ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εκκρεμούν πόρισμα και έκθεση για Στυλιανό και Μεταξά

Μήνας εξελίξεων αναμένεται ότι θα είναι ο Ιανουάριος, ενώ σε δύο μήνες ολοκληρώνεται και η ποινική έρευνα από την Νομική Υπηρεσία

Του Γιάννου Λύτρα

Εκκρεμούν οι δύο μεγάλες υποθέσεις που συγκλόνισαν την Κύπρο το 2019 και αφορούσαν στην αποκάλυψη των επτά δολοφονιών και στον θάνατο του 14χρονου Στυλιανού Κωνσταντίνου στην επαρχία Λευκωσίας. Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, με τα πορίσματα να μην έχουν παραδοθεί ακόμα σε Αρχηγό της Αστυνομίας και Γενικό Εισαγγελέα, κάτι που αναμένεται ότι θα γίνει εντός Ιανουαρίου. Μετά το πόρισμα της Επιτρόπου Διοικήσεως, η διερεύνηση για την υπόθεση του θανάτου του Στυλιανού διακλαδώνεται, με τον Γενικό Εισαγγελέα να αναμένει εντός δύο μηνών το πόρισμα των ποινικών ανακριτών που όρισε για την διεξαγωγή της ποινικής έρευνας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Κ», το πόρισμα του Βοηθού Αρχηγού Υποστήριξης, Ανδρέα Κουσιουμή, ο οποίος διεξάγει την έρευνα εντός της Αστυνομίας για τυχόν ευθύνες σε μέλη του σώματος, ενδέχεται να παραδοθεί εντός Ιανουαρίου. Μάλιστα, μετά την παράδοση του πορίσματος η έκβαση της υπόθεσης πιθανόν να εξακολουθήσει να εκκρεμεί, καθώς έχει διαταχθεί ποινική έρευνα και από τον Γενικό Εισαγγελέα. Αυτή θα αφορά την Αστυνομία και τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, ενώ το αποτέλεσμα θα είναι γνωστό μετά την ολοκλήρωσή της, η οποία αναμένεται μετά το πέρας των δύο μηνών. Σε ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, σημειώνεται ότι από τη μελέτη της Έκθεσης της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφορικά με την αναζήτηση ευθυνών σε σχέση με το θάνατο του Στυλιανού, προέκυψε το συμπέρασμα ότι υπάρχει ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων από κάποια πρόσωπα. Όπως πληροφορείται η «Κ», αν τα πρόσωπα εναντίον των οποίων να εντοπίζονται πιθανά πειθαρχικά αδικήματα ταυτίζονται με αυτά των προσώπων εναντίον των οποίων εντοπίζονται και πιθανά ποινικά αδικήματα, η πειθαρχική έρευνα θα σταματήσει μέχρι να ολοκληρωθεί η ποινική έρευνα.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρίας Στυλιανού-Λοττίδου, οι παραλείψεις της Αστυνομίας χωρίζονται σε δύο φάσεις: την παράλειψη εκτίμησης κινδύνου για βία στην οικογένεια, τόσο σωματική απέναντι στη μητέρα, όσο και ψυχολογική απέναντι στα παιδιά και παράλειψη να ενημερώνουν κάθε φορά που υπήρχε αναφορά για βία από την μητέρα, όλους τους εμπλεκόμενους, βάσει Αστυνομικών Διατάξεων. Στην πρώτη περίπτωση, τα μέλη της Αστυνομίας δεν λάμβαναν καταγγελίες, αλλά απλές αναφορές για βία στην οικογένεια. Στην δεύτερη περίπτωση, σύμφωνα με την Επίτροπο Διοικήσεως, οι Αστυνομικοί πρώτης γραμμής παρέλειπαν να ενημερώνουν τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, κάθε φορά που υπήρχε αναφορά από την μητέρα για βία στην οικογένεια.

Εν αναμονή και για Μεταξά

Ο Πρόεδρος της Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας μελετά το πόρισμα και εξάγει συμπεράσματα τα οποία καταγράφει και προβαίνει στις δικές του εισηγήσεις

Σε εκκρεμότητα παραμένει και η παράδοση στον Γενικό Εισαγγελέα της έκθεσης επί του πορίσματος για τους χειρισμούς της Αστυνομίας σε σχέση με τα ελλείποντα πρόσωπα, στην υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου, Νίκου Μεταξά. Στις 20 Δεκεμβρίου 2019 παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, Ανδρέα Πασχαλίδη, το πόρισμα των ανεξάρτητων ανακριτών. Ο κ. Πασχαλίδης βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης του πορίσματος και της σύνταξης της έκθεσής του, την οποία θα παραδώσει περί τα τέλη του τρέχοντος μηνός.

Σε δηλώσεις του στην «Κ», ο κος Πασχαλίδης είπε ότι το πόρισμα εδράζεται σε χιλιάδες σελίδες αποδεικτικού υλικού. Ο ίδιος βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης του ογκώδους πορίσματος και εξάγει συμπεράσματα τα οποία καταγράφει και προβαίνει στις δικές του εισηγήσεις, επί των ευρημάτων, των συμπερασμάτων και των εισηγήσεων των ανακριτών. Περί τα τέλη Ιανουαρίου, δήλωσε, αναμένεται ότι θα παραδώσει την δική του έκθεση στην ολομέλεια της Αρχής, η οποία θα κρίνει αν θα υιοθετήσει ή θα διαφοροποιήσει τις εισηγήσεις του κ. Πασχαλίδη επί του πορίσματος. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο οι εισηγήσεις στις οποίες θα προβεί, να συνάδουν ή να διαφοροποιούνται από αυτές των ανακριτών, ενώ μπορεί να προσθέτουν σ’ αυτές, ακόμα και να αφαιρούν.

Παράλληλα, το πόρισμα έχει μελετηθεί και από τα υπόλοιπα μέλη της Αρχής, εξήγησε ο κ. Πασχαλίδης, προσθέτοντας ότι θα μελετήσουν και την δική του έκθεση, σε συνάρτηση με το πόρισμα των ανεξάρτητων ανακριτών και το αποδεικτικό υλικό. Τέλος, αφότου το πόρισμα παραδοθεί στον Γενικό Εισαγγελέα, ο Κώστας Κληρίδης, με την σειρά του, θα κρίνει το πώς θα προχωρήσει η υπόθεση, αφού μπορεί να διατάξει να γίνει νέα έρευνα, αν και εφόσον το κρίνει αναγκαίο βάσει του ιδίου του πορίσματος, αλλά και της έκθεσης της Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννου Λύτρα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X