ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ασταθή τα επόμενα βήματα αποκλιμάκωσης

Η σταθεροποίηση των επιδημιολογικών δεικτών και ειδικά των νοσοκομείων, εύκολα μπορεί να ανατραπεί τις επόμενες μέρες

Η επαναδραστηριοποίηση αρκετών τομέων της οικονομίας, αφ’ ενός, προσθέτει πόντους στην τακτική που ακολουθεί το Υπουργείο Υγείας για την αποκλιμάκωση, αφ’ ετέρου συμβάλλει στην αύξηση του αριθμού των επιβεβαιωμένων περιστατικών. Κατ’ επέκταση, παρατηρείται, από την 1η Απριλίου και μετά, μια συνεχιζόμενη αύξηση στις νοσηλείες, μεγαλύτερη από τον αριθμό των εξιτηρίων, σε ημερήσια βάση. Την ίδια ώρα, μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής λαμβάνουν καταγγελίες σε σχέση με κρούσματα μη συμμόρφωσης με τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε κέντρα αναψυχής και μάλιστα στους κλειστούς τους χώρους, ενώ λόγος γίνεται και για εισαγωγές ατόμων που έχουν κολλήσει τον νέο κορωνοϊό στο περιβάλλον των εκκλησιών. Στον θάνατο, πλέον, έχουν οδηγηθεί άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω, καθώς και άτομα που είχαν λάβει την πρώτη, ακόμα και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Προς το παρόν, το Υπουργείο Υγείας δεν φαίνεται ότι θα προκρίνει την επιστροφή σε αυστηρότερα μέτρα, προτού ξεκαθαρίσει η τάση, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Επιδείνωση δεικτών

Η τελευταία Εθνική Αναφορά για την πανδημία, αποτυπώνει την επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας παγκύπρια. Ο αριθμός αναπαραγωγής του ιού εκτιμάται στο 1,16, ενώ αύξηση παρουσιάζει και το ποσοστό θετικότητας σε όλες τις επαρχίες. Συγκεκριμένα, στη Λεμεσό είναι 1% από 0,8%, στη Λάρνακα 0,9% από 0,6%, στη Λευκωσία 0,8% από 0,5%, στην Πάφο 0,7% από 0,4%, στην Αμμόχωστο 0,7% από 0,3% και παγκύπρια 0,9% από 0,6%.

Όσον αφορά στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, οι εισαγωγές αφορούν κυρίως άτομα κάτω των 60 ετών, χωρίς να παρατηρείται αύξηση για τα άτομα άνω των 75 ετών. Παράλληλα, όμως, παρατηρήθηκε μικρή πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Σύμφωνα με τον ΟΚΥπΥ, η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη και εξαιρετικά εύθραυστη, καθώς νοσηλεύεται καθημερινά μεγάλος αριθμός ασθενών με COVID-19. Αναμένεται περαιτέρω αύξηση των νοσηλευομένων τις επόμενες ημέρες, καθώς αυξάνεται το ποσοστό θετικότητας στην κοινότητα, ενώ η αναλογία εξιτηρίων – εισαγωγών διαφοροποιήθηκε. Συγκεκριμένα, την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, παρατηρήθηκε μια εξισορρόπηση των δύο, ωστόσο από την 1η Απριλίου και μετά, καταγράφονται περίπου 25-30 εισαγωγές και παραχωρούνται 20-25 εξιτήρια. Ο ΟΚΥπΥ έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή το πλάνο για τις 300 κοινές κλίνες και τις 65 κλίνες ΜΕΘ –καθημερινά χρησιμοποιούνται 26-30 ΜΕΘ– και, βάσει αυτού, θεωρείται ότι υπάρχει δικλίδα ασφαλείας για το Σύστημα Υγείας και περιθώριο, προτού η πίεση αυξηθεί, κάτι που αναμένεται να γίνει.

Τις τελευταίες μέρες, επίσης, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τον θάνατο από COVID-19 ατόμων 42 και 44 ετών, και ατόμων που είχαν λάβει την πρώτη ή και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Μέλη της ΣΕΕ αναφέρουν ότι πάντα υπάρχει ο κίνδυνος το 5% των εμβολιασθέντων να μην αναπτύξει προστασία, καθώς και το ότι ο εμβολιασμός δεν παρέχει την ίδια προστασία στους ηλικιωμένους και στους ευπαθείς, που μπορεί να παρέχει στους υγιείς και νεότερους σε ηλικία. Επίσης, τα νεαρότερα άτομα είναι αυτά τα οποία είναι περισσότερο δραστήρια και με χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού, συγκριτικά με τα ηλικιωμένα.

Κρίσιμο δεκαπενθήμερο

Καταγγελίες ότι χώροι αναψυχής λειτουργούν κατά παράβαση του διατάγματος τους εσωτερικούς τους χώρους για μεγάλο αριθμό θαμώνων, αναφέρονται εκ μέρους Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, γεγονός που δεν αποκλείεται να συνέβαλε στην αύξηση της θετικότητας. Κι όλα αυτά, ενώ η Τεχνική Επιτροπή ήδη εξετάζει το αν θα δοθούν κάποιες σχετικές χαλαρώσεις, μετά το Πάσχα, με τους επιστήμονες να μην αποκλείουν οι ίδιοι να εισηγηθούν την παράταση της μη λειτουργίας των εσωτερικών χώρων, αν η κατάσταση επιδεινωθεί περισσότερο τις επόμενες δύο εβδομάδες. Παράλληλα, υπό εξέταση το προσεχές διάστημα θα είναι η τυχόν επίπτωση από το άνοιγμα των Γυμνασίων, την στιγμή που ο υπουργός Υγείας ζήτησε από τους ειδικούς να αξιολογήσουν το σενάριο τα σχολεία να κλείσουν πριν ακόμα και από τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Όσον αφορά στην εν λόγω περίοδο, ενώπιον της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής βρίσκεται το υπό επεξεργασία πρωτόκολλο για τις εκκλησίες, προκειμένου να παραχωρηθούν κάποιες διευκολύνσεις στους πιστούς. Ωστόσο, τα βήματα πρέπει να γίνουν με μεγάλη προσοχή, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων ημερών, στα νοσοκομεία εισάγονται άτομα τα οποία έχουν κολλήσει COVID-19 από το περιβάλλον των εκκλησιών.

Χαλαρώσεις υπό αίρεση

Η επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών δεν φαίνεται να επηρεάζει, προς το παρόν, τουλάχιστον, το πλάνο του Υπουργείου Υγείας για την παραχώρηση χαλαρώσεων. Υπό επεξεργασία βρίσκεται το σενάριο επαναλειτουργίας των εσωτερικών χώρων των επιχειρήσεων εστίασης, καθώς και των δεξιώσεων γάμων και βαφτίσεων. Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να προκρίνεται η επαναφορά περιοριστικών μέτρων, αφού το σύστημα υγείας δείχνει ότι μπορεί να ανταποκριθεί, όπως και η Ομάδα Ιχνηλάτησης. Αν, όμως, το σύστημα υγείας πλησιάσει στα όριά του, δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή από την αυστηροποίηση της στάσης της κυβέρνησης, τονίζεται από πλευράς Υπουργείου Υγείας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση