ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κακοποίηση ζώων - Το ψυχολογικό προφίλ των δραστών

Αυξάνονται τα περιστατικά βίας κατά ανυπεράσπιστων ζώων

Της Ιωάννας Κυριάκου

Παγκύπριο αποτροπιασμό έχει προκαλέσει η είδηση της θανάτωσης γατιών στο Λύκειο Ιδαλίου την περασμένη Πέμπτη, ενώ περαιτέρω προβληματισμό δημιουργεί το γεγονός ότι οι δράστες φέρεται να είναι ανήλικοι μαθητές. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι δράστες έβαψαν με σπρέι, βασάνισαν και θανάτωσαν γατιά που φιλοξενούνταν σε χώρο εγγύς του σχολείου και στη συνέχεια τα κρέμασαν, αφού έβαψαν τοίχο του σχολείου με το αίμα τους. Το τελευταίο διάστημα το ζήτημα της κακοποίησης ζώων έχει έρθει στο προσκήνιο αφού ολοένα και περισσότερα περιστατικά βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με το τελευταίο μάλιστα να καταγράφεται σήμερα όταν άγνωστοι χρησιμοποίησαν ανυπεράσπιστο γατάκι ως στόχο για σκοποβολή, χτυπώντας το με φλομπέρ.

Το προφίλ των δραστών 

Με αφορμή λοιπόν τις εν λόγω βαρβαρότητες, η «Κ» επικοινώνησε με τον ψυχίατρο Γιώργο Μικελλίδη, προκειμένου να σκιαγραφήσει το προφίλ ενός κακοποιητή ζώων. Σύμφωνα με τον Δρ Μικελλίδη, ένα άτομο το οποίο παρουσιάζει τέτοιου είδους συμπεριφορές διακατέχεται συνήθως από αντικοινωνικά στοιχεία τα οποία πολλές φορές είναι ψυχοπαθητικά. Όπως εξήγησε το άτομο μπορεί να ηδονίζεται και να νιώθει ευχαρίστηση με τέτοιου είδους συμπεριφορές και αναφέρθηκε στην τριάδα Macdonald, μια σειρά τριών συμπεριφορικών χαρακτηριστικών που θεωρείται πως σχετίζονται άμεσα με την μετέπειτα εκδήλωση βίαιης συμπεριφοράς από το άτομο που θα παρουσιάσει και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας. Πρόκειται για την κακομεταχείριση/ βασανισμός ζώων, την πυρομανία και την ακράτεια κατά την διάρκεια του ύπνου, πέραν της ηλικίας των πέντε ετών.

Ο Δρ Μικελλίδης σημείωσε πως κάποιες φορές βλέπουμε συμμορίες ή ομάδες παιδιών, εφήβων και ενηλίκων να συμπεριφέρονται με βίαιο τρόπο, θεωρώντας ότι έτσι χάνεται η προσωπική ευθύνη. Τόνισε παράλληλα πως πρόκειται, όπως οποιαδήποτε άλλη ψυχική διαταραχή, για ένα πολυδιάστατο θέμα στο οποίο παίζουν σημαντικό ρόλο οι βιολογικοί, οι γενετικοί και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, τα παιδικά βιώματα, τα τραυματικά γεγονότα και η κακοποίηση. Όλα αυτά διαμορφώνουν πολλές φορές μια προσωπικότητα και μια συμπεριφορά η οποία μετέπειτα μπορεί να εξελιχθεί σε διαταραχή προσωπικότητας.  

Ένα άτομο το οποίο παρουσιάζει τέτοιου είδους συμπεριφορές διακατέχεται συνήθως από αντικοινωνικά στοιχεία.

Η αντιμετώπιση και η ευθύνη του κράτους 

Ο ψυχίατρος τόνισε πως τέτοιες συμπεριφορές αποτελούν ένα τεράστιο πρόβλημα στην Κύπρο και πως θα πρέπει να συνεργαστούν πολλοί επαγγελματίες υγείας για να αντιμετωπιστεί. Σε ό,τι αφορά εφήβους και παιδιά, εξήγησε ότι πολλές φορές η οικογένεια δεν μπορεί να διαχειριστεί τέτοιου είδους συμπεριφορές και πως η συνεργασία καθίσταται δύσκολη, λόγω του ότι δεν εμφανίζονται σε ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες ή αρνούνται να λάβουν φαρμακευτική αγωγή. Εξέφρασε επίσης την ανάγκη τέτοιες συμπεριφορές να οδηγούνται στα δικαστήρια, να επιβάλλεται ποινή ή ακόμα και κοινωνική εργασία. Σημαντικό είπε, είναι το κράτος να δημιουργήσει μια ομάδα αποτελούμενη από τα αρμόδια υπουργεία (Παιδείας, Υγείας, Δικαιοσύνης) και το γραφείο ευημερίας, ούτως ώστε να μπορεί το κάθε ένα να προσφέρει τη δική του γνώμη και εμπειρογνωμοσύνη ως προς την διαχείρηση βίαιων συμπεριφορών. Τέλος, ο Δρ Μικελλίδης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και τόνισε την ανάγκη για συλλογικότητα και επιμονή από πάσα κατεύθυνση.  

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ιωάννας Κυριάκου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση