ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επικίνδυνη έξαρση του ιού χωρίς σοβαρά περιστατικά - Πώς εξηγείται

Τι αναφέρει ο δρ Βωνιάτης και ο δρ Καραγιάννης στην «Κ»

Με τις αλυσίδες μετάδοσης του ιού να ενισχύονται σε Λεμεσό, Λευκωσία αλλά και Λάρνακα σε συνάρτηση με την αύξηση των κρουσμάτων που παρουσιάζεται τις τελευταίες ημέρες, προκύπτει θετική εικόνα τουλάχιστον μέχρι στιγμής σε ότι αφορά στην σοβαρότητα των περιστατικών. Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) δεν νοσηλεύεται κανένας ασθενής ενώ μέχρι στιγμής στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου ο αριθμός των ασθενών ανέρχεται στους τέσσερις με την κατάσταση της υγείας τους να χαρακτηρίζεται ως καλή.

Σύμφωνα με τον Επιδημιολόγο δρ Μιχάλη Βωνιάτη, «η μέση ηλικία αυτών των ατόμων είναι πιο μικρή και έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά». Αυτός είναι και ο λόγος που φαίνεται ότι η Κύπρος δεν έχει βρεθεί ακόμη τουλάχιστον ενώπιον σοβαρών περιστατικών κορωνοϊού.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το μέλος της επιστημονικής ομάδας, δρ Πέτρος Καραγιάννης. «Είναι νωρίς να δούμε βαριά περιστατικά. Συνήθως περνούν περίπου 7-8 ημέρες πριν τα βαριά συμπτώματα. Αυτοί που θα χρειαστούν οξυγόνο θα το δείξουν με την συμπτωματολογία που αναπτύσσουν. Θα μπορούσε να συμβεί πράγμα που απευχόμαστε. Ωστόσο, μέχρι στιγμής τα κρούσματα που προέκυψαν ανήκουν σε σχετικά νεαρές ηλικιακές ομάδες, από 20 μέχρι 40 ετών. Επομένως, παρουσιάζουν πιο ήπια συμπτώματα. Ελπίζω η ηλικιακή ομάδα που είναι η πιο επικίνδυνη ελπίζω να μην εκτεθεί στην παρούσα φάση, δηλαδή τα άτομα άνω των 70 ετών και αυτά που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες».

Πάντως, ο δρ Βωνιάτης τονίζει ότι η παρακολούθηση της κατάστασης θα πρέπει να είναι συνεχής ώστε να μην εκτροχιαστεί. Σύμφωνα με τον ίδιο είναι εμφανές ότι ο ιός επανήλθε στην κοινότητα και θα πρέπει να τηρηθούν από όλους ανεξαιρέτως και αυστηρά τα μέτρα προστασίας.

Από την πλευρά του ο δρ Καραγιάννης σημειώνει ότι είμαστε ενώπιον μίας έξαρσης του ιού στην Κύπρο και θα πρέπει να περιοριστεί ώστε να μην εξελιχθεί σε δεύτερο κύμα.

Η επίδραση των υψηλών θερμοκρασιών στη μεταδοτικότητα

Σε ότι αφορά στις υψηλές θερμοκρασίες και στο κατά πόσο επιδρούν σε ότι αφορά στη μεταδοτικότητα του ιού, ο δρ Καραγιάννης σημειώνει ότι ο ιός φαίνεται ότι μεταδίδεται κυρίως σε εσωτερικούς χώρους όπου υπάρχει στενή επαφή. Σε εξωτερικούς χώρους ναι μεν η μεταδοτικότητα δεν είναι τόσο μεγάλη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών ωστόσο τα μέτρα θα ήταν καλό τα μέτρα προστασίας να λαμβάνονται ακόμη π.χ και στις παραλίες, όπως τονίζει ο δρ Μιχάλης Βωνιάτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X