ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κάμερες Τροχαίας: Πόσες μέρες θέλει για να έρθει να σας βρει το πρόστιμο

Από το προηγούμενο Σάββατο, 1η Ιανουαρίου 2022, τέθηκε σε λειτουργία το νέο σύστημα φωτοεπισήμανσης, το οποίο προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις

24news.com.cy

info@24sports.com.cy

Από το προηγούμενο Σάββατο, 1η Ιανουαρίου 2022, τέθηκε σε λειτουργία το νέο σύστημα φωτοεπισήμανσης, το οποίο προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις. Θυμίζουμε ότι οι κάμερες ήταν σε λειτουργία, σε πιλοτική βάση, από τις 25/10/2021 μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου 2021.

Σήμερα το σύστημα λειτουργεί με τέσσερις σταθερές και τέσσερις κινητές κάμερες, ενώ αναμένεται να εγκατασταθούν συνολικά 90 σταθερές και 20 κινητές κάμερες Παγκύπρια, οι οποίες θα λειτουργούν σε εικοσιτετράωρη βάση.

Με αφορμή την κανονική πλέον λειτουργία των καμερών, επικοινωνήσαμε με τον Βοηθό Υπεύθυνο Τροχαίας Αρχηγείου, κο. Χάρη Ευριπίδου.

Ερωτηθείς ο κος. Ευριπίδου, πώς θα αποστέλλονται τα πρόστιμα στους παραβάτες οδηγούς και πόσο καιρό χρειάζεται αυτή η διαδικασία, εξήγησε ότι η Αστυνομία χρειάζεται 5 ημέρες περίπου για να εντοπίσει τα στοιχεία του πολίτη, να προχωρήσει σε ταυτοποίηση και να ετοιμάσει την επιστολή. Από εκεί και πέρα, το πρόστιμο θα αποστέλλεται μέσω ταχυδρομείου που θέλει περίπου 5-10 ημέρες για να παραδοθεί στον παραλήπτη. Αυτές οι ημέρες, όπως διευκρινίστηκε, δεν θα αφαιρούνται από τις 30 ημέρες που πρέπει ο πολίτης να πληρώσει το πρόστιμο.

Όσον αφορά την εγκατάσταση κι άλλων καμερών, ο κος. Ευριπίδου εξήγησε ότι από τις 25 Ιανουαρίου, ξεκινά η δεύτερη φάση που θα έχει διάρκεια έξι μήνες και θα εγκατασταθούν άλλες 16 κινητές και 20 σταθερές κάμερες. Στην τρίτη και τελευταία φάση, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2023, θα εγκατασταθούν συνολικά 90 κάμερες Παγκύπρια.

Οι τροχαίες παραβάσεις που εντοπίζονται από τις κάμερες είναι συγκεκριμένες:

Οι κάμερες ενεργοποιούνται και ανιχνεύουν μόνο τις παραβάσεις του ορίου ταχύτητας, του κόκκινου σηματοδότη και της γραμμής στάσης. Όμως, όταν οι κάμερες «τσακώσουν» οδηγό να παραβιάζει τα πιο πάνω, θα μπορούν επιπλέον οι υπεύθυνοι να εντοπίσουν από τις φωτογραφίες αν ο οδηγός κάνει χρήση κινητού τηλεφώνου, δεν φέρει ζώνη ασφαλείας ή και αν δεν γίνεται χρήση προστατευτικού κράνους από μοτοσικλετιστές.

Σημαντικό είναι να γνωρίζουν οι οδηγοί τις ποινές που έχουν να αντιμετωπίσουν όταν διαπράξουν οποιαδήποτε παρανομία.

Τα πρόστιμα:

- Ζώνη ασφαλείας 150 ευρώ (επανάληψη αδικήματος εντός 3 ετών 300 ευρώ)

- Χρήση τηλεφώνου 150 ευρώ (επανάληψη αδικήματος εντός 3 ετών 300 ευρώ)

- Μη χρήση προστατευτικού κράνους 200 ευρώ (επανάληψη αδικήματος εντός 3 ετών 400 ευρώ)

- Μη συμμόρφωση με τον φωτεινό σηματοδότη - κόκκινο 300 ευρώ

- Παράβαση της γραμμής αναμονής στα φώτα τροχαίας 25 ευρώ

Όριο ταχύτητας

Για το όριο ταχύτητας ισχύει η «χάρη» του 10% + 2 χιλιόμετρα.

Δηλαδή, αν το όριο σε συγκεκριμένο δρόμο είναι 50χλμ, θα επιτρέπεται στον οδηγό να υπερβαίνει το όριο μόνο κατά 10% ( δηλ. 5 χιλιόμετρα) συν 2, άρα 57χλμ. Στα 58 χιλιόμετρα, ο οδηγός θα τιμωρείται. Αν το όριο είναι 30χλμ, τότε ο οδηγός μπορεί να κινηθεί μέχρι και με 35χλμ, στα 36χλμ θα τιμωρείται.

Οι ποινές για την ταχύτητα

ΣΧΟΛΙΑ

Τι ισχύει, όταν ο οδηγός στην προσπάθειά του να στρίψει δεξιά, αδυνατεί διότι άλλα αυτοκίνητα είναι μπροστά του σταματημένα εμποδίζοντας τον να προχωρήσει και λόγω συμφόρησης παραμένει στην κόκκινη γραμμή. Δεν μπορούσε να προβλεφθεί αυτό, άρα ευθύνεται;

Στέλλα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

24news.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση