ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άναψαν πράσινο φως για νέες χαλαρώσεις

Οι επιστήμονες ενημέρωσαν τον Πρόεδρο και τόνισαν ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέπουν άρση ορισμένων μέτρων

Τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως διαμορφώνονται το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο, φέρνουν χαμόγελα αισιοδοξίας πρώτα στα χείλη των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι όλα βαίνουν καλώς, ακόμα και προς την πρόωρη –εν μέρει- εξομάλυνση της κατάστασης, με την άρση περιοριστικών μέτρων, το συντομότερο δυνατόν. Την Τρίτη 2 Ιουνίου 2020 η επιδημιολογική ομάδα ανηφόρησε για το Προεδρικό, όπου συζήτησε την άρση των περιορισμών, στην παρουσία της πλειοψηφίας των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Νίκου Αναστασιάδη. Όπως όλα δείχνουν, κατά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τετάρτης 3 Μαΐου, δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις, όσον αφορά στην επικύρωση της άρσης περισσότερων περιοριστικών μέτρων. Ωστόσο, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι εκ μέρους της Κυβέρνησης υπάρχει η επιθυμία να τηρηθεί μια πιο συντηρητική στάση, όσον αφορά στην χαλάρωση ορισμένων περιορισμών. Παρ’ όλ’ αυτά, ήδη έχουν ανακοινωθεί χαλαρώσεις οι οποίες δεν ενέπιπταν, αρχικά, στα πλάνα των χαλαρώσεων, τουλάχιστον γι’ αυτή την χρονική περίοδο, ενώ φαίνεται ότι έχουν τεθεί και οι ημερομηνίες.

Επιπλέον χαλαρώσεις

Στην συνάντηση των Υπουργών και του Προέδρου της Δημοκρατίας με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής τέθηκε επί τάπητος ένας μακρύς κατάλογος με δραστηριότητες και επιχειρήσεις, οι οποίες δεν περιλαμβάνονταν αρχικά στο πλάνο της άρσης των περιοριστικών μέτρων. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι μεταξύ αυτών των δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων είναι τα ωδεία, οι σχολές χορού, ακόμα και οι κατασκηνώσεις των παιδιών. Οι επιστήμονες κατέθεσαν τις απόψεις τους σχετικά με την λίστα, ενώ σε κάποιες παρατηρήσεις προέβη και ο Υπουργός Υγείας. Το περιεχόμενο της συγκεκριμένης λίστας συζητήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο το πρωί της Τρίτης, με την επιτροπή των ειδικών να εκφράζει την άποψη ότι η καλή επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου μας επιτρέπει να προχωρήσουμε. Σε σχέση με τις επιχειρήσεις και τις δραστηριότητες, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν εκ νέου τις επόμενες μέρες, έγιναν συγκεκριμένες ομαδοποιήσεις, ώστε να είναι δυνατή η επαναδραστηριοποίηση συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας ταυτόχρονα.

Ημερομηνίες

Στο πλαίσιο της τρίτης φάσης της άρσης των περιοριστικών μέτρων, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, σημαντικοί τομείς για την οικονομία, όπως η επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων και των πολυκαταστημάτων, οι υπηρεσίες εστίασης με εξυπηρέτηση σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα γυμναστήρια, τα αεροδρόμια και τα ξενοδοχεία. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η επαναλειτουργία των αεροδρομίων για την άφιξη τουριστών, φαίνεται να τοποθετείται χρονικά για τις 15 Ιουνίου. Όπως ανέφερε στην «Κ» ο ακαδημαϊκός και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Πέτρος Καραγιάννης, την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται ότι θα προβεί σε ανακοινώσεις επί των πιο πάνω θεμάτων, καθώς δεν έχει προκύψει οποιοσδήποτε λόγος ο οποίος μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα. Εξάλλου, κατά την σύσκεψη της Τρίτης, κατά την οποία ήταν παρόντα τα πλείστα εκ των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, φαίνεται ότι δεν υπήρξαν οποιεσδήποτε τοποθετήσεις οι οποίες να προϊδεάζουν για ανατροπή αποφάσεων την Τετάρτη. Θετική απόφαση υπήρξε και για την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων, υπό αυστηρά μέτρα ασφάλειας και υγιεινής πάντοτε, σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, ο οποίος ενδεικτικά ανέφερε την τήρηση των αποστάσεων, την απολύμανση των μηχανημάτων προτού χρησιμοποιηθούν από άλλο άτομο, καθώς και την διευθέτηση των επισκέψεων των πελατών με ραντεβού.

Τα νηπιαγωγεία

Μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη, αναμένεται ότι θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις για την επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «έχουμε το πράσινο φως για μια σειρά από δραστηριότητες σχετικά και με σχολεία, όπως είναι η προδημοτική εκπαίδευση και τα νηπιαγωγεία. Τα ειδικά σχολεία, που ήταν και ένα αίτημα, μια μέριμνα του Υπουργείου μας να ανοίξουν το συντομότερο δυνατόν, θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν από την επόμενη βδομάδα και πρέπει να κάνουμε αυτές τις μέρες όλες τις προετοιμασίες». Όπως πληροφορείται η «Κ», από την συνάντηση της Τρίτης στο Προεδρικό, προέκυψε ότι η επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων και της προδημοτικής εκπαίδευσης, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι η 9η Ιουνίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων, ενώ δεν περιλαμβανόταν σε καμιά από τις φάσεις άρσης των μέτρων, ήρθε στο προσκήνιο καθώς η επιδημιολογική εικόνα το έχει επιτρέψει.

Δεξιώσεις και γάμοι

Βήμα προς βήμα φαίνεται ότι επιθυμεί να προχωρήσει η Κυβέρνηση, σε σχέση με την άρση των περιοριστικών μέτρων, καθώς την Τρίτη στο τραπέζι τέθηκαν μόνο τα περιοριστικά μέτρα τα οποία θα αρθούν κατά την τρίτη φάση, από τις 9 Ιουνίου και εντεύθεν. Η τέταρτη και τελευταία φάση των χαλαρώσεων θα συζητηθεί σε επόμενη φάση και σε αυτήν θα εμπίπτουν οι δεξιώσεις και οι γάμοι. Η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή φαίνεται να είναι θετική σε περαιτέρω χαλαρώσεις, όπως το να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που θα συμμετέχουν σε τέτοιου είδους γεγονότα. Την ίδια ώρα, ωστόσο, εκ μέρους της Κυβέρνησης εκφράζονται ακόμα κάποιοι ενδοιασμοί ως προς τούτο, με αποτέλεσμα οι γάμοι και οι δεξιώσεις να τελούν υπό το καθεστώς των περιοριστικών μέτρων. Παρ’ όλ’ αυτά, αναμένεται ότι θα βρίσκονται στην ατζέντα της επόμενης φάσης της χαλάρωσης, καθώς η επιστημονική ομάδα βλέπει ότι μέχρι και το Φθινόπωρο, περίοδος κατά την οποία έχουν προγραμματιστεί πολλοί γάμοι οι οποίοι αναβλήθηκαν την άνοιξη και το καλοκαίρι, δεν θα υφίστανται οποιοιδήποτε περιορισμοί, νοουμένου ότι η επιδημιολογική εικόνα θα το επιτρέπει.

Τα οδοφράγματα

Το θέμα της επαναλειτουργίας των οδοφραγμάτων φαίνεται ότι έχει έρθει η ώρα να τεθεί στο μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών και της Κυβέρνησης. Από τα επίσημα στοιχεία, προκύπτει ότι η επιδημιολογική εικόνα στα κατεχόμενα είναι πολύ καλή, καθώς εδώ και πάνω από έναν μήνα δεν ανακοινώνουν περιστατικά της νόσου COVID-19, ωστόσο από την δική μας πλευρά φαίνεται ότι εκφράζονται κάποιες επιφυλάξεις. Συγκεκριμένα, όπως είπε ο καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης, οι «αρχές» των κατεχομένων έχουν πραγματοποιήσει περίπου έξι χιλιάδες εργαστηριακές εξετάσεις σε σύνολο πληθυσμού 360 χιλιάδων ατόμων, την στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία διενήργησε 120 χιλιάδες εξετάσεις, σε πληθυσμό σχεδόν 900 χιλιάδων ατόμων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση η οποία έγινε από τουρκοκυπριακής πλευράς στο πλαίσιο της δικοινοτικής τηλεδιάσκεψης, λέχθηκε ότι στα κατεχόμενα ακολουθείτο κυρίως η τακτική της ιχνηλάτησης των επαφών, ενώ πραγματοποιήθηκαν και δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού και σε επιχειρήσεις. Όσον αφορά στην καταλληλότητα των τεστ, οι Τουρκοκύπριοι επιδημιολόγοι ανέφεραν ότι ακολουθούσαν την μέθοδο της μοριακής εξέτασης PCR, ωστόσο χρησιμοποιούσαν και τα «γρήγορα τεστ» αντισωμάτων, τα οποία δεν χρησιμοποιούν πλέον, ούτε συμπεριλαμβάνουν τα αποτελέσματά τους σε αυτά των επιβεβαιωμένων περιστατικών κορωνοϊού που έχουν ανακοινώσει μέχρι σήμερα. Ωστόσο, σύμφωνα με την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, δεν φαίνεται ότι πρέπει να εμπνέει ανησυχία η κατάσταση στα κατεχόμενα, καθώς αν υπήρχε οτιδήποτε το μεμπτό, δεν θα μπορούσαν να αποκρύπτουν κρούσματα και την επιβάρυνση του συστήματος υγείας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Έντυπη Έκδοση

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση