ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γιατί πυκνώνουν οι σεισμοί στην Κύπρο; (ηχητικό)

Οι εξηγήσεις που έδωσε στη «Διασπορά Ειδήσεων» η Συλβάνα Πηλείδου, Ανώτερη Γεωλογική Λειτουργός

Την έξαρση που παρατηρείται στον αριθμό των σεισμών που γίνονται αισθητοί στην Κύπρου καθώς και τους λόγους που αυτό συμβαίνει συζήτησαν στον αέρα της εκπομπής «Διασπορά Ειδήσεων» ΣΠΟΡ FM 95,0 ο Απόστολος Τομαράς και η Ανώτερη Γεωολογική Λειτουργός, Συλβάνα Πηλείδου.

Παρά την ύφεση των τελευταίων χρόνων και μετά τη δεκαετία του 90’ όπου σημειώθηκαν αρκετοί και μεγάλοι σεισμοί η ίδια ανέφερε πως είναι πιθανόν να μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο έξαρσης

Η ίδια επιβεβαίωσε την ραγδαία αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας λέγοντας πως κατά τη φετινή περίοδο έχουν καταγραφεί δεκάδες σεισμοί που έγιναν αισθητοί, ενώ ο αριθμός προσεγγίζει τετραπλάσιο νούμερο από τον μέσο όρο. Αυτό όμως δεν αποτελεί φαινόμενο που παρατηρείται μόνο στην Κύπρο αφού το ίδιο συμβαίνει και στην υπόλοιπη μεσογειακή ζώνη διάρρηξης, φέρνοντας ως παραδείγματα την Ελλάδα, την Τουρκία, το Ιράν και το Νεπάλ.

Αναφέρθηκε μάλιστα και στην πλέον σεισμογενή ζώνη της ζώνης του Πυρός, που περιλαμβάνει Περού, Ιαπωνία, Νησιά Σολομώντα, Φίτζι, Τόγκα και Περού με τους σεισμούς σε αυτές τις περιοχές να προκαλούν καταστροφές ενώ μετρούν παράλληλα και αρκετά θύματα. Κληθείσα να σχολιάσει το κατά πόσο επηρεάζει η κλιματική αλλαγή αλλά και γενικότερα οι κλιματολογικές συνθήκες μια ενδεχόμενη σεισμική δραστηριότητα, η κυρία Πηλείδου υπογράμμισε πως δεν σχετίζεται ενώ τόνισε ότι η σεισμικότητα κάθε περιοχής δεν είναι σταθερή ούτε στον χώρο, ούτε στον χρόνο.

Παρά την ύφεση των τελευταίων χρόνων και μετά τη δεκαετία του 90’ όπου σημειώθηκαν αρκετοί και μεγάλοι σεισμοί η ίδια ανέφερε πως είναι πιθανόν να μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο έξαρσης, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα ρήγματα του χερσαίου αλλά και θαλάσσιου χώρου ενώ καταληκτικά υπενθύμισε ότι είναι μείζονος σημασίας η συμπεριφορά αλλά και ο τρόπος αντίδρασης μας σε ενδεχόμενο σεισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση