ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έκθεση: Αρνήθηκε να δώσει στοιχεία για ανείσπρακτα εξώδικα και οπλισμό σε ιδιώτες η Αστυνομία

«Δυστυχώς, παρατηρούμε για ακόμα μια φορά τον Γενικό Εισαγγελέα να παρεμβαίνει στο έργο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας», σημειώνεται σε έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στον τοίχο στήνει τον αρχηγό Αστυνομίας, Στέλιο Παπαθεοδώρου, η Ελεγκτική Υπηρεσία, φωτογραφίζοντας την ίδια ώρα και τον Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργο Σαββίδη, για το θέμα υποθέσεων που έκλεισαν χωρίς να εισπραχθεί οποιοδήποτε οφειλόμενο ποσό, αλλά και της μη παραχώρησης στοιχείων για τον οπλισμό σε ιδιώτες.

Σε ειδική έκθεση για την Αστυνομία, που κυκλοφόρησε σήμερα Πέμπτη (30/11), η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει ότι στο πλαίσιο ελέγχου της διασφάλισης των εσόδων του κράτους που προκύπτουν από εξώδικες καταγγελίες, η είσπραξη των οποίων καταλήγει στα ταμεία της Δημοκρατίας, η Υπηρεσία ζήτησε, από τον Ιανουάριο του 2023, κατάλογο των εξώδικων προστίμων που δεν έχουν εισπραχθεί, για τα οποία δημιουργήθηκε ποινικός φάκελος, αλλά στη συνέχεια η υπόθεση αποσύρθηκε χωρίς να εισπραχθεί οποιοδήποτε ποσό.

Μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για άρνηση του αρχηγού Αστυνομίας να παραχωρήσει στην Υπηρεσία κατάλογο με τις υποθέσεις εξώδικων προστίμων που δεν έχουν εισπραχθεί, για τα οποία δημιουργήθηκε ποινικός φάκελος, αλλά στη συνέχεια η υπόθεση αποσύρθηκε με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα, χωρίς να εισπραχθεί οποιοδήποτε ποσό. Ο αρχηγός Αστυνομίας αντί ονομαστικού καταλόγου, κατόπιν νομικής γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα. «Δυστυχώς, παρατηρούμε για ακόμα μια φορά τον Γενικό Εισαγγελέα να παρεμβαίνει στο έργο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, κρίνοντας ο ίδιος ως προς το ποια στοιχεία είναι αναγκαία να μας δοθούν για σκοπούς ελέγχου που διενεργούμε με βάση το Σύνταγμα και τους Νόμους της Δημοκρατίας και αποτρέποντας τους ελεγχόμενους φορείς να μας παρέχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στην αναγκαία πληροφόρηση», αναφέρεται στην έκθεση. Επίσης σημειώνεται ότι για το θέμα η Ελεγκτική Υπηρεσία ενημέρωσε τόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και την αρμόδια Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, χωρίς ωστόσο να ληφθεί οποιαδήποτε ενέργεια για επίλυση του προβλήματος και άρση των εμποδίων στον έλεγχο.

Μη παραχώρηση στοιχείων για τον οπλισμό σε ιδιώτες

Στο κεφάλαιο «Οπλισμός και πυρομαχικά» αναφέρεται ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία ζήτησε από την Αστυνομία όπως της κοινοποιήσει όλες τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου (μαζί με τις αντίστοιχες Προτάσεις), στη βάση των οποίων διενεργήθηκαν χορηγήσεις σε ιδιώτες, υπηρεσιακού οπλισμού, που αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της Δημοκρατίας. «Η Αστυνομία, κατά παράβαση του Συντάγματος, επικαλέστηκε λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας και αρνήθηκε να μας τις παραχωρήσει, αποτρέποντας με τον τρόπο αυτό, τη διενέργεια του ελέγχου μας στον τομέα αυτό. Στη συνέχεια αποταθήκαμε στη Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία δεν απάντησε στην επιστολή μας», προστίθεται.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση