ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αισιόδοξα και απαισιόδοξα σενάρια για τη δράση του εμβολιασμού

Η καθυστέρηση της AstraZeneca ίσως προκαλέσει πρόβλημα ροής εμβολίων, την ώρα που πιέζεται έντονα το σύστημα υγείας

Η Κύπρος είναι αντιμέτωπη με το πιο σκληρό πρόσωπο της πανδημίας, ενώ έπονται ακόμα δυσκολότεροι μήνες, κυρίως για το σύστημα υγείας. Η ανησυχία που εκφράζεται από το Υπουργείο Υγείας είναι, πλέον, πιο έντονη, καθώς οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας δέχονται μεγάλη πίεση, από τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό ασθενών που καλούνται να φιλοξενήσουν. Ο ΟΚΥπΥ και το Υπουργείο Υγείας προβαίνουν σε ασκήσεις επί χάρτου, προκειμένου να βρουν τις λύσεις για το επόμενο διάστημα, την ώρα που ο εμβολιασμός έχει ξεκινήσει, αλλά δεν αναμένεται ότι θα δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα, παρά μετά το πέρας μερικών μηνών.

Νέα παραλαβή

Νωρίτερα απ’ ό,τι αρχικά υπολογιζόταν φτάνει στην Κύπρο η επόμενη παραλαβή των εμβολίων των εταιρειών Pfizer/BioNTech, σύμφωνα με την ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα, η νέα παρτίδα αναμένεται στην Κύπρο μέχρι και την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου και θα αφορά σε 6825 δόσεις του εμβολίου, που αντιστοιχούν σε 3412 άτομα. Όπως και η προηγούμενη, η δεύτερη παραλαβή θα αξιοποιηθεί για τον εμβολιασμό των ενοίκων των οίκων ευγηρίας και των επαγγελματιών υγείας πρώτης γραμμής.

Με αυτά τα δεδομένα, αναμένεται ότι μπορούν να καλυφθούν συνολικά 8287 μέλη του πληθυσμού της Κύπρου. Όπως υπολογίστηκε, ο πληθυσμός των γηροκομείων που πρέπει να εμβολιαστεί είναι περίπου 6 χιλιάδες άτομα, ενώ θα εμβολιαστούν και περίπου 1500 επαγγελματίες υγείας πρώτης γραμμής. Οι αριθμοί αυτοί υπερκαλύπτονται από τις δύο παραλαβές εμβολίων, ενώ υπενθυμίζεται ότι η πρώτη παρτίδα αφορούσε 9750 δόσεις που αντιστοιχούν στον εμβολιασμό 4875 ατόμων.

Αντικρουόμενες εκτιμήσεις

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2021 και αν συνεχίσει η Κύπρος να παραλαμβάνει εμβόλια με αυτό τον ρυθμό, θα πάρουμε γύρω στις 40-42 χιλιάδες δόσεις για τον εμβολιασμό περίπου 22 χιλιάδων πολιτών. Σύμφωνα με τον καθηγητή δρ Πέτρο Καραγιάννη, αν οι εμβολιασμοί των επαγγελματιών υγείας πρώτης γραμμής και των ενοίκων και του προσωπικού των οίκων ευγηρίας ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και δεδομένου του ότι χρειάζεται έναν μήνα ο οργανισμός για να δημιουργήσει ανοσολογική ανταπόκριση στον νέο κορωνοϊό, μέχρι τα μέσα του Φλεβάρη θεωρητικά θα είναι προστατευμένες οι συγκεκριμένες ομάδες. Κρίσιμους χαρακτήρισε τους επόμενους τρεις περίπου μήνες, μέχρι και τον Μάρτιο, οπότε αναμένεται ότι θα καλυφθούν εμβολιαστικά και οι υπόλοιπες πληθυσμιακές ομάδες, μέχρι και τα άτομα άνω των 60 ετών, καθώς και τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Αν γίνει αυτό, όπως έχει περιγραφεί πιο πάνω, ενδεχομένως να δοθεί η δυνατότητα στην Κυβέρνηση για να αποκλιμακώσει τα περιοριστικά μέτρα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποσυρθούν όλοι οι περιορισμοί, καθώς θα εξακολουθήσει να υπάρχει ο κίνδυνος για όλες τις υπόλοιπες ομάδες του πληθυσμού, έστω και σε μικρότερο βαθμό, επεσήμανε ο δρ Καραγιάννης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή Φαρμακολογίας, δρ Χρήστο Πέτρου, έχοντας στην διάθεσή μας μόνο ένα εμβόλιο, ο στόχος δεν επιτυγχάνεται ούτε μέχρι τον Μάιο. Αν δεν τεθεί σύντομα στην μάχη κατά της πανδημίας η AstraZeneca, η κατάσταση θα είναι δύσκολη, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επενδύσει περισσότερο στο συγκεκριμένο εμβόλιο, το οποίο δεν φαίνεται ότι θα λάβει έγκριση σύντομα από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Πίεση στα νοσοκομεία

Ο καθημερινός εντοπισμός εκατοντάδων περιστατικών κορωνοϊού έχει ως επακόλουθο την εισαγωγή περισσότερων ασθενών στα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ. Τα δημόσια νοσηλευτήρια έχουν αρχίσει να αισθάνονται την πίεση, με το Υπουργείο Υγείας να προβαίνει σε ασκήσεις επί χάρτου για να βρει τις καλύτερες δυνατές λύσεις, προκειμένου να μην χρειαστεί να παραμείνει ασθενής με COVID-19 αβοήθητος. «Ιδιαίτερα μάς ανησυχεί η μεγάλη αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ, διότι, όπως έχουμε πει πολλές φορές, πλησιάζουμε την κόκκινη γραμμή των δυνατοτήτων του Συστήματος, τόσο σε υποδομές όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση την Δευτέρα ο Υπουργός Υγείας.

Ο ΟΚΥπΥ έχει θέσει σε εφαρμογή το πλάνο για την ανάπτυξη περισσότερων κλινών για ασθενείς με COVID-19, ενώ επιτάσσονται και ιδιώτες ιατροί, κυρίως Πνευμονολόγοι και Παθολόγοι, για τις ανάγκες νοσηλείας τους. Μετά το κλείσιμο του Χειρουργικού Β’ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, στο πλάνο του ΟΚΥπΥ είναι η συρρίκνωση, ακόμα και το κλείσιμο περισσότερων θαλάμων, στα δημόσια νοσηλευτήρια, το αμέσως επόμενο διάστημα, με στόχο την αξιοποίηση προσωπικού σε νέους θαλάμους που θα δημιουργηθούν για την νοσηλεία περισσότερων ασθενών με COVID-19. Ο Υπουργός Υγείας, μάλιστα, έστειλει το μήνυμα ότι «η ανάπτυξη νέων κλινών ειδικά για νοσηλεία περιστατικών COVID-19 περιορίζει τις δυνατότητες των δημόσιων νοσηλευτηρίων να περιθάλψουν επαρκώς ασθενείς που παρουσιάζουν άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X