ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μακάρειο: Γιατί γεννούν με καισαρική γυναίκες θετικές στον ιό

Οι απαντήσεις διά στόματος της Προέδρου των μαιών/μαιευτών – ΠΑΣΥΝΜ

Η Πρόεδρος των μαιών/μαιευτών – ΠΑΣΥΝΜ, Στέλλα Λεοντίου εξηγεί στην «Κ» τις διαδικασίες που ακολουθούνται στο Μακάρειο νοσοκομείο για τους τοκετούς εγκύων, θετικών στον κορωνοϊό και γιατί η μέθοδος που διενεργείται είναι η καισαρική τομή.

Σύμφωνα με την κ. Λεοντίου, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση έτσι και στην περίπτωση της θετικής εγκύου με λοίμωξη Covıd-19, θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για να γίνει καισαρική τομή όπως τεκμαίρεται διεθνώς. «Πάρα ταύτα, στην περίπτωση της εν λόγω λοίμωξης, υπάρχουν προδιαγραφές για την παρεχόμενη μαιευτική φροντίδα, έτσι ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος της διασποράς του ιού. Ως εκ τούτου, ανάλογα με τον χώρο, τη δομή και τις καταστάσεις που επικρατούν, η κάθε ενέργεια θα πρέπει να αποσκοπεί στην ασφάλεια, τόσο της εγκύου όσο και του νεογνού. Δηλαδή εάν ο χώρος δεν το επιτρέπει και ο φυσιολογικός τοκετός μιας θετικής εγκύου θα αποτελέσει κίνδυνο για τις υπόλοιπες επίτοκες, τα νεογνά τους αλλά και σε όλους τους παρευρισκόμενους, τότε θα πρέπει να αναλογίζονται οι επαγγελματίες υγείας, την ευθύνη που φέρουν και τις επιπτώσεις, ώστε να δράσουν ανάλογα».

Έλλειψη χειρουργείου με αρνητική πίεση

Είναι γνωστό ότι το ΝΑΜ ΙΙΙ Λευκωσίας είναι το νοσοκομείο αναφοράς για την μητέρα και το παιδί παγκύπρια από το 1984 που έχει χτιστεί, κι αυτό λόγω των εξειδικευμένων τμημάτων που λειτουργούν όπως εξηγεί στην «Κ» η κ. Λεοντίου.

«Παρά το τεράστιο έργο που επιτελούν οι επαγγελματίες υγείας και τις κτιριακές αλλαγές που γίνονται για προσαρμογή στα νέα δεδομένα, εντούτοις λόγω μη παροχής ειδικών προδιαγραφών στους χώρους, η φροντίδα προσαρμόζεται ανάλογα, όπως ανέφερα και προηγουμένως. Η έλλειψη χειρουργείου με αρνητική πίεση όπως ανέφερε και ο Διευθυντής της γυναικολογικής κλινικής ή άλλης αίθουσας η οποία να παρέχει ασφαλές περιβάλλον για φυσιολογικό τοκετό σε θετική επίτοκο, ελλοχεύει τον κίνδυνο διασποράς του ιού στους υπόλοιπους χώρους και σε όλους τους παρευρισκόμενους. Κατά συνέπεια αυτός είναι ο λόγος που οι τοκετοί διεκπεραιώνονται με καισαρική τομή σε θετικές έγκυες με λοίμωξη Covıd 19. Επιπλέον, το ποσοστό του 0,58% των καισαρικών που έγινε εν καιρώ της εν λόγω λοίμωξης, ένεκα ασφάλειας τόσο του νεογνού μιας θετικής γυναίκας στη λοίμωξη Covid 19, όσο και όλων των υπολοίπων εγκύων, νεογνών και παρευρισκόμενων, δεν συγκρίνεται με το ποσοστό του 57% των Καισαρικών Τομών που γίνονται αλόγιστα στην Κύπρο. Να σημειωθεί ότι οι 10 καισαρικές θετικών γυναικών με λοίμωξη Covid 19, διενεργήθηκαν επί άλλων ενδείξεων για καισαρική τομή», αναφέρει η ίδια.

Τι πρέπει να γνωρίζει μια μέλλουσα μητέρα 

Όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση αλλά επιπλέον στην περίοδο της πανδημίας που διανύουμε, η μέλλουσα μητέρα διακατέχεται από αισθήματα άγχους, φόβου κι ακόμα απογοήτευσης που δεν θα μπορεί ενδεχομένως να βιώσει τον τοκετό της όπως τον είχε φανταστεί, λόγω όλων των μέτρων που επικρατούν για τη πρόληψη διασπορά της λοίμωξης Covid 19. Είναι σημαντικό να της εξηγήσουμε από προηγουμένως τις συνθήκες που θα συναντήσει ερχόμενη στο μαιευτήριο, έτσι ώστε να είναι προετοιμασμένη και να μειώσουμε αχρείαστο άγχος. Το σημαντικό είναι να της επισημάνουμε ότι η/ο μαία/μαιευτής θα είναι δίπλα της να της λύσουν οποιαδήποτε απορία και να βοηθήσουν στο να καταπολεμήσει τις ανασφάλειες και φόβους της. Επιπλέον, θα πρέπει να έχει υπόψη της ότι οι επαγγελματίες υγείας παρά τα μέτρα που λόγω της λοίμωξης πρέπει να διατηρούν, θα την διαχειρίζονται ως ξεχωριστή οντότητα και θα την αντιμετωπίζουν σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες της, σημειώνει η κ. Λεοντίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση