ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η περιπέτεια της Μαριέ-Ελένης και τα τυφλά σημεία ασφάλειας

Στην επιφάνεια διαχρονικά προβλήματα στην νεκρή ζώνη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Αίσιο τέλος είχε η πολύμηνη υπόθεση της απαγωγής της τετράχρονης Μαριέ-Ελένης η οποία απήχθη έξω από το νηπιαγωγείο όπου φοιτούσε στις 27 Απριλίου 2017 ωστόσο το περιστατικό που έθεσε σε δοκιμασία την τετράχρονη και την οικογένεια της έβγαλε στην επιφάνεια ευρύτερα και διαχρονικά προβλήματα ελέγχων και ασφάλειας των περιοχών που δεν ελέγχονται από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από την πρώτη στιγμή της απαγωγής, η Αστυνομία τέθηκε σε κινητοποίηση ενεργοποιώντας σχέδιο δράσης, ενώ ξεκίνησαν άμεσα εντατικές έρευνες κυρίως στα οδοφράγματα αφού υπήρχαν πληροφορίες ότι οι δράστες θα επιχειρούσαν να διαφύγουν από τα κατεχόμενα.

Ωστόσο, η εξέλιξη των γεγονότων με την απαγωγή της μικρής ανέδειξαν τα χρόνια πρόβλημα που υπάρχουν στην Κύπρο και προκαλούνται από την νεκρή ζώνη.

Μέχρι στιγμής δεν κατέστη δυνατόν να γίνει γνωστός ο τρόπος με τον οποίο ο πατέρας κατάφερε να διαφύγει μαζί με την μικρή Μαριέ από την Κύπρο, και να καταλήξει στην Νορβηγία, όπου είναι η χώρα καταγωγής του.

Ωστόσο ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», αναφέρουν ότι ο 48χρονος πατέρας, κατάφερε να διαφύγει από σημείο το οποίο δεν ήταν ελεγχόμενο, γεγονός το οποίο διερευνάται από την Αστυνομία.

Όπως είναι της πάσης γνωστόν, λόγω της κατοχής υπάρχουν αρκετά σημεία, στα οποία οι έλεγχοι είναι ελλιπείς τόσο από τις αρχές της Δημοκρατίας όσο και από τα Ηνωμένα Έθνη.

Παρουσιάζουμε τα εννέα τυφλά σημεία της πράσινης γραμμής

Τα σημεία αυτά γνωστά και ως «τυφλά», που είναι εις γνώση της Αστυνομίας, θεωρούνται ο αδύναμος κρίκος κατά μήκος της πράσινης γραμμής θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του κράτους και των πολιτών. Τα σημεία αυτά φαίνεται ότι είναι γνωστά σε άτομα του υπόκοσμου, και λόγω του ότι δεν είναι ελεγχόμενα, επιλέγουν να διαφεύγουν από αυτά.

Τα εννέα «τυφλά» σημεία της πράσινης γραμμής

Ένα από τα διαχρονικά προβλήματα που άπτονται των ελέγχων εισόδου και εξόδου στα ελεγχόμενα από τη Δημοκρατία εδάφη της είναι αναμφίβολα η μήκους 300 χιλιομέτρων γραμμή κατάπαυσης του πυρός γνωστή και ως πράσινη γραμμή η οποία από το 1974 και εντεύθεν θεωρείται ως τρύπα στα μέτρα ασφάλειας μεταξύ του βόρειου (υπό κατοχή) και νότιου τμήματος της Δημοκρατίας. Τελευταίο περιστατικό αυτό με την απαγωγή του τετράχρονου κοριτσιού αλλά και προηγουμένως προσώπων με εμπλοκή στο φονικό της Αγίας Νάπας. Το καθεστώς της νεκρής ζώνης όπως αποδείχθηκε στην πράξη δεν αποτέλεσε αποτρεπτικό παράγοντα εισόδου και εξόδου τόσο στο νότιο όσο και βόρειο τμήμα της Κύπρου από μη ελεγχόμενα σημεία. Ειδικά από το 2010 και μετά όπου ολοκληρώθηκε η αποναρκοθέτηση της νεκρής ζώνης το πέρασμα από συγκεκριμένες περιοχές μπορεί να χαρακτηριστεί και ως περίπατος όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά πηγή των αρχών ασφαλείας με πολύχρονη πείρα σε θέματα της νεκρής ζώνης.

Τα περάσματα

Με εξαίρεση το μεγαλύτερο τμήμα στην πόλη της Λευκωσίας στο υπόλοιπο κομμάτι της πράσινης γραμμής τα μέτρα φύλαξης είτε λόγω καθεστώτος νεκρής ζώνης είτε μορφολογίας του εδάφους δεν είναι αποτελεσματικά. Το πρόβλημα είναι γνωστό στις αρχές της Δημοκρατίας οι οποίες μετά τη μερική άρση των περιορισμών στη διακίνηση χαρτογράφησαν τα τυφλά σημεία της πράσινης γραμμής στα οποία επικεντρώνεται κυρίως το έργο αποτροπής ροών παρανόμων από τα Κατεχόμενα κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες.. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τη χαρτογράφηση της πράσινης γραμμής και τα οποία είναι εις γνώσιν της «Κ» το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου μέχρι και τις παρυφές της Λευκωσίας και από τον Αστρομερίτη έως τον Παχύαμμο.

Ελεύθερη Αμμόχωστος

Από την πλευρά της ελεύθερης Αμμοχώστου έχουν καταγραφεί δύο βασικά σημεία παράνομης εισόδου και εξόδου στις κατεχόμενες περιοχές. Το πρώτο σημείο βρίσκεται στις Βρυσούλες, στον Άγιο Κενδέα μπροστά από το μοναστήρι όπου οι κατοχικές δυνάμεις είχαν δολοφονήσει παλαιότερα έναν ε/κ πυροσβέστη. Στον Πέργαμο εκτός από το ελεγχόμενο σημείο υπάρχει ένας παράδρομος βόρεια του χωριού. Από το σημείο εκείνο πραγματοποιείται ο μεγαλύτερος όγκος παράνομης διακίνησης προς τις ελεύθερες περιοχές κυρίως για σκοπούς εργοδότησης Τ/κ και εποίκων. Μάλιστα, όπως μας ειπώθηκε έχει δημιουργηθεί και χώρος στάθμευσης απ’ όπου γίνεται η παραλαβή εργατών σε καθημερινή βάση. Διασχίζοντας την πράσινη γραμμή προς τον βορρά υπάρχει μια «γκρίζα» ζώνη στην περιοχή Αθηένου, Λουρουτζίνα, Δάλι όπου η παράνομη διακίνηση προσώπων και αγαθών όπως μας ειπώθηκε είναι ανεξέλικτη.

Λευκωσία

Το αδύναμο σημείο της νεκρής ζώνης έχει εντοπιστεί στην περιοχή των Κεντρικών Φυλακών και της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας. Το συγκεκριμένο σημείο έχει χαρακτηρισθεί και ως σημείο παράνομης διέλευσης «VIP» πριν ανοίξουν τα οδοφράγματα αλλά και μετά για αόρατη μετάβαση στα Κατεχόμενα. Οι αρχές ασφαλείας όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε κατέχουν πληροφορίες για περιπτώσεις διπλωματών που μετέβαιναν στα Κατεχόμενα από το σημείο αυτό ή και τούρκων στρατιωτικών όπως του διοικητή του 11ου Σώματος Στρατού που περνούσε για να συναντήσει Βρετανούς.

Μόρφου

Μετά το οδόφραγμα του Αστρομερίτη υπάρχει μια περιοχή που ονομάζεται Αυλώνα. Από το σημείο εκείνο και για μια απόσταση 1800 μέτρων η κατάσταση παρουσιάζεται ανεξέλεγκτη. Το επόμενο τυφλό σημείο τοποθετείται στο ύψος του χωριού Κατύδατα και επεκτείνεται μέχρι τον Παχύαμμο. Στο κομμάτι αυτό επίσης δεν υπάρχει έλεγχος όπως επίσης στον δρόμο προς τη Βαρίσια τον Λιμνίτη και τα Κόκκινα. Στη συγκεκριμένη περιοχή η διακίνηση χαρακτηρίζεται εύκολη υπόθεση χωρίς έλεγχο από Κυπριακή Δημοκρατία, Ηνωμένα Έθνη και κατοχικές δυνάμεις.

Τα μέτρα της Αστυνομίας σε τέτοιου είδους υποθέσεις

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέα Αγγελίδη, μας τόνισε ότι η Αστυνομία, όταν γίνει επίσημη καταγγελία σε τέτοιου είδους σοβαρές υποθέσεις, αμέσως τέθεται σε εφαρμογή σχέδιο δράσης.

Αμέσως ενημερώνονται τα Ηνωμένα Έθνη τα οποία διεξάγουν έλεγχους στα οδοφράγματα, περίπολα, και ελικόπτερα της Αστυνομίας πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους.

Ανοιχτή η υπόθεση της απαγωγής

Η θετική έκβαση της υπόθεσης απαγωγής της τετράχρονης Μαριέ - Ελένης από τον πατέρα της, οφείλεται στη στενή συνεργασία που από τον περασμένο Απρίλιο είχαν, οι αρχές Κύπρου και Νορβηγίας, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης.

Ο κ. Αγγελίδης είπε ότι έχουν μέχρι σήμερα προσαχθεί στο δικαστήριο οκτώ άτομα, στο πλαίσιο των ερευνών του κλιμακίου των ανακριτών, οι οποίοι κινήθηκαν με διακριτικότητα και ευαισθησία, λόγω της φύσης της υπόθεσης.

Πρόσθεσε δε πως το να δικαστεί ο πατέρας στη Νορβηγία είναι ένα ενδεχόμενο που εξετάζεται.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X