ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δίκη Αλ Τζαζίρα: Απάντησε για την λέξη-κλειδί «Νικολάι» ο μάρτυρας

Η υπόθεση συνεχίζεται αύριο, Τετάρτη 7 Μαΐου, στις 12:00

ΚΥΠΕ

Συνεχίστηκε την Τρίτη στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας η παρουσίαση τμήματος της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μεταξύ του κτηματομεσίτη Τόνι Κέι και του δικηγόρου Ανδρέα Πιττάτζη, στο πλαίσιο της εκδίκασης της υπόθεσης πολιτογραφήσεων που ξεκίνησε με αφορμή δημοσίευμα του δικτύου Αλ Τζαζίρα.

Η υπόθεση συνεχίζεται αύριο, Τετάρτη 7 Μαΐου, στις 12:00.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενη δικάσιμου παρουσιάστηκε ηλεκτρονικό μήνυμα στο οποίο αναφερόταν σε σχέση με εξαίρεση που ζητήθηκε σε διαδικασία πολιτογράφησης ότι «ο Χριστάκης (Τζιοβάνης) θα αξιοποιήσει όλες τις δυνατές διασυνδέσεις για να επιλύσει την κατάσταση».

Ειδικότερα, κατά τη σημερινή δικάσιμο, συνεχίστηκε η κατάθεση του αστυφύλακα, ο οποίος υπηρετεί στο δικανικό εργαστήριο της Υποδιεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας, κατά τη διάρκεια της οποίας η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, Χάρις Καραολίδου, τον κάλεσε να αναζητήσει και να παρουσιάσει συγκεκριμένα ηλεκτρονικά μηνύματα που βρέθηκαν στον υπολογιστή του Τόνι Κέι. Υπενθυμίζεται ότι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής και το περιεχόμενό του έχουν ήδη κατατεθεί ως τεκμήρια για την υπόθεση.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης, υποδείχθηκαν στον μάρτυρα, εντοπίστηκαν στους ηλεκτρονικούς δίσκους και κατατέθηκαν από την Κατηγορούσα Αρχή ως τεκμήρια 8 ηλεκτρονικά μηνύματα με αποστολέα τον Τόνι Κέι και παραλήπτες κατά περίπτωση τους Ντενίζ Κέι, Μπίλυ Λι, Ανδρέα Πιττάτζη, Αντώνη Αντωνίου, με κοινοποίηση πάλι κατά περίπτωση στους Κέιτ Χάντερ, Κάρλο Ναρμπόνι, Χριστάκη Τζιοβάνη και Γιώργο Ξυλοφαΐτη, για θέματα όπως «επίσκεψη στο Χονγκ Κονγκ», «συνάντηση στο Λονδίνο», «ενημέρωση για Κύπρο», «δέουσα επιμέλεια για Νικολάι», «διάφορες εκκρεμότητες», «πρακτικά συνάντησης», «ζητήματα σχετικά με Χονγκ Κονγκ» και «άφιξη σε Χονγκ Κονγκ».

Ερωτηθείς από την κ. Καραολίδου σχετικά με το ηλεκτρονικό μήνυμα με τίτλο «δέουσα επιμέλεια για Νικολάι» αν είναι δυνατή η πρόθεση επισυναπτόμενου αρχείου σε αρχικό μήνυμα μετά την αποστολή του, ο κ. Απέητος απάντησε αρνητικά.

Ακολούθως, στη σύντομη αντεξέτασή του, ο συνήγορος υπεράσπισης Κρις Τριανταφυλλίδης ρώτησε τον μάρτυρα αν έχει γνωρίσει προσωπικά τους Τόνι και Ντενίζ Κέι, καθώς και τα υπόλοιπα ονόματα που αναφέρονται στα παραπάνω ηλεκτρονικά μηνύματα, με τον αστυφύλακα να απαντά αρνητικά, προσθέτοντας πως είχε δει μόνο τους Τόνι και Ντενίζ Κέι στα αρχικά στάδια της έρευνας.

Σε ερώτηση αν γνωρίζει κατά πόσο είναι αληθές ή όχι το περιεχόμενο των μηνυμάτων και αν ο ίδιος είχε εμπλοκή στο κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα, ο μάρτυρας απάντησε αρνητικά και στις δύο περιπτώσεις, ενώ σε ερώτηση αν γνωρίζει ότι ο νυν Γενικός Εισαγγελέας, ο νυν Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας και ο Κωνσταντίνος Πετρίδης είχαν διατελέσει υπουργοί της κυβέρνησης, ο κ. Απέητος απάντησε ότι το γνωρίζει, δίχως όμως να είναι σε θέση να αναφέρει ακριβώς για ποια περίοδο.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η αντεξέταση από τον έτερο συνήγορο υπεράσπισης, Γιώργο Παπαϊωάννου, ο οποίος ρώτησε αρχικά τον μάρτυρα αν γνώριζε για την ύπαρξη διακομιστή (server) κατά την έρευνα στην οικία και το γραφείο της εταιρείας του Τόνι Κέι στο Παραλίμνι.

Ο μάρτυρας απάντησε ότι ο ίδιος συμμετείχε στην έρευνα ως βοηθητικό εξειδικευμένο προσωπικό, με οδηγίες από την ανακριτική ομάδα να παραλάβει ηλεκτρονικά μέσα αποθήκευσης δεδομένων από τις δύο τοποθεσίες και πως δεν γνώριζε κάτι για ύπαρξη διακομιστή.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Παπαϊωάννου υπέδειξε ότι το όνομα «Χριστάκης Τζιοβάνης» δεν περιλαμβανόταν σε κανένα από τα ηλεκτρονικά μηνύματα που υπέδειξε η κατηγορούσα αρχή, με εξαίρεση ένα τεκμήριο.

Συνεχίζοντας, ρώτησε τον μάρτυρα αν παρατήρησε ότι κάποια από τα μηνύματα που περιλαμβάνονται στους τρεις δίσκους δεν ανοίγουν και ότι κάποια άλλα δεν διαθέτουν περιεχόμενο, καθώς και αν προβληματίστηκε από το γεγονός ότι δεν ανευρέθηκε διακομιστής, ο οποίος, όπως υποστήριξε, θα επέτρεπε πλήρη πρόσβαση σε όλα τα ηλεκτρονικά μηνύματα του χρήστη Τόνι Κέι.

Απαντώντας, ο μάρτυρας είπε ότι το γεγονός ότι κάποια μηνύματα δεν ανοίγουν οφείλεται στο γεγονός ότι δεν ολοκληρώθηκε ο συγχρονισμός τους καθώς ο υπολογιστής σφραγίστηκε κατά την παραλαβή του από τον χώρο της έρευνας, ενώ σχετικά με τον διακομιστή είπε ότι δεν υπήρχε επιπλέον ένταλμα για αναζήτηση server που θα έδινε πρόσβαση σε όλα τα μηνύματα.

Ακολούθως, σε ερώτηση του κ. Παπαϊωάννου για το πώς μπορεί να αποδειχθεί η αυθεντικότητα ενός ηλεκτρονικού μηνύματος, ο κ. Απέητος είπε ότι τεχνικά η αυθεντικότητα προκύπτει από την διαδρομή του μηνύματος όπως αυτή φαίνεται μέσω των πληροφοριών μεταδεδομένων (internet headers).

Με βάση αυτή την παρατήρηση, ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι κάθε αυθεντικό ηλεκτρονικό μήνυμα διαθέτει «ψηφιακό αποτύπωμα» μεταδεδομένων, το οποίο είναι «καίριας σημασίας» για την επιβεβαίωση της αυθεντικότητάς του.

Εν συνεχεία, παρουσίασε με τη βοήθεια του μάρτυρα σειρά ηλεκτρονικών μηνυμάτων που είχαν παρουσιαστεί κατά τη προηγούμενη δικάσιμο και από τα οποία είχαν αφαιρεθεί πληροφορίες των προηγούμενων μηνυμάτων της συζήτησης (όνομα αποστολέα, παραλήπτη και κοινοποιηθέντων χρηστών), υποβάλλοντας τη θέση πως η αυθεντικότητα κάθε μηνύματος φαίνεται από τα δεδομένα του αρχικού μηνύματος κάθε ανταλλαγής.

Περνώντας στα μηνύματα που παρουσιάστηκαν κατά τη σημερινή διαδικασία, ο κ. Παπαϊωάννου υπέδειξε σειρά μηνυμάτων δίχως μεταδεδομένα, την απουσία των οποίων επιβεβαίωσε και ο μάρτυρας.

Κατόπιν, στη βάση του γεγονότος ότι το πρώτο χρονολογικά ηλεκτρονικό μήνυμα με λέξη-κλειδί «Νικολάι» εντοπίζεται στις 19/10/2018 και ότι η σχετική αίτηση πολιτογράφησης εγκρίθηκε στο τέλος Ιουνίου του 2019, ο κ. Παπαϊωάννου υπέβαλε τη θέση ότι «πάνω από το 50% των ηλεκτρονικών μηνυμάτων που αντάλλαξε ο Ανδρεάς Πιττάτζης με τον Τόνι Κέι μεταξύ 19/10/2018 και τέλος Ιουνίου 2019 αναφορικά με την υπόθεση Νικολάι δεν ανοίγουν» και ζήτησε από τον μάρτυρα να προβεί σε σχετική άσκηση αναζήτησης με λέξι-κλειδί προς επιβεβαίωση ή διάψευση αυτής της θέσης.

Ο μάρτυρας απάντησε πως δεν έχει λόγο να αμφισβητήσει τη θέση του συνηγόρου υπεράσπισης, προσθέτοντας πως ο ίδιος είχε διαπιστώσει από δειγματοληπτικό έλεγχο των αρχείων ότι κάποια μηνύματα δεν άνοιγαν, ήταν όμως ζήτημα της ανακριτικής ομάδας να αξιολογήσει το περιεχόμενό τους.

Προσέθεσε ότι η έγκριση της αίτησης πολιτογράφησης δεν αφορά τη δικανική εξέταση των αρχείων και ότι δεν έχει λόγο να προβεί στην προταθείσα άσκηση.

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Νικόλας Γεωργιάδης ζήτησε από τον μάρτυρα να δοκιμάσει να επιβεβαιώσει κατά τη διάρκεια της ημέρας τη θέση της υπεράσπισης για το ποσοστό προσπελασιμότητας των αρχείων και να επανέλθει κατά την επόμενη δικάσιμο αύριο, Τρίτη 7 Μαΐου, και ώρα 12.00 μ.μ., ώστε να απαντήσει επί του θέματος, καθώς και σε τυχόν επιπρόσθετες ερωτήσεις από πλευράς της Κατηγορούσας Αρχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση