ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κρέμασε την Πύλη Eμβολιασμού η NCR και ο Κόκκινος

Τεράστια ερωτηματικά για τα απανωτά προβλήματα - Σε δύσκολη θέση ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Από αλλού το περίμενε η κυβέρνηση και από αλλού της εμφανίσθηκε, με την διαχείριση της πανδημίας. Τα απανωτά και συνεχιζόμενα προβλήματα με την Πύλη Εμβολιασμού, εξελίσσονται ως το σοβαρότατο πρόβλημα ακόμα και από το επιδημιολογικό κομμάτι το οποίο το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει σημάδια κάμψης. Η αδυναμία του αρμόδιου Υφυπουργείου Έρευνας και Καινοτομίας καθώς και της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο να βάλουν ένα τέλος στις καθημερινές, σχεδόν, καταρρεύσεις της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, εξελίσσεται ως ο δούρειος ίππος του εμβολιαστικού προγράμματος και του αφηγήματος, Προεδρικού και Πινδάρου σχεδόν ένα μήνα πριν τις βουλευτικές εκλογές. Πέρα από τα πολιτικά ζητήματα που έχουν προκύψει και αφορούν τον επικεφαλής Υφυπουργό Κυριάκο Κόκκινο, το πιο δύσκολο κομμάτι είναι το κλίμα αβεβαιότητας αναφορικά με την χρονική υπερπήδηση των προβλημάτων. Η επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας από το Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας ότι η πλατφόρμα θα ανοίξει και πάλι την Παρασκευή στις 7:30 το πρωί, για τα άτομα ηλικίας 35 και 36 ετών, εκ των πραγμάτων, δεν αποτελεί εχέγγυο επιστροφής στην ομαλότητα. Σοβαρά ζητήματα προκύπτουν και για την εταιρεία που έχει ανάλαβε να στήσει την πλατφόρμα. Ένα μήνα σχεδόν μετά την εμφάνιση των πρώτων προβλημάτων, ο σχεδιαστής του έργου αδυνατεί να βάλει ένα τέλος σε αυτά, εξέλιξη που δημιουργεί ερωτηματικά.

Η NCR

Παρά τον θόρυβο που έχει προκληθεί και παρά τις δυσμενείς αναφορές, η εταιρεία που ανάπτυξε το λογισμικό της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει τις δικές της απαντήσεις. Η «Κ» επικοινώνησε με υψηλόβαθμο στέλεχος της NCR, εισπράττοντας την άρνηση δημόσιας τοποθέτησης, λόγω συμβατικών ζητημάτων. Άρνηση που ουδόλως μειώνει τις ευθύνες τις εταιρείας η οποία σημειωτέoν ανέλαβε το λογισμικό του Γενικού Σχεδίου Υγείας, κόστους 55 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες που υπάρχουν, η NCR ανέλαβε το έργο της εμβολιαστικής Πύλης κάτω από ιδιάζουσες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία. Η ανάθεση του έργου έγινε με απευθείας ανάθεση (low cost έργο) με την χρήση των σέρβερ της Cyta. Σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου η ενημέρωση των βάσεων της Πύλης γίνεται μια φορά την ημέρα, δεν είναι σε πραγματικό χρόνο, το δε λογισμικό ασφαλείας και επιβεβαίωσης χρήστη είναι της αμερικανικής oracle.

Τα ερωτήματα

Χωρίς να παραγνωρίζονται οι ευθύνες του Υφυπουργείου Έρευνας και Καινοτομίας που είναι ο διαχειριστής της Πύλης, εκ των πραγμάτων δημιουργούνται ερωτηματικά για την ίδια την εταιρεία.

-Γιατί δεν επιδιορθώθηκε το λογισμικό της Πύλης με το που εμφανίσθηκαν οι πρώτες αδυναμίες;

-Γιατί δεν επιλέχθηκε σέρβερ μεγάλου παρόχου (Microsoft ή ΑΜΑΖΟΝ) που μπορεί να απορροφήσει την πίεση μαζικών επισκέψεων;

-Γιατί δεν προβλέφθηκε εξ αρχής ο αριθμός επισκέψεων δικαιούχων;

-Ποιος ο ρόλος του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής (ΤΥΠ) στην δημιουργία των προδιαγραφών της Πύλης Εμβολιασμού;

-Ποιο το κόστος ανάθεσης της Πύλης Εμβολιασμού;

-Πόσοι προγραμματιστές εργάζονται στην εξέλιξη της;

-Ποιος ο ρόλος του Υφυπουργείου Έρευνας και Καινοτομίας στον σχεδιασμό της Πύλης;

Ο Κόκκινος στο κόκκινο

Πέρα από την όποια εμπλοκή και ευθύνες της εταιρείας NCR, τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τη φέρει ο διαχειριστής της πλατφόρμας. Η αδυναμία επίλυσης των προβλημάτων έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τον Υφυπουργό Έρευνας και Καινοτομίας Κυριάκο Κόκκινο. Η εκ νέου κατάρρευση της εμβολιαστικής Πύλης την Πέμπτη, αναζωπύρωσαν σενάρια φυγής του από το Υφυπουργείο τα οποία ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκαν από κυβερνητικές πηγές. Η «Κ» επικοινώνησε με τον κ. Κόκκινο, ο οποίος επιφυλάχθηκε να μιλήσει το επόμενο διάστημα. Πηγές κοντά στην κυβέρνηση υποστήριζαν πως ο Υφυπουργός βρισκόταν σε δύσκολη θέση από την εμφάνιση των προβλημάτων και την αδυναμία επίλυσής τους, παρά τις διαβεβαιώσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δύσκολο περιγράφεται το κλίμα που επικρατεί για τον κ. Κόκκινο και στην Πινδάρου με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου να μην κρύβει την δυσαρέσκειά του, ακόμα και δημόσια. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ διατύπωσε ευθύνες και στην εταιρεία που έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου. Η τροπή που έχει πάρει το όλο θέμα χαρακτηρίζεται ως πολύ σοβαρή για κυβέρνηση και Συναγερμό ή δε θέση του Υφυπουργού Έρευνας και Καινοτομίας συνεχίζει να θεωρείται επισφαλής, κάτι που θα πάρει δημόσιες διαστάσεις σε τυχόν επανάληψη των προβλημάτων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση