ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Από Συμπληγάδες θα περάσει ο εμβολιασμός

Αρνητικά απάντησε η Κύπρος σε αίτημα για δανεισμό εμβολίων σε τρία κράτη μέλη, εξαιτίας της μειωμένης ροής

Του Γιάννου Λύτρα

Η δυσκολία που παρατηρείται στην εξασφάλιση των απαιτούμενων δόσεων των εμβολίων κατά της COVID-19 για την κάλυψη των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, αλλά φαίνεται ότι επικρατεί αισιοδοξία στην Κύπρο. Οι αρμόδιοι υπολογίζουν ότι μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού θα έχει επιτευχθεί ένα σημαντικό ποσοστό προστασίας των Κυπρίων πολιτών.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτάθηκε στο Υπουργείο Υγείας από το οποίο ζήτησε αριθμό εμβολίων, για να τα διαθέσει σε άλλα κράτη μέλη όπου υπάρχει ανεπαρκής κάλυψη.

Ενώ η υλοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος της Κύπρου βρίσκεται υπό την αίρεση της δυνατότητας των φαρμακευτικών εταιρειών για προμήθεια των σκευασμάτων τους, η Κύπρος, βάσει των εκτιμήσεων των αρμοδίων, δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τον σκόπελο της πανδημίας από τον Ιούνιο. Με τα υπάρχοντα δεδομένα και νοουμένου του ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρές καθυστερήσεις, τους επόμενους δύο μήνες, αναμένεται ότι θα καλυφθούν ομάδες του πληθυσμού που θα καθορίσουν και την αποκλιμάκωση των μέτρων. Σημειώνεται, επίσης, ότι πριν από μερικές μέρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτάθηκε στο Υπουργείο Υγείας από το οποίο ζήτησε αριθμό εμβολίων, για να τα διαθέσει σε άλλα κράτη μέλη όπου υπάρχει ανεπαρκής κάλυψη.

Αίτημα στην Κύπρο

Σε δυσμενή θέση βρίσκονται κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαιτίας της επιδείνωσης της επιδημιολογικής τους κατάστασης λόγω του νέου κορωνοϊού, σε συνάρτηση με την ανεπάρκεια σε εμβόλια. Όπως ανέφερε καλά ενημερωμένη πηγή στην «Κ», την προηγούμενη εβδομάδα, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εστάλη στα κράτη μέλη και στην Κύπρο, ένα ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω του οποίου μεταφερόταν το αίτημα η χώρα μας να παραχωρήσει υπό τη μορφή δανεισμού δόσεις εμβολίων, είτε των Pfizer/BioNTech, είτε της Moderna τις επόμενες δύο βδομάδες. Ο στόχος ήταν να συλλεγούν συνολικά 300.000 εμβόλια για να διανεμηθούν από 100.000 στην κάθε χώρα.

Τα εμβόλια αυτά θα δίνονταν στη Σλοβακία, στην Τσεχία και στην Αυστρία, αφού, όπως αναφερόταν στο εν λόγω ηλεκτρονικό μήνυμα, βρίσκονται σε δυσμενή θέση. Όπως εξηγείτο, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τη δημιουργία αλυσίδων μετάδοσης, ενώ έχουν υψηλό ποσοστό θανάτων. Ως εκ τούτου, αν υπάρχει δυνατότητα για αποστολή περισσότερων δόσεων, θα ήταν ακόμα καλύτερα, όπως επισημαίνεται. Ξεκαθαρίζεται, στη συνέχεια, ότι οι τρεις χώρες θα επιστρέψουν τις δόσεις που θα λάβουν μέσα στον προσεχή Απρίλιο.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η απάντηση του Υπουργείου Υγείας ήταν αρνητική. Ο λόγος είναι η μικρή ροή των εμβολίων η οποία, στο παρόν στάδιο, επηρεάζει και την Κύπρο. Οι δυσκολίες που αναφέρονται πιο πάνω είναι καλά γνωστές, από την πρώτη στιγμή, αλλά το Υπουργείο Υγείας στην Κύπρο έχει θέσει ψηλά τον πήχη αναφορικά με την υλοποίηση του εμβολιαστικού πλάνου. Μέχρι στιγμής, έχει εμβολιαστεί το 6% του πληθυσμού της Κύπρου, ενώ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται ότι θα λάβουντην πρώτη δόση άλλα 22.000 άτομα περίπου. Αυτό σημαίνει ότι θα καλυφθούν με την πρώτη δόση οι πολίτες άνω των 70 ετών –κάποιοι εξ αυτών θα λάβουν και τη δεύτερη δόση τους– όπως και οι επαγγελματίες υγείας, εκ των οποίων κάποιοι έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου, βάσει των υπολογισμών, αναμένεται ότι θα έχει καλυφθεί περίπου το 1/4 του πληθυσμού και, συγκεκριμένα, περίπου 240.000 άτομα. Ο στόχος είναι η εμβολιαστική κάλυψη της ηλικιακής ομάδας μέχρι και τα 70 έτη, μέσα στον Μάρτιο, από τις αρχές του οποίου θα δοθεί έμφαση στον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, που έχει ήδη ξεκινήσει. Ωστόσο, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν έχουν γνωστοποιήσει στα κράτη μέλη τον αριθμό των δόσεων που διατίθενται να παραχωρήσουν τον επόμενο μήνα. Το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο, αναμένεται ότι η Κύπρος θα λάβει περίπου 2,5 φορές περισσότερες δόσεις εμβολίων, απ’ ό,τι μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι περί τα τέλη Ιουνίου, δεν αποκλείεται να έχουν εμβολιαστεί γύρω στις 600.000 πολίτες, ένα ποσοστό που θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να ανάψει το πράσινο φως για περαιτέρω αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων.

Το AstraZeneca

Η αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου της AstraZeneca στα άτομα άνω των 55 ετών και η έντονη συζήτηση που δημιουργήθηκε τις προηγούμενες μέρες προβληματίζει το Υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στην «Κ», υπάρχει σχετική ανησυχία για το κατά πόσον η δημόσια συζήτηση που προηγήθηκε θα αποπροσανατολίσει τους πολίτες, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η υλοποίηση του πλάνου εμβολιασμών. Με τη συμβολική κίνηση του υπουργού Υγείας να συνοδεύσει τη μητέρα του την προηγούμενη εβδομάδα στο κέντρο εμβολιασμού, όπου έλαβε το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά και με τις παραινέσεις που γίνονται από προσωπικούς ιατρούς – σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Προσωπικών Ιατρών, δρα Ανδρέα Πολυνείκη –εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει εκτροχιασμός του πλάνου, κάτι που άρχισε να φαίνεται από τα ραντεβού που διευθετούνται.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννου Λύτρα

Σχόλια αναγνωστών

Δρομολογεί διώξεις η Ερευνητική

«Προς την Επιτροπή Διερεύνησης: πριν κάνετε οτιδήποτε εναντίον των οποιονδήποτε παρανομούντων ρωτείστε ...»
ΑΚΑ  |  09:46

Δρομολογεί διώξεις η Ερευνητική

«Προς την Επιτροπή Διερεύνησης: πριν κάνετε οτιδήποτε εναντίον των οποιονδήποτε παρανομούντων ρωτείστε ...»
ΑΚΑ  |  09:45

Γυμναστήριο άνοιξε παρά τα μέτρα - Περίπτερο σέρβιρε σε πελάτες

«Αυτό το γυμναστήριο είναι το Olympia στον Άγιο Αθανάσιο σε γειτονιά. Έχει πολλές μέρες που άνοιξε, ...»
Dmitiry  |  21:17

Σε χαμηλό βαρομετρικό οι πολιτικοί αρχηγοί

«Δηλαδή, όλοι οι ΄πολιτικοί΄μας για τη χωματερή. »
ΑΚΑ  |  22:38

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση