ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Test To Stay και εκτός σχολείων - Αλλάζει τα δεδομένα της καραντίνας;

Τι δείχνει η πρόθεση για ευρύτερη εφαρμογή του

Του Ανδρέα Κόκκινου

Έχοντας ξεσηκώσει σωρεία αντιδράσεων και διενέξεων πριν καλά-καλά εφαρμοστεί -ιδιαίτερα για την έναρξη της εφαρμογής του σε σχολικές μονάδες- το μωσαϊκό του Test To Stay ενδέχεται να αποτελεί το μίτο για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Όπως ανακοινώθηκε και διά στόματος του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, υπάρχει η πρόθεση -ακόμη και από την ερχόμενη Τετάρτη- να προωθηθεί η εφαρμογή του και εκτός σχολικών μονάδων, με συγκεκριμένες αναφορές σε υγειονομικούς υπαλλήλους αλλά και σώματα ασφαλείας. Το γεγονός ότι η χρησιμοποίηση του σε σχολεία θα είναι προαιρετική, το θέτει αυτόματα σε πιλοτική λειτουργία δίνοντας αυτόματα ενδείξεις για ένα μεγαλύτερης κλίμακας πλάνο που αφορά ουσιώδεις -και όχι μόνο- υπηρεσίες.

Μιλώντας στην «Καθημερινή» ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, επιχείρησε να αποσαφηνίσει το σκηνικό και απαντώντας στο ερώτημα «Αν και κατά πόσο ή ευρύτερη εφαρμογή του Test To Stay αποτελεί την αρχή του τέλους της πανδημίας, καθώς και την έναρξη ενός μοτίβου συμπεριφοράς και μέτρων κατά ενδημικού ιού και όχι μίας πανδημίας που μαστίζει ολόκληρο τον πλανήτη.»

Ο ίδιος θέλησε αρχικά να υπογραμμίσει πως παρά την όποια βελτίωση παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, συνεχίζουμε να έχουμε «κολλήσει» κάπως αφού τα ημερήσια επιβεβαιωμένα περιστατικά κυμαίνονται λίγο πάνω από τις 2,000. «Το σκηνικό είναι ακόμη εντελώς απρόβλεπτο και παρά τα όποια χαμόγελα, ενημερωθήκαμε για τον εντοπισμό της νέας υποπαραλλαγής. Το νέο αυτό στέλεχος παρουσιάζει αρχικά αρκετά κοινά σημεία με την Όμικρον, όμως επειδή βρίσκεται ακόμη ερευνητικά σε πολύ πρώιμο στάδιο δεν έχει διασαφηνιστεί εάν είναι πιο επιθετική, πιο νοσογόνος ή αν τα εμβόλια παρέχουν τα απαιτούμενα αντισώματα απέναντί της» πρόσθεσε.

Εν συνεχεία παραδέχθηκε πως η ευρύτερη ενδεχόμενη εφαρμογή του Test To Stay καταδεικνύει μία μεγαλύτερη άνεση στον τρόπο αντιμετώπισης του κορωνοιού καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Δεν θα πρέπει πλέον να ορίζει τον τρόπο ζωής μας». Συμφώνησε όμως παράλληλα με τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας λέγοντας πως είναι ακόμη νωρίς για να τεθεί επί τάπητος ενδημικός τρόπος αντιμετώπισης και κάτι τέτοιο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί κλιμακωτά και με φειδώ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Κόκκινου

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση