ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού - Τα κύρια συμπτώματα της νέας μετάλλαξης

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τη νέα μετάλλαξη «FLiRT» - Που ανιχνεύθηκε και πως έφτασε στην Ευρώπη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο κορωνοϊός βρίσκει για ακόμη μια χρονιά σύμμαχο τις ζέστες του καλοκαιριού με αποτέλεσμα να παρατηρείται έντονη έξαρση κρουσμάτων την τελευταία περίοδο. Η έλευση των τουριστών, αλλά και η χρήση των κλιματιστικών σε αίθουσες με αρκετό κόσμο, όπως ήταν αναμενόμενο, αύξησαν τα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ η νέα μετάλλαξη φέρνει μαζί της τον έντονο βήχα ως το κύριο σύμπτωμα.

Αυτό που προκαλεί πονοκέφαλο στους ειδικούς είναι η νέα μετάλλαξη του ιού που μέρα με τη μέρα αναπτύσσεται σε Ελλάδα και Κύπρο. Ο κ. Πέτρος Καραγιάννης, Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας μίλησε στην «Κ» για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη νέα αυτή μετάλλαξη, τα κύρια συμπτώματά που εμφανίζονται, όπως και το βαθμό μεταδοτικότητας και επιθετικότητας. Αρχικά, σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, η νέα αυτή μετάλλαξη, που φέρει το όνομα «FLiRT», ανιχνεύθηκε στις ΗΠΑ, προς το τέλος του Απρίλη και στη συνέχεια αναπτύχθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη. Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα που έδωσε στην «Κ» ο κ. Καραγιάννης αναφέροντας πως πριν από δύο βδομάδες παρουσιάστηκε έντονη μεταδοτικότητα στην Ελλάδα λόγω της έντονης τουριστικής κίνησης.

Η μετάλλαξη «FLiRT» εντοπίζεται ως η κυρίαρχη ομάδα του ιού που μαζί με άλλες αναπτύσσονται αυτή την περίοδο. Η νέα αυτή παραλλαγή του κορωνοϊού παρουσιάζει υψηλό δείκτη μεταδοτικότητας, αλλά δεν είναι τόσο νοσηρή, εξαρτάται βέβαια και από το κάθε άτομο, τονίζει ο κ. Καραγιάννης. Όσον αφορά τα κύρια συμπτώματα της μετάλλαξης, αυτά είναι τα εξής:

  • Έντονος παρατεταμένος βήχας
  • Πυρετός
  • Ζαλάδες

Ο Καθηγητής επισήμανε ότι ο ιός θα είναι μαζί μας και αυτό το καλοκαίρι, χωρίς να συντρέχει κάποια ιδιαίτερη ανησυχία, φτάνει να τηρούνται τα μέτρα που πρέπει για να μειώνεται ο δείκτης μεταδοτικότητας. Ο κ. Καραγιάννης σημείωσε πως οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικές σε κλειστούς χώρους, χρησιμοποιώντας τη μάσκα τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση