ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γνωριμία με το μοναδικό σε ομορφιά δάσος με τον κέδρο της Κύπρου, στο Δάσος Πάφου

Οι κέδροι ορθώνονται περήφανα λες και γνωρίζουν ότι είναι μοναδικά στον κόσμο

Δελτίο Τύπου

Ένα υπέροχο δάσος με κέδρους, απλώνεται στο Δάσος Πάφου, πρασινίζοντας τις δυτικές πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους. Οι κέδροι ορθώνονται περήφανα λες και γνωρίζουν ότι είναι μοναδικά στον κόσμο, αφού το είδος Cedrus brevifolia (Κέδρος ο βραχύφυλλος) υπάρχει μόνο στην Κύπρο και πουθενά αλλού. Οι συστάδες των κέδρων δημιουργούν τον οικότοπο Δάση με Cedrus brevifolia (9590*) τον οποίο η Ευρώπη έχει χαρακτηρίσει ως οικότοπο προτεραιότητας και εντοπίζεται αποκλειστικά εντός του δικτύου Natura 2000 «Περιοχή Κοιλάδα Κέδρων – Κάμπος». Όσοι ντόπιοι και ξένοι ταξιδιώτες επιζητούν τη δροσιά της φύσης ή αναζητούν να θαυμάσουν την ομορφιά του νησιού, μπορούν να κάνουν μια εκδρομή στην Κοιλάδα των Κέδρων και να απολαύσουν το μοναδικό τοπίο.

Τόσο στη διαδρομή όσο και στην Κοιλάδα των Κέδρων, ο επισκέπτης θα βρει ενημερωτικές πινακίδες με πληροφορίες για τον οικότοπο και το έργο LIFE-KEDROS. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE της ΕΕ και στοχεύει στην ολοκληρωμένη και αειφόρο διαχείριση και προστασία του ενδημικού οικότοπου Δάση με Cedrus brevifolia, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, εντός και εκτός των φυσικών ορίων εξάπλωσής του.

Ο επισκέπτης στη διαδρομή προς την Κοιλάδα των Κέδρων έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί γραφικές κοινότητες του ορεινού όγκου του νησιού, όπως οι κοινότητες: Παναγιά, Μηλικούρι, Κάμπος και Τσακκίστρα. Εκεί, ο επισκέπτης μπορεί να βρει καταλύματα και χώρους εστίασης για ξεκούραση. Ταυτόχρονα, υπάρχει δυνατότητα επίσκεψης στο Μοναστήρι της Παναγίας του Κύκκου, αλλά και στο Μουσείο Δασικής Κληρονομίας Κάμπου (δρόμος Κύκκου – Κάμπου).

Περισσότερες πληροφορίες για τον οικότοπο 9590*, τις δράσεις του έργου LIFE-KEDROS, αλλά και τις κοινότητες υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.life-kedros.eu.

Εταίροι του έργου είναι: Τμήμα Δασών (Ανάδοχος εταίρος), Φιλοδασικός Σύνδεσμος Κύπρου, Frederick University (Μονάδα Διατήρησης της Φύσης)

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X