ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Καδής - Αντί στο Προεδρικό έπρεπε να διαμαρτυρηθούν έξω από τα τυροκομεία

Τι δήλωσαν οι Πρόεδρος Αιγοπροβατοτρόφων και Υπουργός Γεωργίας στην Οριάνα Παπαντωνίου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στην κορυφή της επικαιρότητας βρέθηκε η διαμαρτυρία των αιγοπροβατοτρόφων με την ένταση να κλιμακώνεται έξω από το Προεδρικό με κάψιμο μπάλων σανού, χύσιμο γάλακτος με την πορεία να μεταφέρεται κλείνοντας δρόμους και κεντρικές αρτηρίες (φώτα Καλησπέρα - κυκλικός κόμβος Ριζοελιάς) όντας αγανακτισμένοι από το οικονομικό πλήγμα που δέχονται με τη μη-εφαρμογή της νομοθεσίας (ΠΟΠ) αλλά και την ανεπάρκεια των ελέγχων.

Καλεσμένοι στην ραδιοφωνική εκπομπή της Οριάνας Παπαντωνίου «Διασπορά Ειδήσεων» βρέθηκαν τόσο ο Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αιγοπροβατοτρόφων Σωτήρης Καδής όσο και ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής ενημερώνοντας για τα όσα ακολούθησαν της έντονης κινητοποίησης.

Αρχικά ο Πρόεδρος των Αιγοπροβατοτρόφων αποσαφήνισε ότι ζητούν την άμεση και πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας ΠΟΠ, ενώ πρόσθεσε πως μετά από συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας ενημερώθηκαν πως αναμένεται (εντός της εβδομάδας) η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα και η απάντηση των 11 καίριων ερωτημάτων με την ευχή ότι μόλις επικυρωθεί θα εφαρμοστεί πλήρως η νομοθεσία. Παράλληλα εξαπέλυσε πυρά σε σχέση με τους ελέγχους αναφέροντας πως «Το Υπουργείο Εμπορίου απ’ότι φαίνεται ούτε θέλει ούτε μπορεί να κάνει τους ελέγχους».

Μετά από πιέσεις αιγοπροβατοτρόφων αλλά και της Βουλής άρχισαν κάποιοι έλεγχοι ενώ για 15 μήνες δεν έγινε κανένας υπογράμμισε ενώ ξεκαθάρισε πως η χθεσινή διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε λόγω του ότι η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο με χαρακτηριστικές τις δηλώσεις «Δεν μπορούμε πλέον να περιμένουμε. Δεν αντέχουμε ούτε οικονομικά ούτε ψυχολογικά, έπρεπε να γίνει κάτι».

Τόνισε πως δεν έχουν ληφθεί διαβεβαιώσεις υπογραμμίζοντας εκ νέου τη σημασία της έκθεσης του Γενικού Εισαγγελέα ενώ εξηγώντας γιατί η κατάσταση για τον κλάδο έχει φτάσει στο απροχώρητο ο κύριος Σωτήρης Καδής ενημέρωσε πως η τιμή του γάλακτος είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με τα κόστα ενώ το αιγοπρόβειο γάλα είναι το φθηνότερο της Ευρώπης όμως με τα σημερινά δεδομένα -έφερε ως παράδειγμα την αύξηση της τιμής των ζωοτροφών σε ποσοστό 120%- δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα αφού ποτέ προηγουμένως τα κέρδη δεν ήταν τόσα για να μπορούν να καλύψουν τις ζημιές. Δήλωσε επίσης πως και το κρέας παρά τα σημερινά δεδομένα έφτασε στο σημείο να έχει πτώση -όχι απλώς να διατηρηθεί- γι’αυτό και η αγανάκτηση. Καταληκτικά ο Σωτήρης Καδής καταδίκασε το κάψιμο σανού ενώ παράλληλα ευχαρίστησε την Αστυνομία για την στάση της και την υπομονή.

Εν συνεχεία η σκυτάλη -και το μικρόφωνο- δόθηκε στον Υπουργό Γεωργίας, κύριο Κώστα Καδή που αρχικά διευκρίνισε πως το «κλειδί» της υπόθεσης βρίσκεται στα χέρια της Νομικής Υπηρεσίας αφού το καίριο ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο μπορεί κάποιος να παράγει ένα προϊόν που να ονομάζεται χαλλούμι χωρίς να είναι ΠΟΠ.

Διαβεβαίωσε πως ο μηχανισμός ελέγχου παραγωγής χαλλουμιού είναι σε ισχύ και λειτουργεί ολοκληρωμένα όπως προνοούν οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης όμως δυστυχώς σε αυτή τη διαδικασία έχουν ενταχθεί μόνο κάποια μικρά τυροκομεία. Όλοι οι μεγάλοι τυροκόμοι σε αντίθεση έχουν επιλέξει να μην παράγουν χαλλούμι ΠΟΠ παραθέτοντας νομικά επιχειρήματα πως μπορούν να παράγουν στη βάση του εμπορικού σήματος.

Η καθυστέρηση που παρατηρείται στην έκδοση της Νομικής Υπηρεσίας δικαιολογείται από το γεγονός ότι πρόκειται για ένα λεπτό και ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα αφού πρόκειται για αγορά που συντηρεί συναλλαγές τζίρου εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο ενώ έχει ζητηθεί γνωμοδοτήσεις από εξειδικευμένους οίκους του εξωτερικού. Για τις έντονες αντιδράσεις στην Επιτροπή και τους ισχυρισμούς ότι ο υπουργός προστατεύει τις μεγάλες επιχειρήσεις ο Κώστας Καδής ανέφερε ότι νιώθει θυμό για όσους εκστομίζουν τέτοιες κατηγορίες αφού θα έπρεπε να είναι πιο μελετημένοι προσθέτοντας πως κάποιοι από τους βουλευτές δεν γνώριζαν τι είναι χαλλούμι ΠΟΠ και τι κάτω από το σήμα. Θεωρεί δικαιολογημένο τον ξεσηκωμό των αιγοπροβατοτρόφων όμως τόνισε πως έγινε με λάθος τρόπο «Αντί να έρθουν έξω από το Προεδρικό, έπρεπε να πάνε έξω από τα τυροκομεία» τονίζοντας ότι το αιγοπρόβειο γάλα δεν αγοράζεται από τους τυροκόμους στην τιμή που θα έπρεπε.

Για το εάν και κατά πόσο μπορεί το κράτος να παρέμβει αφού πρόκειται για ιδιωτικές επιχειρήσεις ο υπουργός Γεωργίας δήλωσε πως έχει επικοινωνήσει με την Επίτροπο Προστασίας Ανταγωνισμού και ήδη δίνονται στοιχεία για να διερευνηθεί αν υπάρχει καθορισμός τιμών αυτή την φορά προς τα κάτω ενώ έχει συμφωνηθεί μόλις υπάρχει η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στα δύο υπουργεία να κινηθούν σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς μεγάλου κύρους ούτως ώστε η ίδια διαδικασία που ακολουθείται με το ΠΟΠ να γίνεται καθολικά με όλη τη γκάμα των προϊόντων.

Καταληκτικά ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε πως δεν εκτιμούμε στο βαθμό που θα έπρεπε την επιτυχία της κατοχύρωσης καθώς πρέπει να κοιτάξουμε την επόμενη μέρα, να έρθουν κοντά οι αρμόδιοι φορείς για να δούμε πως μπορούμε να ερωτευτούμε το προϊόν αυξάνοντας και την παραγωγή. Πρόσθεσε πως είναι «κοινό μυστικό» όλη αυτή η φασαρία έγινε για να πιεστεί η κυβέρνηση αλλά και οι αιγοπροβατοτρόφοι για να δεχτούμε αλλαγές στο φάκελο που δεν είναι αποδεκτές αφού δε μπορούμε ν’αλλάξουμε τη φιλοσοφία του προϊόντος για να το φέρουμε στα μέτρα αυτού που θέλουν να πωλούν οι τυροκόμοι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση