ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μέχρι και δύο βδομάδες μετά την αποθεραπεία εντοπίζεται ο κορωνοϊός

Πώς δικαιολογείται ο παγκόσμιος συναγερμός και πώς θα σπάσει η αλυσίδα μετάδοσής του

Σημαντικές πληροφορίες για τον νέο κορωνοϊό, COVID-19, παραχώρησαν στους λειτουργούς των ΜΜΕ ακαδημαϊκοί επιστήμονες, στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής διάσκεψης που παραχώρησε η Μονάδα Επιτήρησης Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρακολούθησης Λοιμωδών Νοσημάτων, στο Υπουργείο Υγείας, το μεσημέρι της Τετάρτης 04/03. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να εντοπιστεί μέχρι και δύο εβδομάδες μετά, σε άτομο το οποίο έχει αποθεραπευτεί, ενώ τονίστηκε πως καταβάλλονται προσπάθειες να διασπαστεί η αλυσίδα μετάδοσής τους. Το κοινό, φυσικά, καλείται να εφαρμόζει τα μέτρα υγιεινής, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών. Παράλληλα, η ομάδα των ειδικών φρόντισε να ξεκαθαρίσει και το σκηνικό γύρω από την χρήση μασκών προσώπου.

Στην εναρκτήρια δήλωσή του, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει πρακτικός τρόπος να εμποδίσουμε την μετάδοση του ιού, ωστόσο, κάνουμε το παν για να εμποδίσουμε την εξάπλωσή του. Ο θετικός μέχρι στιγμής απολογισμός που έγινε αφορούσε στο ότι δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, μέχρι την ώρα κατά την οποία βρισκόταν σε εξέλιξη η δημοσιογραφική διάσκεψη, αναφέρθηκε ότι έχουν γίνει 49 εξετάσεις από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, σε δείγματα τα οποία ήταν αρνητικά.

Σε σχέση με τις παθογένειες και τα συμπτώματα τα οποία προκαλεί ο νέος ιός, η ομάδα των επιστημόνων εξήγησε ότι οι ιοί, γενικότερα, δεν «θέλουν» να προκαλούν παθογένειες. Για τον COVID-19, ωστόσο, ο άνθρωπος είναι ένας νέος ξενιστής, γι’ αυτό ο ιός προσπαθεί να βρει τους τρόπους για να πολλαπλασιαστεί. Τα πλείστα άτομα που θα νοσήσουν από τον ιό αναμένεται ότι θα παρουσιάσουν ήπιας μορφής συμπτωματολογία κι αυτό είναι κάτι το θετικό, όπως αναφέρθηκε, χαρακτηριστικά. Το 15% των περιστατικών θα αναπτύξουν μια πιο σοβαρή νόσηση, όπως πνευμονία και θα χρειαστούν νοσηλεία. Το 5% αφορά στα άτομα που θα νοσήσουν βαριά και θα κριθεί απαραίτητη η νοσηλεία τους σε μονάδα εντατικής θεραπείας – βαρύτερης μορφής συμπτώματα παρουσιάζουν οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με βεβαρυμένο ιστορικό.

Η θνητότητα του νέου ιού περιορίζεται μόλις στο 2%, ποσοστό που προκύπτει από τα στοιχεία στην Κίνα, αλλά και στην Ευρώπη, όπου έχουν σημειωθεί δύο χιλιάδες περιστατικά, με περίπου 55 θανάτους. Παράλληλα, υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρχει αριθμός ατόμων που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, η συμπτωματολογία τους ήταν ήπιας μορφής και, ως εκ τούτου, δεν έχει καταγραφεί. Σε αυτή την περίπτωση, ίσως το ποσοστό θνητότητας να ακόμα και πιο χαμηλό, όπως τόνισαν οι ειδικοί.

Να σπάσει η αλυσίδα

Ο ακρογωνιαίος λίθος της αντιμετώπισης του νέου κορωνοϊού είναι η διακοπή της αλυσίδας μετάδοσής του, αφού κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα μπορεί να μολύνει μέχρι και τρία άτομα, με αυτόν να θεωρείται και ο βασικός αναπαραγωγικός ρυθμός του ιού. Πρώτο μέτρο πρόληψης της εξάπλωσης του κορωνοϊού, πρέπει να είναι η έγκαιρη ανίχνευση και απομόνωση των επιβεβαιωμένων, αλλά και των υπόπτων κρουσμάτων. Είναι μέχρι στιγμής ασαφές το αν μεταδίδεται αερογενώς ο νέος ιός, όπως εξηγήθηκε.

Στην συνέχεια, τονίστηκε η σημασία της συχνής πλύσης των χεριών με σαπούνι για χρονικό διάστημα 20 δευτερολέπτων, ενώ απαραίτητη είναι και η χρήση μαντηλιού ή των ενδυμάτων μας, όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση των σταγονιδίων. Σε περίπτωση που βρεθούμε σε χώρο με άτομο το οποίο παρουσιάζει συμπτώματα, πρέπει να τηρούμε απόσταση ασφαλείας ενός μέτρου από αυτό.

Οι μάσκες

Στο θέμα της ευρείας χρήσης των απλών προστατευτικών μασκών ως μέτρο πρόληψης, στάθηκαν οι ειδικοί, επισημαίνοντας ότι αυτές πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο από συμπτωματικά άτομα. Ο λόγος είναι η αποτροπή της διασποράς των εκκρίσεων από τον βήχα ή το φτάρνισμά τους στον περιβάλλοντα χώρο. Τα ασυμπτωματικά άτομα, τονίστηκε τέλος, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες μάσκες.

Στην συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο Υπουργός Υγείας, ο οποίος απηύθυνε έκκληση προς τους λειτουργούς των ΜΜΕ όπως μεταφέρουν σωστά το μήνυμα ότι οι πολίτες πρέπει πρώτα οι ίδιοι να εφαρμόζουν τους κανόνες υγιεινής, όπως τους εξήγησαν οι ειδικοί. Επίσης, είπε, μόλις ένα άτομο εμφανίσει συμπτώματα, πρέπει να καλεί τον αριθμό 1420, ο οποίος δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από τους πολίτες για λήψη γενικών πληροφοριών. Η Κύπρος αυτή την στιγμή, πρόσθεσε, είναι στο σενάριο μηδέν, δηλαδή δεν έχει επιβεβαιωμένα περιστατικά, γι’ αυτό πρέπει να λαμβάνονται τα μέτρα και να αξιολογούνται τα ύποπτα περιστατικά, αφού προτεραιότητα έχει η διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης του COVID-19.

Είναι σημαντική η κοινωνική ευθύνη του καθενός από εμάς, υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, αναφερόμενος στα μέτρα αυτοπεριορισμού, που πρέπει να λαμβάνονται από ταξιδιώτες οι οποίοι προέρχονται από χώρες όπου υπάρχουν κρούσματα του κορωνοϊού. Ο ίδιος είπε ότι δέχθηκε πολλά τηλεφωνήματα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και αφορούσαν σε άτομα τα οποία ήρθαν από το εξωτερικό, αλλά αρνούνταν να ακολουθήσουν τις οδηγίες για αυτοπεριορισμό, ενώ το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε και σε σχολεία. Ο Υπουργός τόνισε ότι τίθεται θέμα δημόσιας υγείας και δεν πρόκειται για το πώς ο καθένας αξιολογεί την δική του κατάσταση.

COVID-19 Vs Γρίπη Α

Παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού αυξάνονται παγκοσμίως και καταγράφονται θάνατοι εξαιτίας του, η συμπτωματολογία του ιού, που προσομοιάζει με αυτήν της Γρίπης Α, καθώς και το πολύ χαμηλό ποσοστό θνητότητάς του. Η «Κ» απηύθυνε αυτό το ερώτημα στους ειδικούς, ζητώντας τους επίσης να τοποθετηθούν σχετικά και με το αν, τελικά, υπάρχει πραγματικός λόγος για την λήψη τόσο αυστηρών μέτρων παγκόσμια. Η απάντηση που λάβαμε ήταν ότι για την Γρίπη Α, σε αντίθεση με τον νέο κορωνοϊό, υπάρχουν αντιικά φάρμακα και το εμβόλιο, ενώ για τον COVID-19 γίνεται μόνο συμπτωματική θεραπεία. Παράλληλα, το εμβόλιο μπορεί να προφυλάξει κυρίως τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού κατά της Γρίπης Α, ενώ για τον νέο κορωνοϊό δεν υπάρχει ακόμα κάποιο εμβόλιο. Επίσης, οι ειδικοί επεσήμαναν το ότι πρόκειται για έναν νέο ιό, ο οποίος μεταδίδεται εύκολα και σε πολλές χώρες, ενώ οι άνθρωποι δεν έχουν ανοσία σε αυτόν.

Επιπλέον, η «Κ» ζήτησε από τους ειδικούς να απαντήσουν στο ερώτημα κατά πόσον και ποιες καιρικές συνθήκες επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά τον COVID-19. Η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή για το πώς οι καιρικές συνθήκες μπορούν να επηρεάσουν την εξέλιξη του ιού, όπως συμβαίνει με άλλους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  |  Coronavirus  |  Κίνα  |  Ασία  |  Ευρώπη  |  Βρυξέλλες  |  ΗΠΑ  |  Αφρική  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση