ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κλείνουν όλα τα επισκεπτήρια στα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ

Δραστικά μέτρα μετά τον εντοπισμό κρούσματος στην ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου

Newsroom K

Μέρα με τη μέρα αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο, ενώ μέχρι το βράδυ του Σαββάτου τα επιβεβαιωμένα περιστατικά ανήλθαν στα 26, με την ανακοίνωση άλλων πέντε. Μάλιστα, το ένα από τα πέντε νέα περιστατικά, αφορά ασθενή που νοσηλευόταν στην ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, το οποίο κλείνει για 48 ώρες, με σκοπό την απολύμανσή του. Παράλληλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξήγγειλε αυστηρότερα μέτρα με στόχο να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του ιού.

Όλες οι εξελίξεις της ημέρας:

21:45 - Σύμφωνα με πηγές της «Κ», αποφασίστηκε η απαγόρευση των επισκεπτηρίων σε όλα τα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ, μετά τον εντοπισμό του κρούσματος στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου.

Όπως πληροφορείται η «Κ», ο ασθενής ο οποίος νοσηλευόταν για ενάμιση μήνα στην Εντατική Μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, είναι Βρετανός. Την νόσο COVID-19 του την μετέδωσε επισκέπτης, επίσης βρετανικής καταγωγής, ο οποίος τον επισκέφθηκε. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ηλικιωμένο ο οποίος νοσηλεύεται στην Εντατική του ΓΝ Πάφου από τις 3 Φεβρουαρίου. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του νοσοκομείου, Σπύρος Γεωργίου, ανέφερε πως ο αλλοδαπός που είναι προχωρημένης ηλικίας το τελευταίο διάστημα νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΓΝ Πάφου. Στον ηλικιωμένο συνέχισε, λήφθηκαν δείγματα και τα αποτέλεσμα έδειξαν ότι ο ασθενής είναι θετικός στον κορωνοϊό και ότι αποτελεί ένα από τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού.

Ο αλλοδαπός που τις τελευταίες μέρες φέρεται να δέχτηκε επισκέψεις από συγγενικά του πρόσωπα στο Νοσοκομείο Πάφου, αναμένεται να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου ενώ η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας θα πρέπει να απολυμανθεί και οι νοσηλευόμενοι να μεταφερθούν σε άλλα νοσοκομεία ή κλινικές.

20:20 - Πέντε νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Κύπρο, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας. Έχει αρχίσει η ιχνηλάτηση των επαφών τους, ενώ λεπτομέρειες αναμένονται.

- Δύο άτομα που επέστρεψαν από την Ιταλία, βρίσκονταν σε κατ’ οίκον περιορισμό και επικοινώνησαν με τις αρμόδιες Αρχές όταν ανέπτυξαν συμπτωματολογία.
- Δύο άτομα που είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό και είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα που είχε εντοπιστεί τις προηγούμενες μέρες. Είχαν εξεταστεί στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης των επαφών των κρουσμάτων που επιβεβαιώθηκαν .
- Ένα άτομο που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου και είχε δεχθεί επίσκεψη από οικείους του από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε σχέση με τη διαχείριση του κρούσματος που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας σε συνεργασία με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας έχει προχωρήσει στον καταρτισμό πλάνου δράσης, που μεταξύ άλλων προνοεί την ιχνηλάτηση των επαφών του ασθενούς εντός του νοσοκομείου και του στενού οικογενειακού του κύκλου, το κλείσιμο του νοσοκομείου για το κοινό και την απολύμανση των εσωτερικών και των εξωτερικών χώρων. Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας έχει ήδη αρχίσει την ιχνηλάτηση των επαφών και των πέντε κρουσμάτων και θα προχωρήσει στη λήψη δειγμάτων για τη διενέργεια εξειδικευμένων εξετάσεων, καταλήγει η ανακοίνωση.

Όπως ανέφερε στην «Κ» ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ, Πάμπος Χαριλάου, θα ληφθούν δείγματα για εξετάσεις από τα άτομα τα οποία ήρθαν σε επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Κλειστό για 48 ώρες

Κατόπιν της ανακοίνωσης κρούσματος κορωνοϊού στο Νοσοκομείο Πάφου, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), στη βάση των συμβουλών της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης, έλαβε τα ακόλουθα μέτρα για την προστασία της υγείας τόσο των επαγγελματιών υγείας και του προσωπικού του Νοσοκομείου Πάφου, όσο και των ασθενών που ήδη βρίσκονται σε αυτό:

- Το άμεσο κλείσιμο του Νοσοκομείου Πάφου για 48 ώρες, ώστε για να γίνουν όλες οι ενδεικνυόμενες ενέργειες απολύμανσης.
- Λαμβάνονται δείγματα για εξέταση από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, όλου του προσωπικού και όλων των ασθενών που ευρίσκονται εντός των μονάδων του νοσοκομείου που τυχόν να ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή ή τον επισκέπτη του.
- Έχει αρχίσει η ιχνηλάτηση όλου του προσωπικού και των ασθενών για εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων.
- Οι ασθενείς που βρίσκονται εντός του νοσοκομείου τίθενται σε καραντίνα.
- Απαγορεύεται το επισκεπτήριο για όλους τους ασθενείς για τις επόμενες 48 ώρες.
- Όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού, εισαγωγές και χειρουργεία όλων των ειδικοτήτων ακυρώνονται για τις επόμενες 48 ώρες, οπότε και θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση.
- Οποιοσδήποτε ασθενής (που δεν έχει ήδη εισέλθει στο Νοσοκομείο) χρίζει άμεσης θεραπείας θα παραπέμπεται στον ιδιωτικό τομέα. Το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες διευθετήσεις.
- Καλούνται οι ασθενείς σε όλες τις Επαρχίες να προσέρχονται στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών αποκλειστικά και μόνο για τα επείγοντα περιστατικά. Άτομα που έχουν ταξιδέψει σε επηρεαζόμενες περιοχές τις τελευταίες 14 μέρες και εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, παρακαλούνται να μην προσέρχονται στα ΤΑΕΠ των νοσοκομείων, να παραμένουν στο σπίτι τους και να επικοινωνούν με το 1420 για οδηγίες.

19:40 - Σε αυτοπεριορισμό όσοι έρχονται από όλες τις χώρες

18:33 - Αβέρωφ: Καλύτερα να πονέσουμε, παρά να γίνουμε μια νέα Ιταλία

18:13 - Καλό Χωριό Λεμεσού: Μέτρα μετά το επιβεβαιωμένο κρούσμα 

Σειρά μέτρων ανακοινώνει το Καλό Χωριό Λεμεσού, καθώς έχει επιβεβαιωθεί ότι κάτοικος της περιοχής έχει προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό (ένα από τα 21 κρούσματα).

Συγκεκριμένα, σε σημερινή ανάρτηση του στη σελίδα του σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης, το κοινοτικό συμβούλιο καλεί όλους τους κάτοικους και επισκέπτες του χωριού όπως περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες τις διακινήσεις τους εντός της κοινότητας και να τηρούν αυστηρά τους κανόνες υγιεινής όπως έχουν ανακοινωθεί από το Υπουργείο Υγείας.

Καλούνται επίσης όλοι να αποφεύγουν επαφές με ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ενώ σε περίπτωση που παρουσιάσουν συμπτώματα της νόσου, να επικοινωνήσουν αμέσως με τα τηλέφωνα 1420 ή 1450.

Επιπρόσθετα, τα καφενεία και εστιατόρια της κοινότητας θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεοτέρας ενώ το κοινοτικό συμβούλιο θα λάβει αμέσως όλες τις δέουσες ενέργειες για την απολύμανση όλων των δημόσιων χώρων της κοινότητας.

Τέλος, καλείται το κοινό να επιδείξει τη μέγιστη κοινωνική ευαισθησία.

17:40 - Κούσιος: Θα νοσήσει πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού μας

17:17 - ΟΕΛΜΕΚ: Ούτε οι εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να πάνε στα σχολεία

17:06 - Διαφωνεί η ΠΟΕΔ με τις αποφάσεις του Υπουργείου 

16:29 - Τμήμα Γεωργίας: Προτρέπει τους αγρότες να περιορίσουν τις επισκέψεις τους

Το Τμήμα Γεωργίας προτρέπει τον αγροτικό κόσμο όπως περιορίσει τις επισκέψεις του σε όλες τις εγκαταστάσεις του Τμήματος Γεωργίας, κλάδους, σταθμούς/γεωργικές επαύλεις και επαρχιακά γεωργικά γραφεία μόνο στις απολύτως αναγκαίες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που μετέδωσε το ΓΤΠ, η προτροπή εντάσσεται στο πλαίσιο εναρμόνισης με τις εγκυκλίους και ανακοινώσεις που έχει εκδώσει το Υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με την εξυπηρέτηση πολιτών στη δημόσια υπηρεσία, στα πλαίσια εφαρμογής των μέτρων για περιορισμό της εξάπλωσης του ιού COVID-19 και τις συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

15:49 - Πολύ περιορισμένη η κίνηση στα οδοφράγματα

15:30 - Κύπρος - Fake news: Παρακολουθεί η Αστυνομία

15:25 - Σύσκεψη στο Ανώτατο για την εφαρμογή μέτρων

15:15 - Έκλεισαν όλα τα τεμένη στα κατεχόμενα με απόφαση του Μουφτή της Κύπρου. Η απόφαση θα είναι σε ισχύ μέχρι τις 1η Απριλίου.

14:53 - Iδιωτικά φροντιστήρια: Zητούν από τον ΥΠΠΑΝ μεσολάβηση για τις διεθνείς εξετάσεις

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Κύπρου με επιστολή στον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομο Προδρόμου, του ζητά Υπουργό να μεσολαβήσει προς τους φορείς που διενεργούν τις διεθνείς εξετάσεις για να αλλάξει ο προγραμματισμός των εξετάσεων έτσι ώστε να γίνει ομαλά η προετοιμασία των μαθητών και να μπορέσει να καλυφθεί το χαμένο έδαφος.

Με το κλείσιμο των ιδιωτικών φροντιστηρίων για δυο εβδομάδες γίνεται πλέον αντιληπτό ότι είναι δύσκολο να ολοκληρωθεί ομαλά η προετοιμασία των μαθητών μας για τις διεθνείς εξετάσεις που είναι προγραμματισμένες για το άμεσο μέλλον, αναφέρει ο Σύνδεσμος στην επιστολή του.

14:29 - Κούσιος: Το Υπουργικό θα εγκρίνει το πακέτο μέτρων για την οικονομία

Συνέρχεται στις 11:00 την Κυριακή σε έκτακτη συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να εγκρίνει τα μέτρα που προτείνουν Υπουργείο Οικονομικών και Υπουργείο Εργασίας για αντιμετώπιση των συνεπειών της επιδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος.

«Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητήσει και θα εγκρίνει τα μέτρα που προτείνονται από το Υπουργείο Οικονομικών και αφορούν τα οικονομικά μέτρα για στήριξη της Οικονομίας του τόπου, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του τουρισμού και άλλα», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Κούσιος.

Σημειώνει ακόμη ότι περαιτέρω θα συζητήσει και θα εγκρίνει το πακέτο μέτρων που προτείνεται από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και που αφορά τις εργασιακές σχέσεις, τις θέσεις εργασίας, τη στήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, των γονέων που θα πρέπει να απέχουν από την εργασία τους για φύλαξη των παιδιών τους, καθώς και τη στήριξη των ατόμων που αναγκαστικά θα πρέπει να απέχουν από τις εργασίες τους λόγω της κρίσης που προέκυψε με την πανδημία του κορωνοϊού.

«Το Υπουργικό Συμβούλιο, ανάλογα με τις εξελίξεις και τις αξιολογήσεις που γίνονται καθημερινά, δυνατόν να απασχοληθεί και με άλλα μέτρα που αφορούν την πρόληψη επέκτασης του κορωνοϊού», καταλήγει.

13:35 - Συγκαλείται Yπουργικό την Κυριακή

Αύριο η ώρα 11 πραγματοποιείται έκτακτη συνέδρια του Υπουργικού Συμβουλίου για οικονομικά μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που θα πληγούν λογω κορωνοϊου.

13:10 - Παιδοβουλή: Kαλεί τα παιδιά να παραμείνουν περιορισμένα

Η Παιδοβουλή με ανακοίνωσή της το Σάββατο καλεί τα παιδιά να παραμείνουν περιορισμένα στο σπίτι τους, να μην εκτίθενται σε κίνδυνο και να ακολουθούν τις οδηγίες του ΥΠΠΑΝ σε σχέση με την συνέχιση της εκπαίδευσής τους.

Ακολούθως η Παιδοβουλή αναφερόμενη στην αναστολή της λειτουργίας των σχολείων μέχρι τις 10 Απριλίου (ημερομηνία που τα σχολεία κλείνουν για τις διακοπές του Πάσχα, άρα η επιστροφή στα σχολεία υπολογίζεται για τις 27 Απριλίου) δηλώνει ότι η εξαγγελία του Υπουργού Παιδείας για εξ αποστάσεως διδασκαλία είναι ένα θετικό βήμα για το οποίο όμως υπάρχουν αρκετές προκλήσεις.

Σημειώνοντας ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν μπορεί να αντικαταστήσει ικανοποιητικά την δια ζώσης διδασκαλία με τα σημερινά δεδομένα, εκφράζει την άποψη ότι το Υπουργείο πρέπει να προβεί άμεσα σε μείωση της εξεταστέας ύλης, ειδικά για τα παγκύπρια εξεταζόμενα μαθήματα και αυτό το μέτρο πρέπει να ανακοινωθεί αμέσως προκειμένου οι μαθητές, και οι γονείς, να καθησυχαστούν.

Συνεχίζοντας αναφέρει ότι πρέπει να εξεταστεί και κάθε άλλο πιθανό μέτρο αναπλήρωσης των χαμένων μαθημάτων, συμπεριλαβανομένης και της επέκτασης του σχολικού έτους.

Διευκρινίζοντας ότι στα όσα αναφέρεται αποτελούν μια πρώτη αντίδραση στα όσα εξαγγέλθηκαν καθώς κανείς δεν γνωρίζει για πόσο θα διαρκέσει τελικά η αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων, προσθέτει ότι θα ήταν πρώιμο να προβούμε σε οποιεσδήποτε τελικές εισηγήσεις, πριν ομαλοποιηθεί η κατάσταση, ώστε να γνωρίζουμε τον ακριβή διδακτικό χρόνο που θα χαθεί.

13:08 - Τορναρίτης: Άμεσα να μπει η Κύπρος σε καραντίνα

12:43 -  Μειωμένη η προσέλευση στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου

12:07 - Νέα πιο αυστηρά μέτρα στα κατεχόμενα

12:03 - Συστάσεις από Παιδιατρική Εταιρεία για παιδιάτρους και γονείς

12:01 - Ακυρώθηκαν πτήσεις της Tui από και προς το αεροδρόμιο Πάφου

11:40 - Κούσιος: Το αργότερο μέχρι την Τετάρτη το πακέτο στήριξης της οικονομίας

11:39 - Κλείνουν τα γραφεία του ΔΗΚΟ μέχρι νεωτέρας

10:57 - Καλή η κλινική κατάσταση των νέων περιστατικών που επιβεβαιώθηκαν αργά το βράδυ της Παρασκευής στην Κύπρο. Όπως πληροφορείται η «Κ», τόσο τα νέα περιστατικά, όσο και τα υπόλοιπα, παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα.

10:50 - Δικηγόροι Πάφου: Αποχή από τα καθήκοντα τους

Απέχουν από τα καθήκοντα τους οι δικηγόροι της Πάφου στις 16 και 17 Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή του δικηγορικού συλλόγου Πάφου σε έκτακτη συνεδρία της χτες 13.3.2020, αποφάσισε ομόφωνα, όπως καλέσει τα μέλη του Δ.Σ.Πάφου να απέχουν από όλες τις δικαστικές εμφανίσεις σε όλες τις διαδικασίες ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου για τις ημερομηνίες 16/03/2020 και 17/03/2020.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου, προτρέπονται ειδικότερα όπως:

(α) Απέχουν από τις δικαστικές διαδικασίες κάθε φύσης και όπως απέχουν εν γένει από τον χώρο του Δικαστηρίου, εκτός αν είναι απόλυτα αναγκαίο.

(β) Ειδοποιήσουν και παροτρύνουν τους πελάτες, τους διαδίκους σε πολιτικές δίκες, μάρτυρες σε πολιτικές δίκες, κατηγορούμενους, κατηγόρους, μάρτυρες και παραπονούμενους σε ποινικές διαδικασίες, να μην προσέρχονται στο Δικαστήριο κατά τις πιο πάνω ημερομηνίες.

(γ) Να μην προσέρχονται οι ίδιοι ή υπάλληλοί τους στα πρωτοκολλητεία για καταχωρήσεις, εκτός αν είναι επείγουσας φύσης.

(δ) Να μην προσέρχονται με πελάτες στους πρωτοκολλητές για ένορκες δηλώσεις.

10:41 - ΟΣΥΠΑ: Μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

10:33 - Έκτακτη σύσκεψη Υπ. Παιδείας με εκπαιδευτικές οργανώσεις

09:49 - ΠΟΕΔ: Ακατανόητη η απόφαση του ΥΠΠΑΝ για σχολεία με εκπαιδευτικούς

09:15 - 267 υποστατικά δεν παραβίασαν τα μέτρα για τον κορωνοϊό

08:51 - Αυστηρά αλλά αναμενόμενα τα μέτρα της κυβέρνησης

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Το πρωτόκολλο της ΚΟΠ πλέον αμφισβητείται έντονα, όπως και η δυνατότητα τήρησής του από τις ομάδες (Φωτογραφία: ΚΥΠΕ).

Ο κορωνοϊός προ κενής εστίας

Το ποδόσφαιρο απεδείχθη η κερκόπορτα του κορωνοϊού στην Κύπρο, με τις αρμόδιες αρχές να τρέχουν πίσω από τα γεγονότα
Του Γιάννου Λύτρα
 |  ΥΓΕΙΑ
X