ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:02
 

Εκταρικές επιδοτήσεις 45 εκ. ευρώ σε 33 χιλ. αγροτικές οικογένειες

«Πριν τα Χριστούγεννα ή και νωρίτερα, εκτός απροόπτου, όλοι οι γεωργοί θα λάβουν τα λεφτά», είπε ο ο κ. Τίμης Ευθυμίου

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Πριν τα Χριστούγεννα, όπως γίνεται τελευταία χρόνια, θα λάβουν οι Κύπριοι αγρότες τις εκταρικές επιδοτήσεις και δεν είναι υπερβολή να διατυπώσουμε ότι κανένας άλλος Ευρωπαίος αγρότης δεν θα λάβει νωρίτερα τις ενισχύσεις αυτές, δήλωσε ο Επίτροπος Αγροτικών Πληρωμών Τίμης Ευθυμίου.

Σύμφωνα με τον κ. Ευθυμίου, «τα ποσά που θα καταβληθούν ανέρχονται περίπου στα €45 εκατομμύρια σε περίπου 33 χιλιάδες αγροτικές οικογένειες. Επιπρόσθετα θα παραχωρηθούν άλλα €6 εκατομμύρια σε περίπου 27 χιλιάδες αγρότες που κατοικούν σε περιοχές που αντιμετωπίζουν φυσικά ή άλλα μειονεκτήματα. Δηλαδή θα διατεθούν 51-52 εκατομμύρια στις εκταρικές».

Σημείωσε πως «καθημερινά προωθούνται για πληρωμή περισσότερες από 4000 αιτήσεις εκταρικών επιδοτήσεων που σημαίνει ότι πριν τα Χριστούγεννα ή και νωρίτερα, εκτός απροόπτου, όλοι οι γεωργοί θα λάβουν τις εκταρικές τους επιδοτήσεις».

Παράλληλα, είπε ο κ. Ευθυμίου, μιλώντας σε διάσκεψη τύπου, ο Οργανισμός συνεχίζει την προσπάθεια του ώστε οι ενισχύσεις στους αιγοπροβατοτρόφους που αφορούν το έτος 2019, να καταβληθούν εντός του έτους, δηλαδή και αυτές πριν τα Χριστούγεννα.

«Είναι η πρώτη χρονιά που φαίνεται ότι αυτός ο στόχος, που να σημειωθεί ότι τα προηγούμενα χρόνια φάνταζε άπιαστο όνειρο, θα καταφέρουμε να παραχωρήσουμε περίπου €3,6 εκατομμύρια σε περίπου 2000 αιγοπροβατοτρόφους για περίπου 400 χιλιάδες αμνοερίφια. Συνάμα, τα προκαταρκτικά στοιχεία της επεξεργασίας των αιτήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεικνύουν και σε μείωση, του ποσοστού σφάλματος των μέτρων αυτών σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά», σημείωσε ο Επίτροπος Αγροτικών Πληρωμών.

Όπως είπε, «αυτό σημαίνει ότι η βελτιωτική πορεία των μέτρων αυτών συνεχίζεται και ότι οι φετινές ποινές θα είναι μικρότερες από εκείνες της προηγούμενης χρονιάς κάτι που αφήνει ικανοποιημένο τον Οργανισμό. Ωστόσο, αυτό που θα δώσει πραγματική βελτίωση στο μέτρο και θα προστατέψει κατά ουσιαστικό τρόπο τα συμφέροντα των αιγοπροβατοτρόφων μας είναι η εισαγωγή της διενέργειας απογραφών ζωικού πληθυσμού με τη χρήση σαρωτή. Και στο τομέα αυτό έχει γίνει πρόοδος και ήδη οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες διενεργούν σειρά ενημερωτικών συγκεντρώσεων για ενημέρωση και εκπαίδευση των αιγοπροβατοτρόφων».

Ο κ. Ευθυμίου ανέφερε πως ενθαρρύνονται, ειδικά εκείνοι που συμμετέχουν στα μέτρα κεφαλικών επιδοτήσεων όπως προμηθευτούν σαρωτές και παρακολουθήσουν τις ενημερωτικές διαλέξεις των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.

Στα πλαίσια των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων, που να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί οι επιδοτήσεις των ετών 2015-2017 στο σύνολο τους, ενώ για το έτος 2018 σε ποσοστό πέραν του 85% των συμμετεχόντων έχουν λάβει τις σχετικές επιδοτήσεις. Στους πρώτους 11 μήνες του έτους 2019 καταβλήθηκαν περίπου €8,5 εκατομμύρια που αφορούν περί τους 8000 αιτητές.

Όσον αφορά τη βιολογική γεωργία έχουν παραχωρηθεί στο σύνολο τους οι επιδοτήσεις που αφορούν τα έτη 2015-2017 ενώ οι αιτήσεις του έτους 2018 έχουν πληρωθεί σε ποσοστό που ξεπερνά το 75%. Μέχρι σήμερα και εντός του 2019 έχει παραχωρηθεί το ποσό των €3,5 εκατομμύρια σε 1100 βιοκαλλιεργητές.

Ο κ. Ευθυμίου είπε ακόμη πως στους πρώτους μήνες του έτους 2020 θα ολοκληρωθούν οι πληρωμές των αγροπεριβαλλοντικών και βιολογικών μέτρων του έτους 2018 και μέχρι τον Ιούνιο 2020 θα παραχωρηθούν και όλες οι επιδοτήσεις του έτους 2019 των μέτρων αυτών. Τα ποσά, όπως ανέφερε, που θα παραχωρηθούν εντός του πρώτου εξαμήνου 2020, υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα €12,5 εκατομμύρια σε περίπου 9000 συμμετέχοντες στα εν λόγω μέτρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Πότε πάει σπίτι του ο άνθρωπος που είχε ως ύψιστο καθήκον του την πραστασία των οικονομικών της οικογένειας ...»
ΑΚΑ  |  11:07

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Η ανικανότητά σας να χειριστείτε το τεράστιο θέμα επιβίωσής μας ως κράτος είναι που μας απασχολεί, όχι ...»
Ai Em  |  10:19

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Η ανικανότητά σας να χειριστείτε το τεράστιο θέμα επιβίωσής μας ως κράτος είναι που μας απασχολεί, όχι ...»
Ai Em  |  10:19

Επιπλέον 200 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους

«https://www.alphanews.live/cyprus/giannakis-spetsiotis-o-anthropos-poy-diekdikei-gia-toys-hamilosyntaxioyhoys ...»
Αντωνης Φωτεινος  |  08:34

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X