφέρει, επίσης, ότι τα νέα μέτρα για την οικονομία θα πρέπει να έχουν σαν κεντρικό άξονα την διατήρηση των θέσεων εργασίας και την διασφάλιση των εισοδημάτων των εργαζομένων.

«Γεγονός παραμένει ότι από την ανάκαμψη που ακολούθησε, την κρίση του 2013, ευνοήθηκαν μόνο τα επιχειρηματικά κέρδη σε αντίθεση με τους μισθούς που παρέμειναν στα επίπεδα του 2011. Στην αγορά εργασίας εξακολουθούν να κυριαρχούν οι άτυπες μορφές απασχόλησης ενώ δεν είναι λίγοι οι εργοδότες που παραβιάζουν τις συλλογικές συμβάσεις και τους βασικούς εργασιακούς κανόνες», προσθέτει.

Η ΔΕΟΚ προειδοποιεί τους εργοδότες ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί αντεργατικές πρακτικές που να οδηγούν είτε σε απολύσεις είτε σε θυματοποίηση εργαζομένων.

«Η διατήρηση των θέσεων εργασίας πρέπει να αποτελέσει ισχυρό οχυρό, τόσο για την συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητας, όσο και για την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής που υπό τις παρούσες συνθήκες είναι αναγκαία στον τόπο μας όσο ποτέ άλλοτε.Ο χαμηλός ρυθμός αποκατάστασης των μισθών και η ανισότητα στην κατανομή του πλούτου που συνόδευσαν την ανάκαμψη της οικονομίας απέδειξαν ότι χωρίς θεσμικές παρεμβάσεις, η φτώχια θα αυξάνεται και οι κοινωνικές ανισότητες θα διευρύνονται. Για να διασφαλισθεί η δίκαιη συμμετοχή των εργαζομένων στην κατανομή του παραγόμενου πλούτου απαιτείται η ενίσχυση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων και η διασφάλιση αξιοπρεπούς απασχόλησης για όλους», σημειώνει.

Η ΔΕΟΚ καλεί τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες της Κύπρου σε επαγρύπνηση και αγωνιστική συστράτευση για την διεκδίκηση και διασφάλιση των βασικών θεμελιωδών εργασιακών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων.

«Έφθασε η ώρα να διεκδικήσουμε και να απαιτήσουμε την εφαρμογή γενικού κατώτατου μισθού χωρίς υποσημειώσεις και προαπαιτούμενα. Την νομική ρύθμιση των συλλογικών συμβάσεων ώστε η ισχύ τους να καταστεί υποχρεωτική καλύπτοντας το σύνολο των εργαζομένων στους κλάδους και τις επιχειρήσεις που συνομολογούνται. Την λήψη αυστηρών μέτρων για την ασφάλεια και υγεία και την θέσπιση νομοθεσίας που να προβλέπει την επιβολή εξωδίκου διοικητικούπροστίμου για τους εργοδότες που παραβιάζουν τον νόμο για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία. Την ψήφιση της νομοθεσίας για την σύσταση Ενιαίας Επιθεώρησης Εργασίας που θα ελέγχει την εφαρμογή των εργατικών νομοθεσιών. Την μεταρρύθμιση του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων με στόχο ναπαραχωρούνται αξιοπρεπείς συντάξεις και να καταργηθεί η άδικη αναλογιστική μείωση για εργαζόμενους σε βαριά χειρωνακτικά επαγγέλματα», προσθέτει.

Η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα της βασιζόμενη στις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων με βαθιά πίστη και προσήλωση στους στόχους της.

«Απαιτούμε και διεκδικούμε αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, ισχυρές Συλλογικές Συμβάσεις με καθολική εφαρμογή, σύγχρονη ανθρωποκεντρική κοινωνική πολιτική, προσιτή στέγη για όλους τους δανειολήπτες. Διεκδικούμε αναπτυξιακό μοντέλο που θα αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες, την έρευνα και καινοτομία και θα δημιουργεί ευκαιρείς ποιοτικής εργασία για τους νέους μας. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και για την ισότητα των φύλων στην εργασία και την κοινωνία. Θα αντισταθούμε σε οποιαδήποτε πολιτική υπονόμευσης του ΓΕΣΥ και θα περιφρουρήσουμε το ιερό δικαίωμα της απεργίας. Ταυτόχρονα θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και το δικαίωμα στον κάθε εργαζόμενο να οργανώνεται σε συντεχνία και να διεκδικεί βελτίωση στις συνθήκες και στους όρους απασχόλησής του», καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση