ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έξαρση φαινομένου υποκλοπής λογαριασμών σε ΜΚΔ, προειδοποιεί η Αστυνομία

Με τη μέθοδο αυτή κερδίζουν την εμπιστοσύνη του παραλήπτη με αποτέλεσμα να παραβιάζεται και ο δικός του λογαριασμός

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Παρατηρείται έξαρση του φαινομένου υποκλοπής λογαριασμών σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και ιδιαίτερα στο Viber προειδοποιεί τους πολίτες η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας Κύπρου, καλώντας τους να μην αποκαλύπτουν κωδικούς που λαμβάνουν σε οποιοδήποτε πρόσωπο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε δελτίο Τύπου ο Κλάδος Επικοινωνίας της Αστυνομίας, διάφοροι χρήστες λαμβάνουν μήνυμα από γνωστό τους πρόσωπο στην εφαρμογή Viber, που τους ενημερώνει ότι θα λάβουν ένα κωδικό εκ μέρους του και ακολούθως να τον αποκαλύψουν στο πρόσωπο αυτό.

«Στην ουσία ο κωδικός αυτός αφορά τον λογαριασμό του ίδιου του παραλήπτη και όχι του αποστολέα του μηνύματος ο οποίος χρησιμοποιεί ήδη παραβιασμένο λογαριασμό άλλου ανυποψίαστου θύματος», σημειώνεται.

Με τη μέθοδο αυτή κερδίζουν την εμπιστοσύνη του παραλήπτη με αποτέλεσμα να παραβιάζεται και ο δικός του λογαριασμός, προστίθεται.

Το κοινό καλείται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό σε τέτοιου είδους μηνύματα και να μην αποκαλύπτει κωδικούς που λαμβάνει σε οποιοδήποτε πρόσωπο.

Επίσης, για να αποτραπεί το ενδεχόμενο παράνομης πρόσβασης σε ηλεκτρονικούς λογαριασμούς (email, Facebook, Viber κλπ), θα πρέπει να ενεργοποιήσουν στις ρυθμίσεις ασφαλείας τον έλεγχο ταυτότητας δυο παραγόντων, να προβούν σε έλεγχο των συσκευών από τις οποίες είναι συνδεδεμένοι στους λογαριασμούς τους αλλά και να ελέγξουν τα προσωπικά στοιχεία (email και αριθμό τηλεφώνου) που έχουν καταχωρήσει στο Facebook και Instagram, και σε περίπτωση που δεν έχουν πρόσβαση σε κάποιο από αυτά να το διαγράψουν. Επίσης, καλούνται να αλλάζουν τους κωδικούς πρόσβασης σε τακτά χρονικά διαστήματα χρησιμοποιώντας σύμβολα, αριθμούς και γράμματα. Σε κάθε λογαριασμό, να χρησιμοποιούν ξεχωριστό κωδικό πρόσβασης, αναφέρεται.

Στην ιστοσελίδα της Υποδιεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, www.cyberalert.cy το κοινό μπορεί να δει σχετικές ανακοινώσεις επί του θέματος, καθώς και πληροφορίες για την αναβάθμιση των ρυθμίσεων ασφαλείας των λογαριασμών του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση