ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Covid-19 - Συνεχίζεται η αγωνία στα κατεχόμενα

732 πλέον ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων στα κατεχόμενα.

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Μαζί με τις ελεύθερες περιοχές και στα κατεχόμενα συνεχίζεται η αγωνία της κοινωνίας και των ειδικών για την μετεξέλιξη της πανδημίας του Covid -19. Παρά την μείωση των νέων κρουσμάτων κατά τις τελευταίες ημέρες, το κλίμα προβληματισμού διαιωνίζεται και η κοινωνία προβληματίζεται για την επόμενη ημέρα στο μέτωπο της πανδημίας.

Σύμφωνα με τους αριθμούς του «Υπουργείου Υγείας» στις 24 Σεπτεμβρίου ο αριθμός των κρουσμάτων στα κατεχόμενα έφτασε τα 732. Η θεραπεία 532 ασθενών συνεχίζεται σε «νοσοκομεία» των κατεχομένων. Ορισμένοι ασθενείς έχουν σταλεί στην Τουρκία και θα συνεχίσουν την θεραπεία τους εκεί.

34 ασθενείς σε «κέντρο πανδημίας»

Στο «Κέντρο Πανδημίας» αυτή την στιγμή νοσηλεύονται 34 ασθενείς. Η κατάσταση ενός ασθενή κρίνεται ως κρίσιμη και συνεχίζεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας. μΣτα κατεχόμενα ο αριθμός των θανάτων από τον κορωνοϊό παραμένει 4.

Η παραπάνω εικόνα δεν εφησυχάζει τους ιατρούς και επιστήμονες της τ/κ κοινότητες. Και αυτό διότι, παρά την μείωση των κρουσμάτων κατά τις τελευταίες ημέρες, σε πολλά μέτωπα η τ/κ πλευρά εξακολουθεί να φέρει μεγάλα κενά και αδυναμίες.

Έρχεται νέο «νοσοκομείο»

Η δημιουργία του νέου «νοσοκομείου πανδημίας» που χρηματοδοτεί η κυβέρνηση της Τουρκίας συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς στην κατεχόμενη Λευκωσία. Η λειτουργία του αναμένεται κατά τις επόμενες εβδομάδες.

Τ/κ ιατροί και επιστήμονες δηλώνουν ότι η τ/κ κοινότητα δεν πρόκειται να εξασφαλίσει νέα περιθώρια ανάσας μέχρι την στιγμή της λειτουργίας του νέου νοσοκομείου. Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι το νέο νοσοκομείο δεν πρόκειται να λύσει όλα τα μεγάλα προβλήματα από μόνο του. Για αρκετό χρονικό διάστημα ολόκληρη η τ/κ κοινότητα πρέπει να παραμείνει ευθυγραμμισμένη με τα αυστηρά μέτρα προστασίας.

Ο προβληματισμός

Το προηγούμενο διάστημα, από διάφορα σημεία των κατεχομένων έφταναν πληροφορίες που έδειχναν ότι οι τ/κ δεν τηρούν τα βασικά μέτρα προστασίας. Αυτή η εικόνα φαίνεται πως έχει αλλάξει το τελευταίο διάστημα, με την προστατευτική μάσκα να επιστρέφει σε όλους τους δημόσιους χώρους. Ωστόσο, οι τ/κ ειδικοί επισημαίνουν ότι τα μέτρα προστασίας έχουν έρθει για να μείνουν στην ζωή μας για αρκετό χρονικό διάστημα.

Νέα μέτρα και τεστ

Εξαιτίας της συνεχιζόμενης πανδημίας, στα κατεχόμενα έχουν περιοριστεί οι πτήσεις προς και από την Τουρκία. Επίσης, στα εκπαιδευτικά ιδρύματα γίνεται προσπάθεια για εξ’αποστάσεως εκπαίδευση και διδασκαλία. Σε ορισμένα δε, σημεία των κατεχομένων όπου προηγουμένως έχουν παρατηρηθεί αρκετά κρούσματα λαμβάνονται ειδικά μέτρα.

Ας σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας της σοβαρότητας της όλης κατάστασης η «κυβέρνηση» προχώρησε στην αύξηση των τεστ PCR. Σε καθημερινή βάση πλέον ο αριθμός των τεστ που διεξάγονται είναι τετραψήφιος. Στις 24 Σεπτεμβρίου ο συνολικός αριθμός των τεστ από την αρχή της πανδημίας έφτασε τα 162.027.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Έχει γίνει ιχνηλάτηση όλων των άλλων μελών του προσωπικού με τα οποία το συγκεκριμένο άτομο έχει έρθει σε επαφή κατά την τελευταία βδομάδα, αναφέρει ανακοίνωση της Επιτροπής

Κρούσμα κορωνοϊού στη ΔΕΑ

Όλα τα μέλη του προσωπικού που ήρθαν σε στενή επαφή με το εν λόγω άτομο, έχουν τεθεί σε αυστηρό αυτοπεριορισμό για 14 ημέρες ...
Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ
 |  ΥΓΕΙΑ
X