ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άνοιγμα καταλόγων εγγραφής ειδικών γιατρών, ενόψει εισφορών ΓεΣΥ

Από την 1η Μαρτίου θα αποκόπτεται από τους πολίτες ποσοστό επί των ακαθάριστων εισοδημάτων τους

Παρά τις αντιπαραθέσεις του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, το Γενικό Σύστημα Υγείας μπαίνει για τα καλά στη τελική του ευθεία. Μετά το άνοιγμα των καταλόγων εγγραφής των προσωπικών ιατρών και παιδιάτρων έφθασε η σειρά των ειδικών ιατρών να υποβάλουν το ενδιαφέρον τους για συμβληθούν στο ΓεΣΥ. Από το πρωί της Δευτέρας 18 Φεβρουαρίου, οι ειδικοί ιατροί καλούνται να υποβάλουν αίτηση για συμμετοχή τους στο Γενικό Σύστημα Υγείας μέσω της ιστοσελίδας του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας.

Σημειώνεται δε, πως οι ενδιαφερόμενοι ιατροί, θα πρέπει να προχωρήσουν σε αίτηση εγγραφής ως ειδικοί ιατροί ανεξάρτητα με τον αν θα συμβληθούν με τον Οργανισμό ως φυσικά πρόσωπα ή αν θα παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας υγείας εκ μέρους άλλων προσώπων. Συν αυτού, πολίτες και εργοδότες, πρέπει να είναι ενήμεροι πως σε λιγότερο από δύο βδομάδες (1η Μαρτίου) θα αρχίσουν να καταβάλλουν τις εισφορές τους στο ταμείο του ΓεΣΥ προκειμένου τον ερχόμενο Ιούνιο να τεθεί σε εφαρμογή. Αυτό πρέπει να τονιστεί αφού όπως διαπιστώνεται αρκετοί πολίτες δεν είναι ενήμεροι πως από τον Μάρτιο και έπειτα θα τους αποκόπτεται ποσοστό επί του ακαθάριστου εισοδήματος τους για το ΓεΣΥ. Άλλωστε, κάτι τέτοιο επιβεβαίωσε σε συνέντευξη του στην «Κ», ο αν. διευθυντής του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ανέφερε πως παρά τις προσπάθειες που καταβάλει ο Οργανισμός, δεν είναι επαρκής η ενημέρωση των πολιτών, υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι σε αυτό έχουν και αυτοί τη δική τους ευθύνη. Πρόσθεσε δε, πως «από τις 25 Φεβρουαρίου ξεκινά η μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης, η οποία κατοχυρώθηκε σε συγκεκριμένο οίκο ο οποίος θα αναλάβει την ενημέρωση του κοινού και των παρόχων υγείας», ενώ έχει σταλεί ήδη ενημερωτικό φυλλάδιο για το ΓεΣΥ σε όλα τα σπίτια.

Τι είναι η υπηρεσία του ειδικού γιατρού;

Ειδικοί γιατροί είναι ιατροί με αναγνωρισμένη από το Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου ειδικότητα ή ειδικότητα και εξειδίκευση (π.χ. καρδιολογία, νευρολογία). Ο κάθε δικαιούχος θα έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί ένα ειδικό γιατρό για να λάβει φροντίδα υγείας.

Ο πρώτος τρόπος, είναι με παραπεμπτικό είτε από προσωπικό ιατρό είτε από νοσηλευτήριο. Αναλυτικότερα, όταν ένας ασθενής μεταβεί στον προσωπικό του ιατρό για εξέταση, στην περίπτωση που διαγνώσει ότι η κατάσταση της υγείας του δικαιούχου χρίζει ειδικής φροντίδας θα του δίνει παραπεμπτικό για να επισκεφθεί ειδικό γιατρό της επιλογής του. Κατά την επίσκεψη στον ειδικό γιατρό ο ασθενής θα πρέπει να καταβάλει ως συμπληρωμή το ποσό των έξι ευρώ.

Ο δεύτερος τρόπος επίσκεψης του δικαιούχου στον ειδικό ιατρό θα γίνεται παρακάμπτοντας τον προσωπικό ιατρό. Συγκεκριμένα, πέραν από την πρόσβαση των δικαιούχων στον ειδικό γιατρό μέσω εξασφάλισης παραπεμπτικού από κάποιο άλλο παροχέα, οι δικαιούχοι θα μπορούν να επισκέπτονται απευθείας των ΕΙ καταβάλλοντας το ποσό των 25 ευρώ ως συμπληρωμή. Εξαίρεση ωστόσο σε αυτό τον κανόνα αποτελεί η απευθείας πρόσβαση σε γυναικολόγους και μαιευτήρες από γυναίκες δικαιούχους που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν θα καταβάλλεται η προαναφερθείσα συμπληρωμή.

Η επιλογή του ειδικού ιατρού, σε κάθε περίπτωση, αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα του δικαιούχου. Το παραπεμπτικό αναφέρεται σε ιατρική ειδικότητα (π.χ. Καρδιολογία) και όχι ονομαστικά σε ιατρό και η επιλογή του ιατρού επαφίεται στον δικαιούχο, ο οποίος επικοινωνεί απευθείας με τον ΕΙ της επιλογής του, από αυτούς που είναι φυσικά συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ, για τη διευθέτηση ραντεβού. Από εκεί και πέρα όταν το ΓεΣΥ μπει σε πλήρη εφαρμογή των Ιούνιο του 2020, ο ειδικός γιατρός για τη διάγνωση ή και θεραπεία ενός περιστατικού θα μπορεί να παραπέμπει δικαιούχους σε νοσηλευτήριο για την παροχή ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας, σε ΤΑΕΠ, σε εργαστήριo, σε νοσηλευτή, μαία και άλλο επαγγελματία υγείας, αλλά και σε ειδική ομάδα ειδικών γιατρών για τη διεξαγωγή διαγνωστικών εξετάσεων.

Πόσα θα πληρώνουμε σε εισφορές;

Η περισυλλογή εισφορών χωρίζεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση αρχίζει από την 1η Μαρτίου του 2019 και η δεύτερη από την 1η Μαρτίου του 2020, ενόψει της πλήρους εφαρμογής του Συστήματος. Αναλυτικά, από τον ερχόμενο Μάρτιο οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι εισοδηματίες και οι αξιωματούχοι θα καταβάλλουν το 1,70% του ακαθάριστου εισοδήματος τους, οι αυτοτελώς εργαζόμενοι το 2,55%, οι εργοδότες το 1,85% για κάθε εργαζόμενο και το κράτος θα καταβάλλει 1, 65% για κάθε δικαιούχο. Από την 1η Μαρτίου του 2020 όπου θα καταβάλλονται ολόκληρες οι εισφορές, συνταξιούχοι, εισοδηματίες και οι αξιωματούχοι θα καταβάλλουν το 2,65% του ακαθάριστου εισοδήματος τους, οι αυτοτελώς εργαζόμενοι το 4%, οι εργοδότες το 2,90% για κάθε εργαζόμενο και το κράτος θα καταβάλλει 4,7% για κάθε δικαιούχο. Αξίζει να αναφερθεί πως τα παιδιά, οι άνεργοι και οι στρατιώτες, θα καλύπτονται από το Σύστημα δωρεάν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση