ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δρ Α. Ηλία: Από σπάνια επιπλοκή ο θάνατος του βρέφους στο Μακάρειο

Η οικογένεια καταγγέλλει δημόσια ότι υπήρξε ιατρική αμέλεια λόγω κορωνοϊού, με τον Δ/ντή της Παιδιατρικής του νοσοκομείου να απορρίπτει τους ισχυρισμούς

Σε σοβαρή και πολύ σπάνια επιπλοκή που μπορεί να προκαλέσει η ασθένεια του κοκκύτη στα βρέφη οφείλεται ο θάνατος δίμηνου βρέφους στο Μακάρειο Νοσοκομείο, σύμφωνα με τον διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής, Δρ Αβραάμ Ηλία. Η οικογένεια του παιδιού καταγγέλλει δημόσια ότι η τραγική κατάληξή του οφείλεται σε ιατρική αμέλεια, υποστηρίζοντας ότι το βρέφος δεν έτυχε της απαραίτητης προσοχής από τους θεράποντες ιατρούς του.

Συγκεκριμένα, η μητέρα του παιδιού, σε δηλώσεις που παραχώρησε τηλεοπτικά, κατήγγειλε ότι από τις 14 Απριλίου, όταν εισήχθη το βρέφος στο νοσοκομείο, τού έγινε δειγματοληψία για κορωνοϊό, αλλά μέχρι τις 16 Απριλίου που ήταν έτοιμο το αποτέλεσμα, οι γιατροί δεν εισήλθαν στον ειδικό θάλαμο για να το εξετάσουν. Όπως ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha Κύπρου, είναι αδιανόητο, υπό τον φόβο του κορωνοϊού, να παραμελούνται όλα τα υπόλοιπα περιστατικά. Μάλιστα, η οικογένεια του παιδιού αναφέρει ότι θα κινηθεί νομικά, μετά την τραγική εξέλιξη.

Η απάντηση

Κληθείς από την «Κ» ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακαρείου Νοσοκομείου, Δρ Αβραάμ Ηλία, να εξηγήσει τι έγινε, ανέφερε ότι το βρέφος δυστυχώς χάθηκε εξαιτίας μιας σπάνιας επιπλοκής που προκαλεί ο κοκκύτης. Συγκεκριμένα, είπε, το παιδί παραπέμφθηκε στο Μακάρειο στις 14 Απριλίου από την παιδίατρό του για εισαγωγή και αμέσως νοσηλεύτηκε στον ειδικό θάλαμο για ασθενείς με κορωνοϊό, λόγω του ότι παρουσίαζε επίμονο βήχα, ωστόσο από την ίδια μέρα το παιδί βγήκε θετικό στον κοκκύτη, ενώ θετικό ήταν και το δείγμα που ελήφθη από την μητέρα του.

Για την ασθένεια αυτή, εξήγησε ο Δρ Ηλία, δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, παρά μόνο συμπτωματική. Στο βρέφος χορηγήθηκε αντιβίωση, όχι για να βοηθήσει το ίδιο, αλλά ως μέτρο πρόληψης της μετάδοσης του κοκκύτη σε άλλα άτομα. Στις 17 Απριλίου κι ενώ το τεστ για κορωνοϊό ήταν αρνητικό, το παιδί μεταφέρθηκε σε άλλο παιδιατρικό θάλαμο, ενώ ήταν σε καλή κατάσταση, είπε ο Δρ Ηλία, χωρίς να παρουσιάσει οποιαδήποτε άλλη επιπλοκή. Στις 21 Απριλίου το βρέφος υποβλήθηκε σε ακτινογραφία καθώς παρουσίασε πνευμονία, επίπτωση που μπορεί να προκαλέσει ο κοκκύτης, είπε ο Δρ Ηλία, έτσι του χορηγήθηκε ενδοφλέβια αντιβίωση. Την ίδια ημέρα, οι εργαστηριακές εξετάσεις του βρέφους έδειξαν ότι τα λευκά του αιμοσφαίρια ήταν σε πιο ψηλά, αλλά όχι επικίνδυνα, επίπεδα. Την επομένη, η κλινική του εικόνα επιδεινώθηκε, αφού παρουσίασε αναπνευστική δυσχέρεια, γι’ αυτό μεταφέρθηκε στην Εντατική Παίδων, ενώ απότομη και μεγάλη αύξηση παρουσίασαν τα λευκά του αιμοσφαίρια.

Αυτή είναι μια σπάνια επιπλοκή του κοκκύτη με θνητότητα πάνω από 90%, ωστόσο με την μεταφορά του στην ΜΕΘ, δεν διασωληνώθηκε, είπε ο Δρ Ηλία, αλλά τοποθετήθηκε σε ένα βοηθητικό μηχάνημα. Έγιναν ξανά αναλύσεις στο παιδί, αλλά το απόγευμα της 22ας Απριλίου κρίθηκε αναγκαία η διασωλήνωσή του, αφού η κατάστασή του επιδεινώθηκε και τα λευκά του αιμοσφαίρια αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο, φτάνοντας σε επίπεδο μη συμβατό με την ζωή. Μάλιστα, συνέχισε, έγιναν προσπάθειες ώστε να μειωθούν τα λευκά αιμοσφαίρια, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Εξαιτίας των πιο πάνω, το βρέφος τελικά υπέκυψε, ανέφερε ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακαρείου Νοσοκομείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X