ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στον αναπνευστήρα οι ΜΕΘ λόγω πανδημίας

Το σύστημα υγείας πιέζεται περισσότερο από ποτέ το τελευταίο διάστημα, με το βάρος να πέφτει στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

Σε ασκήσεις επί χάρτου προβαίνουν το Υπουργείο Υγείας, μαζί με την ομάδα των ιατρών λοιμωξιολόγων, αλλά και τη διεύθυνση του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, για να αποτρέψουν την κατάρρευση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, τα οποία δοκιμάζονται περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Οι κινήσεις μέχρι πρότινος ήταν πολύ προσεκτικές, με στόχο να παρέμενε ανεπηρέαστη η παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας και για άλλα περιστατικά, ωστόσο, αυτή την στιγμή, εκμεταλλευόμενοι και κάποιες καταστάσεις, οι ιθύνοντες της Υγείας έχουν αρχίσει να αναδιαμορφώνουν το πλάνο. Το αρμόδιο υπουργείο έχει αποστείλει εδώ και μερικές μέρες σύσταση για το πώς θα γίνεται στο εξής η διαχείριση των ψυχρών περιστατικών, ώστε οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες δέχονται την μεγαλύτερη πίεση, να παραμείνουν ικανές να δεχθούν περισσότερους ασθενείς με COVID-19. Στην μάχη της διαχείρισης της πανδημίας, έχει τεθεί και ο ιδιωτικός τομέας, με την επίταξη ιατρών αλλά και με την χρήση των υποδομών. Ωστόσο, στον ΟΚΥπΥ επικρατεί δυσαρέσκεια αναφορικά με την στάση ιδιωτών ιατρών οι οποίοι αρνούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Αναπτύσσουν το πλάνο

Η συνεχής αύξηση του αριθμού των ασθενών με COVID-19 που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και η χρήση ολοένα και περισσότερων κλινών ΜΕΘ, ήταν το θέμα που απασχόλησε την Δευτέρα τον Υπουργό Υγείας και συζητήθηκε στην σύσκεψη που είχε με τους ιατρούς και μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής. Όπως προκύπτει, από πληροφορίες που συνέλεξε η «Κ», το πλάνο για την αύξηση των κλινών για νοσηλεία ασθενών COVID-19 θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, ώστε να μην βρεθούν ασθενείς και επαγγελματίες υγείας σε δύσκολη θέση. Το πρώτο βήμα έγινε τις προηγούμενες μέρες στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου έκλεισε το Χειρουργικό Β’ και μετετράπη σε θάλαμο για ασθενείς με COVID-19, εξ αφορμής και του εντοπισμού μεγάλου αριθμού περιστατικών του νέου κορωνοϊού ανάμεσα στο προσωπικό. Σύμφωνα με τον ΟΚΥπΥ, το σχέδιο αφορούσε στην ανάπτυξη περίπου 20 κοινών κλινών στο εν λόγω τμήμα.

Η επισήμανση του υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου, την Δευτέρα πως «γίνεται αντιληπτό ότι η ανάπτυξη νέων κλινών ειδικά για νοσηλεία περιστατικών COVID-19 περιορίζει τις δυνατότητες των δημόσιων νοσηλευτηρίων να περιθάλψουν επαρκώς ασθενείς που παρουσιάζουν άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας», σκοπό είχε να ευαισθητοποιήσει περισσότερο τους πολίτες οι οποίοι θα πληγούν από την εξέλιξη αυτή. Στο πλάνο του ΟΚΥπΥ είναι η συρρίκνωση, ακόμα και το κλείσιμο, θαλάμων και η μετατροπή τους σε θαλάμους COVID-19, με την απόσπαση ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού.

Σταματούν τα «ψυχρά»

Αναπόφευκτα, η προσοχή όλων θα στραφεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου υπάρχουν οι περισσότερες υποδομές και το προσωπικό, ενώ εκεί καταλήγουν και πολλά άλλα περιστατικά, όπως οι πολυτραυματίες, τα βαριά νευροχειρουργικά περιστατικά, όγκοι, αιμορραγίες και άλλα. Ωστόσο, αν ένα περιστατικό καρκίνου που πρέπει να χειρουργηθεί, κριθεί ότι μπορεί να πάρει παράταση, αυτό θα γίνει, μέσα στο χρονικό πλαίσιο ασφαλείας, επισημαίνουν αρμόδιες πηγές στην «Κ». Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θα διασφαλιστεί η λειτουργία συγκεκριμένων τμημάτων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Όσον αφορά στις ΜΕΘ, έγκυρες πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι έχει σταλεί μια σύσταση από το Υπουργείο Υγείας στα δημόσια νοσηλευτήρια για να σταματήσουν την διενέργεια «ψυχρών» χειρουργείων, μετά τα οποία οι ασθενείς θα χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Με αυτό τον τρόπο ευελπιστούν ότι θα παραμείνουν για λίγο χρονικό διάστημα ακόμα διαθέσιμες κλίνες στις Μονάδες, για ασθενείς με COVID-19.

Μεταφέρθηκαν ασθενείς

Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας για την διαχείριση της πανδημίας, πλέον, περιλαμβάνει και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Ήδη, όπως πληροφορείται η «Κ», κατά το εορταστικό τριήμερο των Χριστουγέννων, πραγματοποιήθηκε η μεταφορά 5 ασθενών με άλλες παθήσεις από την ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας στις Εντατικές ιδιωτικών κλινικών. Ακόμα ένας ασθενής μεταφέρθηκε στην ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού. Με αυτό τον τρόπο απελευθερώθηκαν συνολικά 6 κλίνες ΜΕΘ στην Λευκωσία για να διατεθούν για την νοσηλεία ασθενών με COVID-19. Επίσης, η εν λόγω πρακτική βάζει και την κύρια ΜΕΘ της Λευκωσίας στην θέση για να φιλοξενήσει ασθενείς με τον νέο κορωνοϊό, ενώ αρχικά οι σχεδιασμοί αφορούσαν μόνο την νέα ΜΕΘ.

Γεμίζει η νέα ΜΕΘ

Μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας 28 Δεκεμβρίου, η νέα ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας φιλοξενούσε 23 ασθενείς με COVID-19, από τις 24 κλίνες που είναι διαθέσιμες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εν λόγω Μονάδα υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης μέχρι 28 κλινών, ωστόσο κάτι τέτοιο θα προκαλέσει συμφόρηση, γι’ αυτό θα αποτελέσει την έσχατη λύση, στην περίπτωση που κριθεί απολύτως αναγκαίο. Προς το παρόν, λύση θα δώσει η απελευθέρωση κλινών στην κύρια ΜΕΘ, στην οποία γίνεται συνεχώς αυτή η προσπάθεια.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ανά πάσα στιγμή μπορούν να χρησιμοποιηθούν κλίνες από τις Μονάδες Εγκαυμάτων και Καρδιολογική, ενώ στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η χρήση της τραπεζαρίας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, όπου μπορούν να αναπτυχθούν άλλες 14 μέχρι 18 κλίνες. Για την ώρα, οι 14 κλίνες είναι έτοιμες και εξοπλισμένες με τους αναπνευστήρες τους, αλλά απομένει η μεταφορά του προσωπικού η οποία θα γίνει αν και εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού μπορούν να διατεθούν μόλις 6-10 κλίνες ΜΕΘ, αλλά για να χρησιμοποιηθούν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο της υπερχείλισης στην Λευκωσία, όπου φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Συνολικά, στον πέμπτο όροφο του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού μπορούν να νοσηλευθούν 70 ασθενείς με COVID-19. Όσον αφορά στα Γενικά Νοσοκομεία Λάρνακας και Πάφου, αυτά μένουν εκτός του πιο πάνω σχεδιασμού προς το παρόν, αλλά θα συμπεριληφθούν αν αρχίσουν οι δυνατότητες στην Λευκωσία να περιορίζονται. Συγκεκριμένα, μπορούν να λειτουργήσουν πτέρυγες για ασθενείς COVID-19 με περίπου 30 κλίνες στο καθένα.

Προσωπικό και επιτάξεις

Για να υλοποιηθεί το πλάνο που άρχισε να εφαρμόζεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, αλλά και για τυχόν μελλοντικές ανάγκες, είναι απαραίτητη η πρόσμιξη νοσηλευτικού προσωπικού, εκπαιδευμένου σε συνθήκες ΜΕΘ, με προσωπικό άλλων θαλάμων. Όσον αφορά στους γιατρούς, οι Εντατικολόγοι στην Κύπρο ανέρχονται περίπου στους 33, επενδύονται πολλά στις υπηρεσίες των Αναισθησιολόγων, οι οποίοι μπορούν να διασωληνώσουν και να αποσωληνώσουν ασθενείς. Ανάλογες υπηρεσίες σε περιβάλλον ΜΕΘ μπορούν να προσφέρουν οι Πνευμονολόγοι, οι Καρδιολόγοι και οι Παθολόγοι.

Οι αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν εξαιτίας της πανδημίας, οδηγεί το Υπουργείο Υγείας στην επίταξη ιδιωτών ιατρών, ωστόσο όπως μας έχει αναφερθεί, η μέθοδος αυτή δεν λειτούργησε όσο θα έπρεπε. Όσοι δέχθηκαν να εργαστούν στην πρώτη γραμμή κατά της πανδημίας, έδωσαν πολύ μεγάλες βοήθειες, αλλά η μεγαλύτερη μερίδα των ιδιωτών ιατρών αρνήθηκε, επικαλούμενοι τον φόβο τους απέναντι στον νέο κορωνοϊό. Από τον ΟΚΥπΥ τονίζεται ότι το ζητούμενο από τους ιδιώτες ιατρούς είναι να βγάζουν μερικές εφημερίες κάθε μήνα, ώστε να δίνουν ανάσες στο υπόλοιπο προσωπικό που εργάζεται από την αρχή σε πολύ πιεστικούς ρυθμούς.

Στις κατηγορίες του ΟΚΥπΥ η Πνευμονολογική Εταιρεία Κύπρου απάντησε την Τρίτη με ανακοίνωση, λέγοντας ότι οι μάχιμοι ιδιώτες πνευμονολόγοι ανά το παγκύπριο είναι στο σύνολο τους 22, με τους 17 από αυτούς έχουν συμβάλει σε εθελοντική βάση και εκ περιτροπής στη διαχείριση της πανδημίας με κάλυψη αναγκών ως εξής:

- 3 στο νοσοκομείο Αμμοχώστου
- 5 στο νοσοκομείο Λεμεσού
- 3 στο νοσοκομείο Λάρνακας
- 6 στο νοσοκομείο Λευκωσίας

Παράλληλα, αναφέρεται ότι οι υπόλοιποι είναι προγραμματισμένο, σε συνεννόηση με τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, να συνδράμουν τις επόμενες μέρες.

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X