ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

1420 - Μονό όταν υπάρχει ανάγκη

Εκκληση στο κοινό όπως ο τηλεφωνικός αριθμός 1420 χρησιμοποιείται όταν σοβαρός λόγος

ΚΥΠΕ

Εκκληση στο κοινό όπως ο τηλεφωνικός αριθμός 1420 χρησιμοποιείται μόνο όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη, απευθύνει το Υπουργείο Υγείας.

Ο τηλεφωνικός αριθμός 1420 είναι στη διάθεση των πολιτών για να αναφέρουν μόνο όταν εμφανίσουν συμπτωματολογία που ομοιάζει με αυτήν του κορωνοϊού και είχαν επαφή με κρούσμα ή είχαν ταξιδέψει σε χώρα όπου είναι ενεργή η επιδημία, αναφέρει σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η Μαργαρίτα Κυριάκου, Λειτουργός Τύπου του Υπουργείου Υγείας, προσθέτοντας ότι «το Υπουργείο Υγείας χρειάζεται τη συνεργασία όλων και να δείξουν την υπευθυνότητα που χαρακτηρίζει τον κυπριακό λαό, ενώ είναι η στιγμή που όλοι πρέπει να επιδείξουν κοινωνική αλληλεγγύη».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κα. Κυριάκου ανέφερε ότι «οι επαγγελματίες υγείας που εργάζονται νυχθημερόν στο τηλεφωνικό κέντρο, θα δώσουν οδηγίες στους πολίτες και σε περίπτωση που χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση κάποιου περιστατικού, τότε θα επικοινωνήσουν με το συγκεκριμένο άτομο. Σε περίπτωση που οποιοσδήποτε πολίτης χρειάζεται να λάβει περισσότερες γενικές πληροφορίες για το θέμα του κορωνοϊού, υπάρχουν σχετικά έντυπα, τηλεοπτικά σποτάκια αλλά και η ιστοσελίδα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών».

Η κα. Κυριάκου απηύθυνε το μήνυμα σε όλους «όπως καλούν το 1420 μόνο όταν πραγματικά υπάρχει ανάγκη, αφού σε διαφορετική περίπτωση, ενδεχομένως να στερείται το δικαίωμα, σε οποιοδήποτε συμπολίτη μας που χρειάζεται να εξεταστεί και να λάβει υπηρεσίες, ούτως ώστε να αντιμετωπίσει έγκαιρα την ασθένεια».

Σε άλλη ερώτηση η Μαργαρίτα Κυριάκου απάντησε πως «η Κυπριακή Δημοκρατία είχε λάβει εξ αρχής τα πιο αυστηρά μέτρα που προνοούσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων. Ωστόσο με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΠΟΥ σύμφωνα με την οποία η ασθένεια έχει εξελιχθεί σε πανδημία, χρειάζεται συνεχώς να επαναξιολογούμε τα μέτρα που λαμβάνουμε, να εφαρμόζουμε νέα ή αναβαθμισμένα μέτρα όπου χρειάζεται και να είμαστε όσο το δυνατόν πιο συμβατοί με τις οδηγίες που εκδίδουν τόσο ο ΠΟΥ όσο και άλλα αρμόδια ευρωπαϊκά σώματα».

Στις δηλώσεις της η κα. Κυριάκου αναφέρθηκε και στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου εντοπίστηκε πριν από λίγες μέρες το κρούσμα κορωνοϊού σε γιατρό και είπε πως «στο δημόσιο νοσηλευτήριο έγινε απολύμανση σε όλους τους χώρους, τόσο εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς. Σήμερα επαναλειτούργησαν τα εξωτερικά ιατρεία εκτός από τα εξωτερικά ιατρεία του καρδιοχειρουργικού και του αγγειοχειρουργικού Τμήματος τα οποία ακυρώθηκαν μέχρι και την Κυριακή».

Ταυτόχρονα είπε, «οι ασθενείς του καρδιολογικού Τμήματος που πρέπει να προσέλθουν για εξέταση, θα ενημερώνονται από την καρδιολογική κλινική του Νοσοκομείου Λευκωσίας για το τι μέλλει γενέσθαι. Επίσης μέχρι την Κυριακή ακυρώνονται όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία και οι εισαγωγές ασθενών, οπότε θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση και θα δοθούν νέες οδηγίες».

Σε ερώτηση για τα αποτελέσματα του 28χρονου Ελληνοκύπριου που έφτασε χθες βράδυ στο αεροδρόμιο Λάρνακας με πτήση από το Gatwick της Βρετανίας και παρουσίασε ψηλό πυρετό, είπε ότι «αυτά αναμένονται εντός της ημέρας αφού βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος των δειγμάτων που λήφθηκαν, από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X