ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Β’ φάση του ΓεΣΥ και το στοίχημα

Η πανδημία και οι δυσκολίες που προκάλεσε, οδήγησαν σε δίλημμα αρχικά για το αν θα έπρεπε να δοθεί παράταση ή όχι

Η δεύτερη φάση του ΓεΣΥ είναι γεγονός από την Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020, παρά το ότι οι αρμόδιες αρχές βρέθηκαν αντιμέτωπες με το δίλημμα αν θα έπρεπε να λάβει παράταση ή όχι, ένεκα της πανδημίας της νόσου COVID-19. Πλέον, στο Γενικό Σύστημα Υγείας, έχουν ενταχθεί και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια γεγονός που θα αυξήσει τον ανταγωνισμό ανάμεσα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλά σε αυτό τον τομέα θα πρέπει να υπάρξει ευγενής άμιλλα, ώστε οι υπηρεσίες υγείας να βελτιώνονται συνεχώς, κάτι που αποτελεί και στοίχημα για τον δημόσιο τομέα, σύμφωνα με τους αρμόδιους.

Στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής διάσκεψης που παραχώρησε ο Υπουργός Υγείας, ο διευθυντής και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ το μεσημέρι της Δευτέρας, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν στο πιο πάνω θέμα, καθώς και στον ρόλο που πιθανώς να χρειαστεί να επιτελέσουν δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια εάν υπάρξει ένα δεύτερο κύμα πανδημίας τους επόμενους μήνες.

Δίλημμα και υλοποίηση

Οι επιπτώσεις θα ήταν μικρότερες αν προχωρούσαμε, έστω και μερικώς, στην εφαρμογή της Β’ φάσης του ΓεΣΥ, παρά αν δεν γινόταν αυτό το βήμα, ανέφερε στην «Κ» ο Υπουργός Υγείας. «Εν μέσω πανδημίας, χρειάστηκε να λάβουμε τη δύσκολη απόφαση για την αναβολή ή όχι της έναρξης της β’ φάσης του ΓεΣΥ, οι διεργασίες για την οποία είχαν μπει σε μεγάλο βαθμό στον πάγο. Είχαμε μπροστά μας τα εξής δεδομένα: από τη μια, λόγω της έκτακτης ανάγκης που είχε να διαχειριστεί η χώρα μας, οι εισφορές στο ΓεΣΥ δεν αυξήθηκαν, και, από την άλλη, λόγω της απαγόρευσης διενέργειας χειρουργικών επεμβάσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα -πλην των έκτακτων και επειγουσών-, πολλοί ασθενείς ανέβαλαν τα προγραμματισμένα χειρουργεία τους, ενώ άλλοι είχαν προγραμματίσει τις επεμβάσεις τους για τη β’ φάση του ΓεΣΥ», είπε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Ως συνέπεια της πανδημίας, οι μειωμένες εισφορές επηρεάζουν αισθητά το ταμείο του ΟΑΥ, ενώ έπρεπε να αναπροσαρμοστούν οι αμοιβές των νοσηλευτηρίων, ανέφερε. «Αλυσιδωτά, αυτό θα αναμένετο να είχε συνέπειες στην ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, παρά τα ενθαρρυντικά μηνύματα που είχαμε τον περασμένο Ιανουάριο. Με πολλή δουλειά από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και πνεύμα συνεργασίας και κατανόησης από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και το ΠΑΣΙΝ, με ικανοποίηση ακούσαμε τη βδομάδα που μας πέρασε την απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας των νοσηλευτηρίων να ενταχθούν στο Σύστημα», εξήγησε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Κ», ο Υπουργός.

«Δεν ισχυρίζομαι ότι ξεκινούμε τη β’ φάση με τις ιδανικότερες των συνθηκών. Εξάλλου, ξεκινούμε σε μια περίοδο όπου ακόμα καλούμαστε να διαχειριστούμε την πανδημία», ανέφερε τέλος. Ωστόσο, έστειλε το μήνυμά του προς τους πολίτες ότι, παρά τα προβλήματα τα οποία αναμένεται ότι θα υπάρξουν τον πρώτο καιρό εφαρμογής και της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ, «μέχρι το τέλος του έτους, η κατάσταση θα αρχίσει να εξομαλύνεται και το ΓεΣΥ θα μπει σιγά-σιγά σε πλήρη ανάπτυξη, με ενταγμένες όλες τις υπηρεσίες και οι πολίτες της Κύπρου θα μπορούν να λαμβάνουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που δικαιούνται».

Αναμενόμενη πίεση

Στοίχημα για τα δημόσια νοσηλευτήρια αποτελεί, κατά τα λεγόμενα του διευθυντή του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Ανδρέα Παπακωνσταντίνου, το αν θα καταφέρουν να προσελκύσει σημαντικό αριθμό ασθενών, ώστε να μην υπάρξει μεγάλη ροή στα ιδιωτικά, σε βαθμό που θα τα επιβαρύνει. Όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου στην «Κ», ούτε ο ιδιωτικός, ούτε ο δημόσιος, από μόνος του ο καθένας, μπορεί να διαχειριστεί ένα τόσο μεγάλο αριθμό ασθενών.

Ερωτηθείς από την «Κ» ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, για το πώς μπορεί να διασφαλιστεί η ισορροπία στην προτίμηση των ασθενών, ανάμεσα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ώστε να μην επιβαρυνθεί κάποιος εκ των δύο, απάντησε ότι δεν είναι ο ρόλος ούτε του Υπουργείου ούτε του ΟΑΥ να ρυθμίσουν πού θα αποταθεί ο κόσμος για να λάβει υπηρεσίες υγείας. «Ακριβώς το μεγάλο πλεονέκτημα του ΓεΣΥ είναι ότι υπάρχει ελεύθερη επιλογή. Και αυτή η ελεύθερη επιλογή δημιουργεί και μια ευγενή άμιλλα μεταξύ των συμβαλλόμενων, ούτως ώστε να βελτιώνουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους για να προσελκύουν ακόμα περισσότερους, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι χθες για τα στεγανά που υπήρχαν μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Όσοι ήταν δικαιούχοι στο δημόσιο δεν μπορούσαν να αποταθούν στον ιδιωτικό τομέα.

Τώρα αυτό που εμείς ονομάζαμε «Σινικό Τείχος» έχει πέσει. Μπορεί οποιοσδήποτε να αποταθεί όπου αυτός χρήζει ότι θα λάβει την καλύτερη φροντίδα και άρα αυτό θα φέρει και βελτίωση -θεωρώ εγώ προσωπικό- στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών», εξήγησε ο κ. Ιωάννου. Το πού θα αποταθεί ο καθένας ούτε μπορούμε να το ρυθμίσουμε και ούτε είναι σωστό, επανέλαβε. «Σίγουρα τις πρώτες εβδομάδες αναμένουμε ότι αρκετός κόσμος πιθανόν να αποταθεί προς τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, αλλά σταδιακά θα υπάρξει μια εξισορρόπηση, διότι μπορεί να υπάρχει μεγάλη πίεση προς τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, λόγω του ότι πολλοί ανυπομονούσαν και ήθελαν να αποταθούν στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, θα υπάρξει διαθεσιμότητα στα δημόσια και κάπου σιγά-σιγά θα εξομαλυνθεί η κατάσταση. Αυτό όμως θα οριστεί από τους νόμους της αγοράς, δεν μπορούμε εμείς να το ρυθμίσουμε ούτε να παρέμβουμε», υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας.

Ρόλοι και πανδημία

Τέλος, σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας με υπαρκτό ενδεχόμενο αναζωπύρωσης το φθινόπωρο και κληθείς να πει πώς μπορεί να συμβάλει το ΓεΣΥ στην αντιμετώπιση ενός νέου κύματος και πως διαφοροποιείται ο ρόλος των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι σε ό,τι αφορά στους σχεδιασμούς του Υπουργείου, δεν αλλάζει κάτι «διότι για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ναυαρχίδα ήταν τα δημόσια νοσηλευτήρια. Αυτοί ήταν οι σχεδιασμοί μας και με την ανάπτυξη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, το νοσοκομείο αναφοράς, κτλ». Πρόσθεσε ότι σημαντική ήταν η συμβολή και του ιδιωτικού τομέα, μέσω της επιστράτευσης ιδιωτών ιατρών, σημείωσε, τονίζοντας ότι εάν χρειαστεί και στο μέλλον, θα ξαναγίνει η ίδια διαδικασία. Παράλληλα, ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε και στους Προσωπικούς Ιατρούς που συνέβαλαν για τον χειρισμό των ύποπτων περιστατικών και των ασθενών της νόσου COVID-19 που δεν χρειάστηκαν νοσηλεία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  |  Coronavirus  | 

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X