ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Drones για παρακολούθηση ολόκληρης της Κύπρου για πυρκαγιές

Τόσο η Πυροσβεστική όσο και το Τμήμα Δασών, αποσκοπούν στην τεχνολογική αναβάθμιση των συστημάτων επιτήρησης τους

Επιτυχία με το «καλημέρα» για την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Τμήμα Δασών, η σύλληψη του 70χρονου ο οποίος θεάθηκε από μη επανδρωμένο σύστημα, κατά την διάρκεια δοκιμαστικής πτήσης, να θέτει κακόβουλα πυρκαγιά σε περιοχή της Λευκωσίας. Τόσο η Πυροσβεστική όσο και το Τμήμα Δασών, αποσκοπούν στην τεχνολογική αναβάθμιση των συστημάτων επιτήρησης τους και όπως φάνηκε το περασμένο Σάββατο, τα drones, είναι μια πάρα πολύ καλή επιλογή, μέσα στα οικονομικά πλαίσια και δυνατότητες της Κύπρου.

Μιλώντας στην «Κ», ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Κεττής είπε αρχικά ότι γίνονται κάποιες προσπάθειες όπως και περιπολίες σε τακτά χρονικά διαστήματα με drones για παρακολούθηση και επιτήρηση κάποιων περιοχών που παρουσιάζονται κάποια θέματα. «Η συγκεκριμένη περίπτωση ήταν μια συνεργασία του Τμήματος Δασών με το Ινστιτούτο Κύπρου και μέσα σε αυτά τα πλαίσια προσπαθούμε να εφαρμόσουμε διάφορα προγράμματα».

Όσον αφορά το μέλλον σε αυτόν τον τομέα, ο κ. Κεττής ανέφερε ότι μετά από οδηγίες του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας έχουν δημιουργηθεί επιτροπές από διάφορα τμήματα, οι οποίες μελετούν τα πιο ιδανικά συστήματα που μπορούν να εφαρμοστούν για να παρακολουθείται ευρύτερα ολόκληρη η ελεύθερη Κύπρος για περιπτώσεις έναρξης πυρκαγιάς αλλά και γενικά διάφορες «επικίνδυνες» περιοχές. «Το ποια συστήματα θα μπουν σε εφαρμογή, είναι κάτι που μελετά η επιτροπή και θα αποφασίσουν ανάλογα» είπε ο κ. Κεττής.

Αναφορικά με τις δυνατότητες παρακολούθησης της Πυροσβεστικής, ο κ. Κεττής είπε ότι η Υπηρεσία , έχει την δυνατότητα ολοήμερης παρακολούθησης κάποιων περιοχών και από το ΚΣΕΔ Λάρνακας και ότι βρίσκεται σε μια διαδικασία με σκοπό να παρακολουθείται ολόκληρη η ελεύθερη Κύπρος.

Κληθείς να σχολιάσει το συμβάν του περασμένου Σαββάτου με τον 70χρονο, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής σχολίασε ότι «ένιωσα αγανάκτηση γιατί μετά από όλα όσα πάθαμε, ενώ όλη μέρα τα συζητάμε και εμείς και εσείς για την πρόληψη και μετά από μια πυρκαγιά που άφησε πίσω της τέσσερις θανάτους, κατεστραμμένες περιουσίες που μπορεί να χρειάστηκαν μια ζωή για να κτιστούν, κάποιοι που το πιο λίγο που μπορώ να τους αποκαλέσω είναι ασυνείδητους, να συνεχίζουν να κάνουν αυτά τα πράγματα με πλήρη συνείδηση για το τι κάνουν, θεωρώ ότι πλέον είναι εγκληματίες».

Για την ίδια υπόθεση παραχώρησε δηλώσεις στην «Κ» και ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι περιπολίες με drones θα συνεχιστούν και θα αυξηθούν από το Τμήμα Δασών.

Όπως μας ανέφερε πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για την Κύπρο, η σύλληψη του 70χρονου ο οποίος «πιάστηκε» από drone, να θέτει κακόβουλα φωτιά. Μας είπε επίσης ότι οι περιπολίες δεν θα γίνονται πλέον μόνο πιο συχνά, αλλά γίνονται μελέτες ούτως ώστε να παρακολουθείται για την πρόληψη των πυρκαγιών με drones, ολόκληρη η ελεύθερη Κύπρος.

Υπενθυμίζουμε ότι στο πλαίσιο Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Τμήματος Δασών και Ινστιτούτου Κύπρου, που αφορά στη συνεχή ανάπτυξη τεχνολογίας μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων – γνωστών ως drones, με σκοπό την πρόληψη και εντοπισμό πυρκαγιών, κατά τη διάρκεια δοκιμαστικής πτήσης μη επανδρωμένου drone του Ινστιτούτου Κύπρου, η οποία διεξήχθη την Παρασκεύη, από χειριστή drone του Ινστιτούτου Κύπρου, καταγράφηκαν πλάνα στα οποία φαίνεται άντρας, ηλικίας 70 ετών, να αποβιβάζεται από όχημα και να θέτει φωτιά σε αποκάλαμα, σε αγροτική περιοχή στην Ορούντα.

Αφού το drone προσέγγισε το σημείο και αφού ο 70χρονος αντιλήφθηκε την παρουσία του, ο ίδιος κατέσβησε τη φωτιά, προτού αυτή επεκταθεί, ενώ o χειριστής του drone ενημέρωσε την Αστυνομία και υπέδειξε το σημείο στα μέλη του τοπικού Αστυνομικού Σταθμού Περιστερώνας.

Η ταυτοποίηση του 70χρονου άντρα που είχε ανάψει τη φωτιά προέκυψε από τις εξετάσεις που έγιναν στη συνέχεια από τα μέλη της Αστυνομίας για διερεύνηση της υπόθεσης ανάμματος φωτιάς στην ύπαιθρο. Ο 70χρονος κλήθηκε και παρουσιάστηκε στον Αστυνομικό Σταθμό Περιστερώνας νωρίτερα σήμερα, όπου ανακρινόμενος ομολόγησε το άναμμα της φωτιάς. Αυτός κατηγορήθηκε γραπτώς και αποδεσμεύτηκε, για να κλητευθεί ενώπιον Δικαστηρίου για εκδίκαση της υπόθεσης.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση