ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ετοιμάζονται για εμβολιασμούς Τουρκία και κατεχόμενα

Προσπάθεια τουρκικής κυβέρνησης και τ/κ ηγεσίας για να ξεκαθαρίσει η συνολική εικόνα

Μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο Τουρκία και τουρκοκυπριακή κοινότητα ετοιμάζονται για την επόμενη φάση της αντιμετώπισης της πανδημίας του Covid-19, αυτή του εμβολιασμού. Η Άγκυρα ανακοινώνει ότι προχωρά σταδιακά στην φάση του εμβολιασμού, την ώρα που η τ/κ πλευρά επιχειρεί να αφήσει πίσω της το κλίμα σύγχυσης και αβεβαιότητας σχετικά με την διαχείριση της πανδημίας και να εστιάσει στην νέα φάση.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι σύντομα αναμένονται στην χώρα του δόσεις του εμβολίου, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ο κ. Ερντογάν προέτρεψε το κοινό να συμμετάσχει μαζί του στην εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού. «Έχω ήδη ανακοινώσει ότι θα εμβολιαστώ μετά από προσευχή την Παρασκευή στο Τζαμί της Αγίας Σοφίας. Προέτρεψα το κοινό να επιδείξει ευαισθησία (σε αυτό το θέμα)», δήλωσε ο κ. Ερντογάν σε Τούρκους δημοσιογράφους.

Ξεκινούν εμβολιασμοί στην Τουρκία

Η δήλωση του κ. Ερντογάν ήρθε λίγο μετά την σχετική ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας της Τουρκίας για την δρομολόγηση της εκστρατείας μαζικού εμβολιασμού στην Τουρκία. Ο Υπουργός Υγείας της Τουρκίας Φαχρεττίν Κοτζά μοιράστηκε το βασικό πλαίσιο του προγράμματος εμβολιασμού Covid-19 την Πέμπτη, αναφέροντας ότι οι επαγγελματίες υγείας θα είναι η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί στην Τουρκία, μετά από ασθενείς με κορωνοϊό που είναι άνω των 65 ετών.

Ο κ. Κοτζά ανέφερε ότι η Τουρκία διαθέτει ισχυρή υποδομή εμβολιασμού, η οποία συνέχισε να λειτουργεί ακόμα και στην κορύφωση της πανδημίας καθώς η χώρα ολοκλήρωσε επιτυχώς το 98 τοις εκατό των παιδικών εμβολιασμών από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα. Το τουρκικό υπουργείο Υγείας παρουσιάζει επί του παρόντος σχέδιο για τη χρήση νοσοκομείων, κέντρων υγείας της οικογένειας, κοινοτικών κέντρων υγείας, φαρμακείων και άλλων ιδρυμάτων υγείας για τη διαδικασία εμβολιασμού.
Δυο εμβόλια

Η πρώτη παρτίδα κινεζικού εμβολίου Sinovac αναμένεται να φτάσει στην Τουρκία τις προσεχείς ημέρες. Θα δοκιμαστεί για δύο εβδομάδες στα εργαστήρια της Υπηρεσίας Φαρμάκων και Ιατρικών Συσκευών της Τουρκίας, ενός κυβερνητικού ιδρύματος την υψηλότερη υγειονομική αρχή όσον αφορά την ιατρική ασφάλεια σε προϊόντα υγείας, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων και εμβολίων.

Δεδομένου ότι η τουρκική κυβέρνηση είναι ανοικτή στην αγορά εμβολίων Covid-19 που παράγονται από άλλες χώρες, η διαδικασία δοκιμών θα απαιτηθεί για όλα τα υποψήφια εμβόλια, συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου που αναπτύχθηκε από την Pfizer.

Η Τουρκία ενέκρινε τις δοκιμές φάσης 3 των εμβολίων Pfizer και Sinovac, προκειμένου να διαπιστωθεί το πόσο αποτελεσματικές και ασφαλείς είναι και τα δύο υποψήφια εμβόλια για Τούρκους πολίτες. Η πρώτη παραγγελία άφιξης θα φτάνει τα 40 εκατομμύρια δόσεις για τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο. Ο κ. Κοτζά ανέφερε επίσης, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται εν μέσω διαπραγματεύσεων και με άλλες επιχειρήσεις οι οποίες προσφέρουν εμβόλια σύμφωνα με τα τουρκικά πρότυπα υγείας. Το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από Τούρκους επιστήμονες, ανέφερε ο κ. Κοτζά, θα εξεταστεί επίσης για το κυβερνητικό πρόγραμμα και ότι ο εμβολιασμός δεν πρόκειται να είναι υποχρεωτικός στην Τουρκία.

Κατεχόμενα: Ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία

Η τουρκοκυπριακή κοινότητα παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τόσο τις εξελίξεις στο μέτωπο του νέου ιού στην Τουρκία όσο και την άφιξη των πρώτων εμβολίων από την ΕΕ στην Κύπρο. Οι τελευταίες πληροφορίες της «Κ» θέλουν την τ/κ πλευρά να ετοιμάζεται να δεχθεί εμβόλια τόσο από την Τουρκία όσο και από την ΕΕ, δια μέσου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την παρούσα στιγμή, στα κατεχόμενα επικρατεί κλίμα σύγχυσης σε ότι αφορά τον οδικό χάρτη της τ/κ ηγεσίας για τους μαζικούς εμβολιασμούς. Τ/κ ιατροί, επιστήμονες και πολίτες εκφράζουν προβληματισμό για το γεγονός ότι η «κυβέρνηση» δεν έχει ξεκαθαρίσει το πότε και πως θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στα κατεχόμενα.

Οι τελευταίες πληροφορίες της «Κ» θέλουν την «κυβέρνηση» του Ερσάν Σανέρ να αναμένει την έναρξη της διαδικασίας του εμβολιασμού στην Τουρκία για να λάβει τις τελικές αποφάσεις της στο συγκεκριμένο ζήτημα. Την ίδια στιγμή ωστόσο, η τ/κ πλευρά δεν κλείνει την πόρτα και στο εμβόλιο που έχει φτάσει ήδη στο νησί από την ΕΕ.

Τ/κ πηγές που παρακολουθούν το όλο ζήτημα δηλώνουν ότι η τ/κ πλευρά έχει πραγματοποιήσει ήδη τις πρώτες επαφές για το ζήτημα των εμβολίων με την ε/κ πλευρά. Ωστόσο, οι πηγές δεν μοιράζονται λεπτομέρειες για αυτές τις επαφές και αφήνουν αναπάντητο το ερώτημα για το αν η τ/κ πλευρά μέχρι στιγμής έχει καταθέσει συγκεκριμένο οδικό χάρτη, αριθμούς, στρατηγική, αναγκαίες λεπτομέρειες κ.ο.κ. για τους εμβολιασμούς ή όχι.

Παρά το κλίμα ασάφειας, όλες οι τ/κ πηγές προβάλλουν την άποψη ότι οι εμβολιασμοί στο βόρειο κομμάτι της Κύπρου δεν πρόκειται να καθυστερήσουν καθώς η γενική εικόνα της πανδημίας χειροτερεύει σε ολόκληρη την Κύπρο και τις τελευταίες εβδομάδες τα δεδομένα στα κατεχόμενα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εφησυχασμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση