ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επιτέλους, ανάπαυση για τον Γεώργιο Εικοσάρη από το Δάλι

Τα οστά του ήρωα ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA μετά από 55 χρόνια, τον Δεκέμβριο του 2019

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πενήντα έξι χρόνια μετά από τον τραγικό θάνατό του, από τους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας, τον Αύγουστο του 1964, ο Γεώργιος Εικοσάρης «επιστρέφει» στη γενέτειρά του Δάλι, όπου και θα κηδευτεί. Ο νεαρός τότε Γιώργος βρισκόταν τραυματίας στο πρόχειρο νοσοκομείο στον Παχύαμμο, όταν την 9η Αυγούστου 1964, αυτό βομβαρδίστηκε από την τουρκική αεροπορία και θάφτηκε μαζί με άλλους κάτω από τα ερείπια.

Το κεφάλαιο των ηρώων εκείνης της τραγωδίας άνοιξε, κατόπιν παραίνεσης του Παναγιώτη Εικοσάρη, αδελφού του ήρωα, προς τον διευθυντή της εφημερίδας «Η Καθημερινή» Ανδρέα Παράσχο, το καλοκαίρι του 2018. Στις 22/08/2018, δημοσιεύθηκε στην «Κ» το πρώτο μέρος σχετικής έρευνας-ρεπορτάζ, με τίτλο: «Αγνοούμενοι από το ’64 στον Παχύαμμο Τηλλυρίας». Ακολούθησαν και άλλα ρεπορτάζ που είχαν ως αποτέλεσμα, με πρόταση του Γραφείου του Επιτρόπου Προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα, το Υπουργικό Συμβούλιο να αποφασίσει έρευνα και ανασκαφή στον Παχύαμμο. Η ανασκαφή ξεκίνησε τον Οκτώβριο και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 και είχε ως αποτέλεσμα από τα οστά που εντοπίστηκαν να ταυτοποιηθούν αρχικά αυτά του Γιώργου Εικοσάρη.    

 

Μισό αιώνα αργότερα η κηδεία

Η επίπονη διαδικασία της ανεύρεσης και εν τέλει της ταυτοποίησης των οστών του Γεώργιο Εικοσάρη έφτασε στο φυσικό της τέλος, που δεν είναι άλλο από την κηδεία του ήρωα στη γενέτειρά του, το Δάλι, αύριο Κυριακή 2 Αυγούστου, στις έντεκα το πρωί, στην εκκλησία της Παναγίας Ευαγγελίστριας στο Δάλι. Επιτέλους ήλθε η ώρα να γίνει η κηδεία του και όπως είχε δηλώσει στην «Κ» ο αδελφός του Παναγιώτης Εικοσάρης «για να πνάσουνε κι ο κύρης του κι η μάνα του». 

Επιμνημόσυνους λόγους θα εκφωνήσουν ο Φώτης Φωτίου, Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, ο Χρίστος Χριστοφίδης, επαρχιακός γραμματέας Λ/σίας – Κερύνειας και μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, ο δήμαρχος Ιδαλίου Λεόντιος Καλλένος, καθώς και ο διευθυντής της «Κ» Ανδρέας Παράσχος. Εκ μέρους της οικογένειας το ύστατο χαίρε θα εκφωνήσει ο Χαράλαμπος Εικοσάρης. Κατάθεση στεφάνων θα γίνει στην εκκλησία και η ταφή θα πραγματοποιηθεί στο παλαιό κοιμητήριο του Δήμου Ιδαλίου.

 Μετά το πέρας της ταφής θα προσφερθεί κέρασμα εις μνήμην του Γεωργίου Εικοσάρη στο Σωματείο «Άδωνις» Ιδαλίου, του οποίου ο ήρωας υπήρξε ποδοσφαιριστής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση