ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Μακάρι να λυνόταν το πρόβλημα με την επιβολή μάσκας στα φαρμακεία»

Η Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ελένη Πιέρα στην εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ»

24news.com.cy

info@24sports.com.cy

Στη μεσημβρινή εκπομπή του ΣΠΟΡ FM 95.0, «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» με τη δημοσιογράφο Οριάνα Παπαντωνίου φιλοξενήθηκε η Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ελένη Πιέρα. Η κα Πιέρα μίλησε αναφορικά με το πλαφόν στα self-test και τις πιθανές ελλείψεις καθώς και την επιβολή της χρήσης μάσκας στα φαρμακεία.

Αρχικά, σε ερώτημα για το εάν ενόχλησε το μέτρο του Υπουργείο Υγείας για την υποχρεωτική χρήση μάσκας εντός των φαρμακείων, η κα Πιέρα ανέφερε ότι: «Δεν μας έχει ενοχλήσει καθόλου και μπορώ να σας πω ότι εδώ και καιρό τα φαρμακεία εφαρμόζουν το μέτρο, ειδικά ο φαρμακοποιός, νομίζω πολύ σπάνια θα δείτε φαρμακοποιό να μην φοράει μάσκα και κρατάμε τα μέτρα στον αριθμό των ατόμων που εισέρχονται στα φαρμακεία ακόμη. Βεβαίως τους προτρέπουμε, ειδικά αν έχουν συμπτώματα να χρησιμοποιούν τη μάσκα».

Η Πρόεδρος πρόσθεσε ωστόσο ότι: «Μακάρι να λυνόταν το πρόβλημα με την επιβολή χρήσης μάσκας στα φαρμακεία. Τα rapid tests γίνονται στον εξωτερικό χώρο των φαρμακείων που παίρνουμε όλα τα μέτρα. Ο χρόνος παραμονής στο φαρμακείο είναι για ελάχιστο χρόνο και το ξέρετε. Θεωρούμε ότι, με όλο τον σεβασμό, είναι ένα μέτρο – ημίμετρο γιατί σε πολλούς άλλους χώρους υπάρχει συγχρωτισμός, υπάρχει ίσως μεγαλύτερο πρόβλημα μετάδοσης».

Επιπρόσθετα, αναφορικά με το μέτρο και το σκεπτικό ότι στα φαρμακεία πάνε κυρίως άτομα που νοσούν, ανέφερε πως «αυτοί που νοσούν μένουν έξω, παίρνουμε τα δείγματα έξω, όμως εγώ λέω ένα απλό σενάριο που το ζούμε καθημερινά και ίσως τα άτομα πίσω από ένα γραφείο να μην το ζουν. Το πρωί ένας πολίτης θα πάει στον φούρνο πρώτα, θα πάει στη φρουταρία, και εμείς που ανοίγουμε κατά τις 08:30, θα πάει να κάνει και ένα rapid test. Θα βγει και θετικός. Πώς το αντιμετωπίζουμε; Εγώ θα του πω βάλε μάσκα. Τι γίνεται εκεί που πήγε;

Πρέπει να γίνει μια επιμόρφωση του πολίτη. Όταν έχει συμπτώματα, όταν δεν νιώθει καλά, όταν είναι επαφή, να χρησιμοποιεί τη μάσκα έτσι και αλλιώς όπου και αν πάει. Παρόλο που το ξέρουν, παρόλο που υπάρχει και η γνώση και η εμπειρία, να ενδυναμώσουμε λίγο την κρίση των πολιτών με επιμόρφωση ούτως ώστε να το χρησιμοποιούν σωστά. Με το να βάλουμε μάσκα στα φαρμακεία δεν είμαι σίγουρη πόσο θα βοηθήσει. Από εμάς δεν υπάρχει καμία ένσταση. Δεν είναι θέμα ένστασης, είναι θέμα απορίας κατά πόσο είναι αυτό αρκετό να ελέγξουμε την επιδημιολογική εικόνα».

Σε ερώτηση για το εάν ο κόσμος πλέον που κάνει rapid test είναι περισσότερος, ανέφερε πως: «Ο κόσμος που επανέρχεται για rapid test είναι πιο στοχευμένα, είναι κόσμος ο οποίος έχει κάποιο λόγο να κάνει το rapid test. Είτε αρχικά βεβαίως σε ότι επιβάλει το διάταγμα για να επισκεφθούν δομές ή κλινικές και βεβαίως επαφές που ανησυχούν μετά από κοινωνικές εκδηλώσεις, αν παρουσιάζουν συμπτώματα, αν θέλουν να επισκεφθούν τους γονείς τους και ανησυχούν ότι φέρουν ασυμπτωματικά τον ιό. Άρα είναι στοχευμένο τα άτομα που έρχονται και ίσως και για αυτό να έχουμε περισσότερα θετικά από παλιά. Όμως σας λέω όλα γίνονται στον εξωτερικό χώρο του φαρμακείου».

Σε παρατήρηση της δημοσιογράφου ότι σε μερικά φαρμακεία γίνονται rapid test εντός του χώρου η Πρόεδρος διευκρίνισε ότι: «Αυτό είναι ένα λάθος και εκείνο το οποίο συμβαίνει, το έχουμε στείλει πολλές φορές στα φαρμακεία, τη σύσταση του Υπουργείου, η λήψη πρέπει να γίνεται εκτός του χώρου του φαρμακείου».

Αναφορικά με τα self-test, τις μονές συσκευασίες και την τιμή πλαφόν που θα επιβληθεί η κα Πιέρα ανέφερε πως: «Είναι αυτά τα οποία μας ανησυχούν, πραγματικά δεν θέλω να προκαλέσω πανικό αλλά από τη στιγμή που επιβλήθηκε τέλος Απριλίου πλαφόν στη συσκευασία των πέντε, δυστυχώς παρουσιάστηκε μια σοβαρή έλλειψη τις τελευταίες εβδομάδες στα φαρμακεία, αφού δώσαμε το απόθεμα που είχαμε στις συσκευασίες των πέντε. Τα περισσότερα φαρμακεία που είχαν και μπορούσαν να προμηθεύονται τις συσκευασίες του ενός, δεν υπήρχε πλαφόν στο ένα και βεβαίως πωλούσαν και διάφορες χονδρικές τιμές και για αυτό σε τιμές πωλήσεως των μονών συσκευασιών, υπήρχε μια διαθεσιμότητα.

Από 4 Ιουλίου επιβάλλεται πλαφόν στο ένα. Πρέπει να σας πω στη συσκευασία του ενός, δεν ξέρω εάν θα παρουσιαστεί το ίδιο πρόβλημα αλλά η πείρα λέει ότι όπου επιβάλλεται πλαφόν επηρεάζει τη διαθεσιμότητα και πόσο μάλλον ένα πλαφόν που είναι το χαμηλότερο σε όλη την Ευρώπη για μια μικρή αγορά όπως της Κύπρου, και πόσο μάλλον όπως ζήσαμε αυτό το πράγμα με τις μάσκες που είχαν εξαφανιστεί και που σήμερα καλούνται τα φαρμακεία που αγόρασαν σε τόση τιμή να πουλήσουν πολύ χαμηλότερα από τη χονδρική τιμή που αγόρασαν».

Σε σχέση με τις νέες παραλαβές πρόσθεσε ότι, «ελπίζω να υπάρξει διαθεσιμότητα. Και πραγματικά το εύχομαι να ισορροπήσει η αγορά γιατί ο κόσμος το ζητάει και εμείς είμαστε οι τελευταίοι που θα θέλαμε να διαθέταμε στον κόσμο τα self-test. Πραγματικά ο κόσμος τα ζητάει λόγω και της ημέρας, τα αυξημένα επιδημιολογικά δεδομένα».

Για το πόσες εταιρείες φέρνουν τα self-test η κα Πιέρα διευκρίνισε πως τα φαρμακεία τα προμηθεύονται από τις φαρμακαποθήκες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

24news.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση