ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΓεΣΥ - Τι ισχύει με τις αλλαγές στα παραπεμπτικά

Έρχονται αλλαγές και στα χρόνια παραπεμπτικά

Της Ιωάννας Κυριάκου

Την αλλαγή του αριθμού των επισκέψεων των βραχυπρόθεσμων παραπεμπτικών σε ειδικούς ιατρούς από τρεις (3) σε δύο (2) επισκέψεις ανά παραπεμπτικό, ανακοίνωσε την Δευτέρα (20/09) ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ). Ο Διευθυντής του Οργανισμού, κ. Αντρέας Παπακωνσταντίνου, προέβη σε διευκρινίσεις για την εν λόγω ρύθμιση, τονίζοντας ότι στόχος είναι η δημιουργία του αισθήματος της προσοχής και η αντιμετώπιση της υπερβολής.

Μιλώντας στην «Κ», ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι με το βραχυπρόθεσμο παραπεμπτικό οι ασθενείς θα δικαιούται να επισκεφθούν τον ειδικό του ιατρό δύο φορές, είτε να επισκεφθούν δύο διαφορετικούς ειδικούς ιατρούς.

Η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνει και τα παραπεμπτικά που έχουν ήδη εκδοθεί. Δηλαδή ανεξάρτητα με το πότε εκδόθηκε το παραπεμπτικό, από τις 6 Οκτωβρίου 2021 το βραχυπρόθεσμο παραπεμπτικό σε ειδικούς ιατρούς θα έχει ισχύ για δύο (2) επισκέψεις. Η χρονική διάρκεια του παραπεμπτικού παραμένει η ίδια και είναι για έξι (6) μήνες.

Εάν ένας ασθενής θέλει να εξασφαλίσει και τρίτη επίσκεψη τότε αυτό που πρέπει να κάνει, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, είναι να απευθυνθεί εκ νέου στον προσωπικό του ιατρό ο οποίος στη συνέχεια θα κρίνει κατά πόσο χρειάζεται την επιπρόσθετη επίσκεψη. Εάν αυτό κριθεί αναγκαίο τότε ο προσωπικός ιατρός θα εκδώσει στον ασθενή τρίτο παραπεμπτικό το οποίο θα ισχύει επίσης για δύο επισκέψεις.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε παράλληλα ότι εάν ένας ασθενής επιλέξει να μην ακολουθήσει την πορεία που προτείνει ο Οργανισμός, δηλαδή δια μέσω του προσωπικού ιατρού και επιλέξει την απευθείας πρόσβαση, τότε αυτός θα επιβαρυνθεί με επιπλέον €25 αντί για €6.

Έρχονται αλλαγές και στα χρόνια παραπεμπτικά

Τα μακροχρόνια παραπεμπτικά αποτελούν εξαίρεση από την νέα ρύθμιση, ωστόσο ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι αναμένεται να γίνουν και σε αυτή την περίπτωση αλλαγές στον αριθμό των επισκέψεων. Συγκεκριμένα, ο προσωπικός ιατρός θα μπορεί να καθορίζει τον αριθμό των επισκέψεων, αναλόγως με την κρίση του και την πάθηση του ασθενή. Η εν λόγω ρύθμιση βρίσκεται υπό αξιολόγηση και θα ανακοινωθεί όταν ετοιμαστεί το σύστημα πληροφορικής.

Υπενθυμίζεται ότι στις περιπτώσεις όπου υπάρχει ανάγκη συχνής και μακροχρόνιας παρακολούθησης ασθενή από ειδικό ιατρό συγκεκριμένης ειδικότητας, τότε ο προσωπικός ιατρός μπορεί να εκδώσει το μακροχρόνιο παραπεμπτικό το οποίο έχει ισχύ για μέχρι δώδεκα επισκέψεις και χρονική διάρκεια τους δώδεκα μήνες.

Το σκεπτικό της απόφασης

Κληθείς να σχολιάσει το σκεπτικό της απόφασης, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι κύριο μέλημα του ΟΑΥ είναι να δημιουργήσει ένα αίσθημα προσοχής αλλά και καταπολέμησης της υπερβολής. «Θέλουμε να μαζέψουμε την κατάσταση. Θεωρούμε ότι με δύο επισκέψεις ο ασθενής μπορεί να κάνει την δουλειά του. Αν όμως θέλει και τρίτη, τότε θα πρέπει να την πληρώσει», εξήγησε, προσθέτοντας ότι αν οι ασθενείς προχωρούν σε αχρείαστες επισκέψεις οι ειδικοί γιατροί δεν θα μπορούν να προγραμματίζουν έγκαιρα ραντεβού για αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη, λόγω των αυξημένων επισκέψεων.

Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι η ρύθμιση αυτή δεν επηρεάζει την προσβασιμότητα των δικαιούχων σε ειδικούς ιατρούς εφόσον οι ιατροί θα συνεχίσουν να εκδίδουν παραπεμπτικά προς τους ειδικούς γιατρούς όταν κρίνουν ότι αυτό είναι αναγκαίο σε σχέση με την κατάσταση υγείας του ασθενή.

Υπό συνεχή αξιολόγηση το μέτρο

Η αλλαγή του αριθμού των επισκέψεων των βραχυπρόθεσμων παραπεμπτικών σε ειδικούς ιατρούς βρίσκεται υπό συνεχή αξιολόγηση και πάρθηκε στα πλαίσια μιας δέσμης μέτρων που αξιολόγησε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ για να κάνει το ΓεΣΥ πιο παραγωγικό και αποδοτικό. Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως πρόκειται για ένα πείραμα το οποίο θα διαφανεί στην πορεία αν θα βοηθήσει ασθενείς, προσωπικούς και ειδικούς ιατρούς, περιορίζοντας τις αχρείαστες επισκέψεις και τις καταχρήσεις. «Αν διαπιστωθεί ότι δημιουργείται ταλαιπωρία τότε θα επαναξιολογήσουμε το μέτρο», κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ιωάννας Κυριάκου

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση