ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κέττηρος: Πολλά τα προβλήματα στους συνοικισμούς - Αδικημένη η Λεμεσός

Στη Λεμεσό δεν έχει δοθεί η απαραίτητη έμφαση σε θέματα συντηρήσεων

ΚΥΠΕ

Υπάρχουν πολλά μεγάλα αλλά και καθημερινά προβλήματα στους προσφυγικούς συνοικισμούς που πρέπει να επιλυθούν, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος, εκφράζοντας τη θέση ότι στη Λεμεσό δεν έχει δοθεί η απαραίτητη έμφαση σε θέματα συντηρήσεων.

Το πρωί μέλη της Επιτροπής επισκέφτηκαν προσφυγικούς συνοικισμούς της επαρχίας Λεμεσού και όπως είπε ο κ.Κέττηρος, «ως μέλη της επιτροπής προσφύγων θα είμαστε έξω στους δρόμους, μέσα στους συνοικισμούς, για να λαμβάνουμε τα προβλήματα από τους ανθρώπους αυτούς, για να μπορούμε να ζητούμε και να λαμβάνουμε απαντήσεις από την εκτελεστική εξουσία και να δίνονται λύσεις επί της πράξης».

Υπάρχουν, συνέχισε, πάρα πολλά προβλήματα και «εκτός από τα μεγάλα προβλήματα, τα οποία γνωρίζουμε, όπως οι ανελκυστήρες, τα εμπορικά κέντρα, οι επιδιορθώσεις, οι συντηρήσεις, υπάρχουν και τα καθημερινά προβλήματα και οι γερασμένοι συνοικισμοί».

Ιδιαίτερα προβλήματα εντοπίζονται στη Λεμεσό, αφού σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, «στη Λεμεσό δεν είχε δοθεί η έμφαση η οποία έπρεπε να δοθεί στις συντηρήσεις που έγιναν στους συνοικισμούς και θα δείτε ότι οι συντηρήσεις ξεκινούν πάντα από μια συγκεκριμένη επαρχία και αυτό είναι άδικο».

Αναφερόμενος στον προσφυγικό συνοικισμό στον Άγιο Αθανάσιο, είπε πως υπάρχει δέσμευση και έχει εξασφαλιστεί ότι θα είναι στον προϋπολογισμό το νέο εμπορικό κέντρο, «για το οποίο εδώ και αρκετά χρόνια γίνεται μάχη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον ίδιο τον Δήμαρχο, για να μπορέσει να κατεδαφιστεί το παλιό και να ανεγερθεί καινούργιο».

Η Επιτροπή, σημείωσε ο Νίκος Κέττηρος, θα παρακολουθεί το θέμα, γιατί μπορεί το κονδύλι να βρίσκεται στο προϋπολογισμό αλλά θα πρέπει να υλοποιηθεί στην πράξη, ενώ πρόσθεσε ότι στον προϋπολογισμό του κράτους βρίσκεται και η τοποθέτηση και η συντήρηση ανελκυστήρων.

«Στους συνοικισμούς αυτοστέγασης αντιμετωπίζονται επίσης σοβαρά προβλήματα, κυρίως σε ό,τι αφορά τα αιτήματα του κόσμου να εκδοθούν οι τίτλοι ιδιοκτησίας και τα πιστοποιητικά μίσθωσης», είπε και υπέδειξε πως «πολλά πιστοποιητικά μίσθωσης για κατοικίες που έχουν ανεγερθεί σε Τ/κ γη δεν έχουν εκδοθεί, παρά τη δέσμευση ότι είναι σε πορεία έκδοσης».

Υπάρχουν ακόμη, ανέφερε, θέματα συντηρήσεων που πρέπει να γίνουν και στους συνοικισμούς αυτοστέγασης, όπως επίσης και στις Τ/κ κατοικίες και πρόσθεσε ότι «τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν για τις Τ/κ κατοικίες είναι καθημερινά για τους ανθρώπους που κατοικούν σε αυτές, πέραν της αδικίας ότι δεν έχουν το αντισταθμιστικό οικόπεδο το οποίο θα λάμβαναν πριν το 2013, αλλά με πολιτική απόφαση έχει καταργηθεί αυτό μέτρο».

Ανέφερε δε ότι προωθείται και μια νομοθεσία, «ένα αυτεπάγγελτο θέμα στη επιτροπή προσφύγων, για το ζήτημα των ανακτήσεων που αφορά τις Τ/κ κατοικίες, δηλαδή να μπουν συγκεκριμένοι όροι, να μπουν συγκεκριμένα κριτήρια για το πότε και σε ποιες περιπτώσεις γίνονται ανακτήσεις κατοικιών, αλλά και καταστημάτων».

Ευχαριστώντας την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, ο Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου, Μαρίνος Κυριάκου, είπε πως οι δυο μεγάλοι προσφυγικοί συνοικισμοί στο Δήμο αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα.

«Έχουμε θέσει στην επιτροπή όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν στους δυο οικισμούς και τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες μας και ευελπιστούμε ότι η επιτροπή θα τα παρακολουθεί αυτά τα θέματα για να μπορέσουν να δοθούν λύσεις», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, τέλος ότι το κράτος έχει ευθύνη έναντι στους πρόσφυγες και «θα πρέπει επιτέλους να την αναλάβει».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση