ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βαλεντίνος Σιλβέστρος στην «Κ»: Πιο δύσκολη η ιχνηλάτηση μετά την άρση των μέτρων

Ο επιδημιολόγος, αποκαλύπτει στην «Κ» τις έντονες στιγμές της επικοινωνίας του με θετικά κρούσματα

Newsroom K

Η διαδικασία της ιχνηλάτησης οδήγησε τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης στον εντοπισμό του 60% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κύπρο, μέχρι σήμερα, ωστόσο πρόκειται για μια εξαντλητική και επίπονη δουλειά. Ο επιδημιολόγος Πεδίου και επικεφαλής της διαδικασίας της ιχνηλάτησης, Βαλεντίνος Σιλβέστρος, σε συνέντευξή του στην «Κ», μιλάει για τις στιγμές που τον σημάδεψαν και αυτές που τον κατέβαλαν ψυχολογικά. Εξηγεί, παράλληλα, για ποιο λόγο καθίσταται δυσκολότερη, πλέον, η διαδικασία της ιχνηλάτησης και στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα προς τους πολίτες, ώστε να μη βρεθούμε ξανά σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Τέλος, θυμάται τις στιγμές που τον συγκλόνισαν, όπως την επικοινωνία του με άτομα τα οποία τελικά κατέληξαν.

–Ποια διαδικασία ακολουθείται για τη διαδικασία της ιχνηλάτησης και ποια εργαλεία σας βοηθούν για την επίτευξη του καλύτερου αποτελέσματος;

–Η ιχνηλάτηση ξεκινά από τη στιγμή που έρχεται το αποτέλεσμα από τα μικροβιολογικά εργαστήρια. Με το που έρχεται θετικό αποτέλεσμα, φτάνει αμέσως στα χέρια μου, για να ξεκινήσω τη διαδικασία. Προτιμώ να αναφερθώ σε μεθόδους ιχνηλάτησης, παρά σε εργαλεία. Εξαρτάται από την περίπτωση: αν ένα κρούσμα έχει ταξιδέψει, γίνεται η ιχντηλάτηση στο αεροπλάνο, αν πρόκειται για μαθητή, πρέπει να γίνει ιχνηλάτηση στην τάξη του, στηγειτονιά, στους φίλους του, στις αθλητικές του δραστηριότητές και φυσικά στην οικογένειά του. Η διαδικασία αυτή μπορεί να περιπλέξει πολύ το θέμα. Επίσης, αξιοποιούμε τη βοήθεια πολλών συνεργατών και εμπλέκουμε διάφορους άλλους φορείς κάθε φορά. Γίνονται τηλεφωνικές επικοινωνίες με τις επαφές, οι οποίες μας δηλώθηκαν από το ίδιο το κρούσμα και γίνεται αξιολόγηση της επαφής από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης. Προσωπικά, έχω εμπειρία σε θέματα δημόσιας υγείας και ευτυχώς είμαι στο Υπουργείο Υγείας από την αρχή της πανδημίας για την οργάνωση της διαδικασίας της ιχνηλάτησης.

Διαβάστε την συνέντευξη στον Γιάννο Λύτρα στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση