ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η επόμενη εβδομάδα διαμορφώνει το πλάνο των μέτρων ενόψει Χριστουγέννων

Οι ειδικοί φοβούνται ότι η εορταστική περίοδος θα μπορούσε να αποτελέσει αφετηρία για ένα νέο κύμα.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η ερχόμενη εβδομάδα και η επιδημιολογική εικόνα όπως θα διαμορφωθεί θα καθορίσει το πλάνο των επιδημιολόγων με φόντο τη συνέχιση των μέτρων ή την αποκλιμάκωση τους. Τα μέτρα που βρίσκονται τώρα σε ισχύ είναι στοχευμένα και βάσει των δεδομένων που είχαν τεθεί κάτω από το μικροσκόπιο των ειδικών. Πάντως, η κατάσταση σε ολόκληρη την Κύπρο σύμφωνα με τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για τον κορωνοϊό ήταν και φαίνεται να είναι ακόμη, αρκετά βεβαρημένη. Οι ειδικοί θεωρούν ότι είναι δύσκολο σε μία εβδομάδα από την εφαρμογή των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, ώστε να αποφασιστεί κάποια αλλαγή ή άρση των μέτρων.

Το χρονοδιάγραμμα αλλά και μια σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων, εάν διαπιστωθεί ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν είναι εντός των πλάνων των ειδικών. Οι επιδημιολόγοι ήδη έχουν ξεκινήσει να επεξεργάζονται το πλάνο με τις εισηγήσεις τους για τις 30 Νοεμβρίου. Πάντως, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων θα βρίσκονται σε ισχύ περιοριστικά μέτρα. Κι αυτό καθώς θεωρείται μια περίοδος εξαιρετικού κινδύνου, κυρίως στο θέμα των συναθροίσεων του αριθμού των ατόμων.

Μάλιστα, οι ειδικοί φοβούνται ότι η εορταστική περίοδος θα μπορούσε να αποτελέσει αφετηρία για ένα νέο κύμα.

«Το καθολικό απαγορευτικό είναι κάτι το οποίο ξέρουμε ότι λειτούργησε και θα είναι και μια εύκολη λύση που θα αποδώσει», δήλωσε ο Δρ Γιώργος Νικολόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου προσθέτοντας ότι «το δύσκολο είναι να διατηρήσεις την οικονομική δραστηριότητα, την κοινωνική ζωή και την επιδημία σε έλεγχο την ίδια ώρα».

«Δεν είναι μόνο τα απαγορευτικά και οι περιορισμοί είναι και άλλα μέτρα τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν όπως για παράδειγμα η χρήση μάσκας. Το έχω πει ξανά, η μάσκα μπορεί να μειώσει τους θανάτους κατά 50%» σημείωσε ο ίδιος.

Αυξητική τάση κρουσμάτων σε Αμμόχωστο, Λάρνακα και Λευκωσία

Σε ότι αφορά στην επιδημιολογική κατάσταση των επαρχιών, η Λευκωσία παρουσιάζει αυξητική τάση σε ότι αφορά στα κρούσματα όπως και η Λάρνακα αλλά και η Αμμόχωστος. Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, η αύξηση δεν είναι απότομη αλλά σταδιακή.  Η ανάλυση, η οποία θα επηρεάσει και τις παρεμβάσεις στη συνέχεια, θα είναι αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Στο μεταξύ, με βάση τα αποτελέσματα της επικαιροποιημένης εθνικής αναφοράς για την πανδημία, η οποία καλύπτει το διάστημα μέχρι και την 16η Νοεμβρίου, στην Πάφο φαίνεται καθαρά μια μείωση στην επιδημική καμπύλη, ενώ μικρή βελτίωση δείχνει η Λεμεσός.

Σε ότι αφορά στον δείκτη μεταδοτικότητας, σε παγκυπρία κλίμακα βρίσκεται κάτω από το 1. Ωστόσο, διαφέρει στις διάφορες Επαρχίες. Στη Λεμεσό είναι κοντά στο 1, η Πάφος κινείται πολύ χαμηλά, οι άλλες τρεις επαρχίες βρίσκονται μεταξύ του 1:1.1 και του 1:1.2, δείχνει δηλαδή αυξητική τάση.

«Στο κόκκινο» τα γηροκομεία και δομές

Την ίδια ώρα, εντείνονται οι ανησυχίες λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων σε γηροκομεία και άλλες παρόμοιες δομές.

Την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι από 132 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος εργαστηριακού ελέγχου που διενεργείται σε οίκους ευγηρίας και άλλες δομές, έχουν εντοπιστεί 21 κρούσματα. Από τα 21 κρούσματα που εντοπίστηκαν από το πρόγραμμα ελέγχου γηροκομείων, τα 15 αφορούν τον οίκο ευγηρίας Παναγία στην Λεμεσό (προσωπικό και τρόφιμοι) και τα άλλα έξι το Μέλαθρον ΕΟΚΑ.

Σ ότι αφορά  στα 33 περιστατικά που εντοπίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε οίκο ευγηρίας στην Κυπερούντα, οι υγειονομικές αρχές εκτιμούν ότι δεν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα με αποτέλεσμα την εκτεταμένη διασπορά του ιού.

Στις 29 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε εργαστηριακός έλεγχος σε 500 κατοίκους στην Κυπερούντα, συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων που διαμένουν και εργάζονται στον οίκο ευγηρίας, με τα αποτελέσματα να ήταν αρνητικά. Στη συνέχεια, στις 15 Νοεμβρίου, εργαζόμενη στο γηροκομείο ανέπτυξε συμπτώματα και διαγνώστηκε θετική στον ιό. Μέσω της ιχνηλάτησης των επαφών της από τον εργασιακό της χώρο, εντοπίστηκαν 33 άτομα θετικά στον ιό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση