
Του Μάριου Χριστοφή
Πρόταση για τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας που αφορά τα οχήματα ενοικίασης (Ζ) ετοίμασε η Αστυνομία, με στόχο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που προέκυψε με τους τουρίστες, οι οποίοι καταγγέλλονται από σταθερές και κινητές κάμερες της Τροχαίας, αλλά δεν μπορούν να εντοπιστούν για να πληρώνουν το εξώδικο πρόστιμο.
Σύμφωνα με στοιχεία της αναδόχου εταιρείας που δόθηκαν στη Βουλή κατόπιν ερώτησης του βουλευτή του ΔΗΣΥ, Πρόδρομου Αλαμπρίτη, από το 2022 μέχρι το Μάιο του 2025 έχουν καταγραφεί παραβάσεις για περίπου 17.222 οχήματα εκμίσθωσης χωρίς οδηγό (Ζ) εκ των οποίων στα 1.400 υπήρξε υπόδειξη οδηγού και για 800 από αυτά έχουν ήδη πληρωθεί τα εξώδικα. Παράλληλα, 8.277 από αυτά ευρίσκονται υπό επεξεργασία, ενώ για 6.745 δεν υπάρχει υπόδειξη οδηγού.
Η ισχύουσα διαδικασία
Σήμερα, όταν ένα όχημα ενοικίασης καταγγέλλεται από το σύστημα φωτοεπισήμανσης, η Αστυνομία ετοιμάζει επιστολή, η οποία αποστέλλεται στον ιδιοκτήτη του οχήματος, για να υποδείξει τον οδηγό. Οι εν λόγω περιπτώσεις μπορεί να διαχωριστούν και να διαχειριστούν ως ακολούθως:
- Το όχημα έχει ενοικιαστεί σε Κύπριο. Η εταιρεία ενοικίασης μπορεί να καταχωρεί ηλεκτρονικά (eTOL) τα στοιχεία του οδηγού, έτσι ώστε στη συνέχεια να εκδοθεί εξώδικο το οποίο αποστέλλεται στον υποδειχθέντα οδηγό.
- Το όχημα έχει ενοικιαστεί σε εταιρεία στην Κύπρο. Η εταιρεία ενοικίασης σε συνεργασία με αξιωματούχο της εταιρείας που ενοικίασε το όχημα, συνεργάζονται για να υποδείξουν τα στοιχεία του οδηγού ηλεκτρονικά (eTOL) και ακολούθως εκδίδεται το εξώδικο στο όνομα του υποδειχθέντα οδηγού.
- Το όχημα ενοικιάστηκε σε επισκέπτη. Η επιστολή αποστέλλεται στην εταιρεία ενοικίασης η οποία υποχρεούται να κατέχει τα απαραίτητα στοιχεία (όνομα, αρ. διαβατηρίου, διεύθυνση διαμονής στη χώρα του) τα οποία συμπληρώνει ηλεκτρονικά (eTOL), για να εκδοθεί εξώδικο στον υποδειχθέντα οδηγό. Ωστόσο, για να εκδοθεί εξώδικο θα πρέπει το άτομο να καταχωρηθεί με πλήρη στοιχεία στο σύστημα εξώδικων της Αστυνομίας, διαδικασία η οποία ακόμη να υλοποιηθεί πλήρως.

Η πρόταση της Αστυνομίας
Όπως εξήγησε στην «Κ» ο διευθυντής Τροχαίας, Χάρη Ευριπίδου, το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι η νομοθεσία δεν υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες των οχημάτων «Z» να φέρουν ποινική ευθύνη σε περίπτωση που δεν αποστείλουν τα απαραίτητα στοιχεία του οδηγού. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον κ. Ευριπίδου να δίνονται ελλιπή στοιχεία ή ανακριβή στοιχεία, τα οποία καθιστούν αδύνατον τον εντοπισμό του πραγματικού παραβάτη. Την ίδια ώρα, ο διευθυντής Τροχαίας τόνισε ότι η νέα πρόταση που ετοίμασε η Αστυνομία προβλέπει την υποχρέωση των ιδιοκτητών οχημάτων «Ζ» να αποστέλλουν τα απαραίτητα στοιχεία του ατόμου που ενοικιάζει το όχημα. Σε περίπτωση που σταλούν ψευδή, λανθασμένα ή ελλιπή στοιχεία θα του επιβάλλεται ποινή. «Θέλουμε να καθοριστούν συγκεκριμένα στοιχεία, ώστε να μπορεί να γίνεται όχι μόνο σωστή ταχυδρόμηση αλλά και αποστολή email των προστίμων προς τους παραβάτες», ανέφερε ο κ. Ευριπίδου, προσθέτοντας ότι «στο εξωτερικό, όταν ενοικιάσεις όχημα ζητάνε χιλιάδες στοιχεία για να μπορούν να σε εντοπίσουν σε περίπτωση που γίνει κάτι, το ίδιο πρέπει να κάνουμε και εμείς».
Σημειώνεται ότι, η πρόταση της Αστυνομίας οδηγείται για κατάθεση στη Βουλή.



























